Sari direct la conținut

Vladimir Putin va merge în Coreea de Nord, iar vizita este „în curs de pregătire”, anunță Kremlinul

HotNews.ro
Liderul nord-coreean Kim Jong Un își ia rămas bun de la președintele rus Vladimir Putin, în timp ce pleacă de pe cosmodromul Vostochny din regiunea Amur, Rusia, pe 13 septembrie 2023. , Foto: KCNA / UPI / Profimedia Images
Liderul nord-coreean Kim Jong Un si președintele rus Vladimir Putin, Foto: KCNA / UPI / Profimedia Images

O vizită a președintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord este „în curs de pregătire”, a afirmat vineri Kremlinul, prin vocea purtătorului său de cuvânt, pentru agenția rusă de presă RIA Novosti, potrivit AFP.

Aflate amândouă sub regimul unor sancțiuni occidentale severe, cele două țări s-au apropiat mult după ce Moscova a declanșat ofensiva sa pe scară largă din Ucraina, Pehanianul fiind acuzat că a trimis Rusiei arme de care avea mare nevoie.

„Președintele Putin are o invitație activă pentru o vizită oficială în Coreea de Nord. Vizita este în curs de pregătire. Vom anunța datele călătoriei în timp util”, a spus purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Coreea de Nord a furnizat milioane de obuze de artilerie Rusiei, vitale pentru susținerea ofensivei din Ucrainei, în schimbul unor livrări de alimente, potrivit serviciilor de informații sud-coreene.

Washingtonul și Kievul au acuzat, de asemenea, Rusia că a lansat spre Ucraina rachete balistice furnizate de Coreea de Nord.

Kim Jong Un a mers în Rusia anul trecut, în cadrul unui summit cu Putin, desfășurat în Orientul Îndepărtat, pentru a consolida relațiile tot mai strânse dintre cele două țări, într-o rară vizită în străinătate a dictatorului nord-coreean, izolat pe scena internațională.

Putin a vizitat ultima dată Phenianul în 2000, la doar câteva luni după ce a devenit pentru prima dată președinte al Rusiei. Atunci, Putin s-a întâlnit cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un.

Liderul de la Kremlin și-a redus, de asemenea, vizitele internaționale în ultimii ani – atât din cauza pandemiei de coronavirus, cât și din cauza faptului că Moscova a devenit din ce în ce mai izolată după ce a trimis trupe în Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro