Neozeelandezii au votat prin referendum sa permita palmuirea copiilor
Alegatorii din Noua Zeelanda au votat cu o larga majoritate sa permita parintilor sa-si palmuiasca copiii, la doi ani dupa ce o lege a interzis disciplinarea prin forta a micutilor, informeaza BBC.
Neozeelandezii au votat in cadrul unui referendum in care au trebuit sa raspunda la intrebarea: „Palmuirea, ca parte a unei bune educatii parentale, ar trebui considerata o infractiune?”.
Potrivit rezultatelor referendumului, 90% dintre participanti au raspuns NU la intrebare. Comisia electorala a anuntat ca 54% dintre alegatori au participat la scrutin.
Legislatia a fost adoptata in urma cu doi ani, avand ca scop reducerea cazurilor de abuz impotriva copiilor. UNICEF a anuntat in 2003 ca Noua Zeelanda se situeaza pe locul trei in lume intre tarile OECD in ceea ce priveste rata abuzurilor si a neglijentei fata de minori.
Refendumul a avut doar un caracter consultativ, insa sustinatorii scrutinului au afirmat ca spera ca acesta sa trimita „un semnal puternic” ca legea actuala nu functioneaza. Premierul John Key a declarat ca nu va schimba legislatia existenta, adoptata in 2007.
Chestiunea a provocat discutii aprinse in tara, iar multi au considerat ca votul, trimis prin posta, a fost o pierdere de timp si bani. Potrivit informatiilor, referendumul a costat 6,1 milioane de dolari.
Noua Zeelanda este una dintre cele sase tari care au interzis pedeapsa corporala la copii in 2007. Prima tara care a facut acest lucru a fost Suedia (1979), urmata de Finlanda (1983) si Norvegia (1987).
Potrivit Endcorporalpunishment.org, palmuirea copiilor este interzisa in Austria, Bulgaria, Costa Rica, Croatia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Letonia, Moldova, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, Romania, Spania, Suedia, Ucraina, Uruguay, Venezuela.