Sari direct la conținut

Garda Forestieră Suceava a descoperit fapte ilegale pe raza ocolului silvic Dealu Negru, la sesizarea unui jurnalist. Ministrul Tanczos Barna: „Le garantăm tuturor că orice faptă semnalată va fi cercetată de îndată”

HotNews.ro
Garda Forestiera, Foto: Facebook/ Barna Tánczos
Garda Forestiera, Foto: Facebook/ Barna Tánczos

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă vineri că Garda Forestieră Suceava a descoperit fapte ilegale pe raza ocolului silvic Dealu Negru din judeţ, verificările fiind făcute la sesizarea unui jurnalist Recorder, iar materialul lemnos găsit a fost confiscat. Ministrul le recomandă celor care au astfel de informaţii „să sesizeze imediat organele abilitate ale statului, fără să se expună vreunui pericol”, după ce recent un activist de mediu şi doi jurnalişti au fost agresaţi. „Le garantăm tuturor că orice faptă semnalată va fi cercetată de îndată”, spune Tanczos Barna.

„Ca urmare a unei sesizări a jurnalistului Alex Nedea de la publicația Recorder, în zona localităților Panaci și Dârmoxa din județul Suceava, în data de 23 septembrie, delegați ai Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu personal din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava și delegați ai ocolului silvic Dealu Negru, s-au deplasat în teren în vederea verificării aspectelor sesizate. În una din locațiile verificate, situată în zona Dârmoxa, într-o suprafață de fond forestier, proprietate privată aparținând unei persoane fizice și administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, a fost identificată o exploatare de produse accidentale. Deși actul de punere în valoare prevedea recoltarea arborilor din categoria produselor accidentale (lemnul arborilor rupți sau doborâți de fenomene naturale deosebite), în teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi, care nu respectă natura produselor accidentale. Materialele lemnoase rezultate în urma tăierilor ilegale, cu un volum total de 21 de metri cubi, au fost confiscate”, relatează ministrul Tanczos Barna într-o postare pe Facebook.

„În altă locație, pe raza comunei Panaci, pe o pășune împădurită, proprietate privată aparținând unei persoane fizice, au fost identificați arbori care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat și diferite culori de vopsea. Întrucât există suspiciuni cu privire la utilizarea dispozitivului de marcat, se va proceda la verificarea documentației, în vederea stabilirii legalității punerii în valoare, exploatării și a expedierii materialelor lemnoase”, a mai menționat ministrul.

Tanczos Barna spune că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și toate gărzile forestiere din țară „apreciază atât efortul activiștilor și jurnaliștilor de investigații cu privire la protejarea pădurii, cât și activitatea personalului silvic care apără fondul forestier național” și îi asigură „pe toți cei interesați de întreaga disponibilitate și celeritate în soluționarea oricăror aspecte privind respectarea cadrului legal din domeniul silvic”.

Totodată, ministrul recomandă cetățenilor „să urmeze exemplul jurnalistului Recorder și, ori de câte ori descoperă fapte ilegale sau au suspiciuni de această natură, să sesizeze imediat organele abilitate ale statului, fără să se expună vreunui pericol”. „Le garantăm tuturor că orice faptă semnalată va fi cercetată de îndată”, mai spune ministrul.

Reamintim că, pe 16 septembrie, jurnalistul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost bătuți crunt de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din județul Suceava, unde filmau pentru un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure.

Poliția Română a anunțat ulterior că 11 persoane au fost identificate și duse la audieri în acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro