Sari direct la conținut

Netanyahu critică planul lui Biden pentru Gaza și spune că este incomplet

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat luni că premierul Benjamin Netanyahu a considerat că planul prezentat de președintele american Joe Biden pentru încetarea focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor este „incomplet”, potrivit AFP.

„Propunerea prezentată de președintele Biden este incompletă”, a declarat purtătorul de cuvânt, David Mencer, citându-l pe Netanyahu.

Condiţiile pentru ajungerea la o „încetare a focului permanentă” în Fâşia Gaza nu s-au schimbat şi ele includ „distrugerea” Hamas şi „eliberarea tuturor ostaticilor” din enclava palestiniană, a avertizat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Acuzațiile potrivit cărora am acceptat o încetare a focului fără ca condițiile noastre să fie îndeplinite sunt incorecte”, a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat separat trimis de biroul său.

Vineri, președintele american făcuse referire la un plan în trei etape, prezentat ca o inițiativă israeliană, care ar urma să pună capăt luptelor, să elibereze toți ostaticii și să conducă la lansarea reconstrucției Fâșiei Gaza, la aproape 8 luni de la începutul războiului dintre Hamas și armata israeliană.

Luni, partenerii de extremă-dreapta din guvernul de coaliție al lui Netanyahu, ministrul securității naționale Itamar Ben Gvir și ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, au criticat aspru propunerea.

Ben Gvir a declarat că propunerea înaintată de Biden ar însemna că războiul s-ar încheia „fără a atinge obiectivul pe care cabinetul l-a stabilit în mod clar: distrugerea Hamas”.

În cazul în care Netanyahu va semna un „acord iresponsabil”, Ben Gvir a declarat că partidul său va „sparge guvernul”.

„Dacă, din nefericire, guvernul decide să adopte această propunere de capitulare, nu vom avea nimic de-a face cu el”, a declarat Smotrich.

„Vom acționa pentru a înlocui acești lideri falimentari cu o nouă conducere”, a continuat el.

La rândul său, liderul opoziției, Yair Lapid, a declarat că guvernul israelian nu poate „ignora discursul important al domnului Biden”.

El a reiterat că îl va sprijini pe Netanyahu în vederea ajungerii la un acord privind ostaticii dacă aliații săi de extremă dreapta vor părăsi guvernul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro