Sari direct la conținut

Hamas acuză Israelul că a ucis mai mulți ostatici încercând să-i elibereze din tabăra al-Nuseirat: „Masacre teribile care i-au eliberat pe unii și i-au ucis pe alții”

HotNews.ro
Urmarile atacului israelian de pe 8 iunie in al-Nuseirat , Foto: ashraf amra / AFP / Profimedia
Urmarile atacului israelian de pe 8 iunie in al-Nuseirat , Foto: ashraf amra / AFP / Profimedia

Brigăzile armate al-Qassam ale Hamas au declarat sâmbătă că unii ostatici au fost uciși în operațiunea Israelului de eliberare a ostaticilor din tabăra de refugiați al-Nuseirat și din zonele din apropiere din centrul Gazei, relatează Reuters.

Israelul, „prin comiterea de masacre oribile, a reușit să-și elibereze unii ostatici, totuși i-a ucis pe alții în timpul operațiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzii al-Qassam, Abu Ubaida, într-o declarație pe canalul său de Telegram.

Forțele israeliene au salvat patru persoane ținute ostatice de Hamas din octombrie într-un raid în Gaza sâmbătă, în timp ce peste 200 de palestinieni au fost uciși în atacuri aeriene în aceeași zonă, potrivit oficialilor Hamas, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri israeliene din acest război.

Nu a fost imediat clar dacă salvarea ostaticilor și atacul aerian israelian făceau parte din aceeași operațiune, dar ambele au avut loc în al-Nuseirat din Gaza, o zonă cu multe construcții și sfâșiată în războiul de opt luni dintre Israel și Hamas, grupul islamist aflat la guvernare pe teritoriul palestinian.

„Operațiunea de sâmbătă va reprezenta un mare pericol pentru ostaticii inamici și va avea un impact negativ asupra condițiilor și vieții acestora”, a adăugat Abu Ubaida.

Armata israeliană (IDF) a anunțat anterior că patru ostatici israelieni au fost salvaţi în viaţă de trupele israeliene din captivitatea grupării islamiste Hamas, într-o operaţiune desfăşurată în centrul Fâşiei Gaza.

În timpul operaţiunii, în zonă au avut loc lovituri aeriene intense împotriva unor adăposturi Hamas şi în sprijinul trupelor terestre.

Imagini pe reţelele sociale, pe care Reuters precizează că nu le-a putut verifica imediat, arătau cadavre cu măruntaiele scoase zăcând pe străzi pline de sânge.

„A fost ca un film de groază, dar acesta a fost un masacru adevărat. Dronele şi avioanele de război israeliene au tras toată noaptea la întâmplare asupra caselor oamenilor şi asupra celor care încercau să fugă din zonă”, a declarat Ziad, 45 de ani, un paramedic şi locuitor din Nuseirat, care şi-a dat doar prenumele.

Bombardamentele s-au concentrat asupra unei pieţe locale şi a moscheii al-Awda, a declarat el pentru Reuters prin intermediul unei aplicaţii de mesagerie.

„Pentru a elibera patru persoane, Israelul a ucis zeci de civili nevinovaţi”, a comentat el.

Un comandant al forţelor speciale israeliene a fost ucis în timpul operaţiunii, potrivit unui comunicat al poliţiei. Polonia a lăudat salvarea ostaticilor şi a declarat că unul dintre ei are dublă cetăţenie, israeliană şi poloneză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro