Cum afli dacă poți cere un RCA mai ieftin: Metoda prin care mii de șoferi au obținut prețuri mai mici după prăbușirea City Insurance și Euroins
Anul trecut, după falimentul City Insurance, lider RCA cu milioane de polițe în vigoare, prețurile la asigurările auto obligatorii au crescut foarte mult, lucru așteptat și acum, după prăbușirea Euroins. De asta au fost înghețate temporar prețurile RCA, dar în lege e o opțiune puțin știută, prin care poți afla dacă ești considerat asigurat cu risc ridicat, caz în care poți obține un RCA ceva mai ieftin.
Singura soluție legală pentru a putea obține un RCA ceva mai ieftin este să verifici dacă ești considerat de firmele de asigurări asigurat cu risc ridicat, caz în care te poți adresa Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).
După o formulă stabilită în lege, BAAR va calcula prima de risc ridicat RCA în cazul tău și va desemna un asigurător care să-ți vândă asigurarea RCA la acel nivel, care este mai mic decât prețurile de vânzare din piață.
Peste 71.000 de asigurați au obținut prețuri mai mici la RCA anul trecut și în acest an
HotNews.ro a solicitat BAAR să spună câți șoferi (persoane fizice sau juridice) au făcut astfel de solicitări anul trecut, în falimentul City Insurance, dar și în acest an, ținând cont de retragerea autorizației de funcționare și la Euroins, fost lider RCA cu aproape 2,8 milioane de polițe în vigoare.
Răspunsurile BAAR arată că sunt peste 71.000 de asigurați care s-au încadrat în categoria asiguraților cu risc ridicat și au fost alocați unui asigurător:
- „În anul 2022 au fost inregistrate 60.814 solicitari de alocare ca asigurat cu risc ridicat, 54.729 incadrandu-se in categoria asiguratilor cu risc ridicat.
- În anul 2023, până la 09.04.2023, au fost înregistrate 19.664 solicitări de alocare ca asigurat cu risc ridicat, 16.341 încadrându-se în categoria asiguraților cu risc ridicat. Toți cei care s-au încadrat ca asigurați cu risc ridicat au fost alocați.
- Alocarea asigurătorilor se realizează conform următorului algoritm prevăzut în procedura aflată pe site-ul BAAR: câte un asigurător RCA la câte un asigurat cu risc ridicat, în ordinea în care asigurătorii RCA sunt enumerați în statutul BAAR, începând cu primul și terminând cu ultimul din această ordine.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii BAAR.
Singura portiță legală pentru cei care vor avea prețuri mai mari la RCA
Oficialii ASF au recunoscut la Guvern, după ședința în care s-a aprobat plafonarea prețurilor RCA, că unii șoferi, în special din orașele mari, precum București, vor avea prețuri mai mari decât tarifele de referință RCA din 7 martie 2023.
- Motivul: frecvența daunei în orașe precum București este mai mare decât alte localități, iar asigurătorii iau în calcul localitatea atunci când fac prețul final la RCA, spre deosebire de tariful de referință care nu ia în calcul acest factor.
Singura portiță legală pentru asigurații care observă că au prețuri mari la RCA este să afle dacă nu cumva sunt asigurați cu risc ridicat, caz în care se pot adresa Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR) care va calcula prima de risc ridicat și va desemna un asigurător care să-ți vândă un RCA la un preț apropiat de tarifele de referință.
Ce înseamnă asigurat cu risc ridicat?
- Asiguratul cu risc ridicat este acel șofer ori acea șoferiță care la reînnoirea poliței RCA (fără decontare directă și fără alte clauze și acoperiri suplimentare) primește cel puțin 3 oferte pe 12 luni, de la asigurători RCA diferiți, ale căror prețuri totale (prima netă de asigurare + comisionul de distribuție al brokerului sau asigurătorului) sunt cu 36% mai mari decât tarifele de referință în vigoare, aferente segmentului de risc din care face fiecare parte.
Prima de risc ridicat la RCA se calculează după formula:
- Tariful de referință pentru vehicul X factorul N (36%) X coeficientul pentru clasa de bonus-malus în care sunteți încadrat
HotNews.ro vă prezintă în cele ce urmează cum afli dacă ești asigurat cu risc ridicat și ce pași ai de urmat pentru a obține un preț mai mic la RCA.
Pasul 1. Află care este tariful de referință RCA în cazul tău
Să luăm cazul unui șofer de 42 de ani din București, care are clasa de bonus B4 și conduce o mașină de 1700 cmc.
Conform graficului ASF, persoanele cu vârste între 41-50 de ani, care conduc mașini cu o capacitate cilindrică între 1601-1800 cmc au un tarif de referință la RCA de 1.356 de lei.
Amintim că tariful de referință RCA nu este prețul de vânzare practicat de firmele de asigurători, ci este doar orientativ și este calculat pentru clasa B0 și pentru 12 luni.
Pasul 2: Calculează care ar fi prima de risc ridicat RCA în cazul tău
După ce ai aflat cât este tariful de referință, vezi cât reprezintă clasa de baonus sau malus în cazul tău.
În exemplul de mai sus, clasa de bonus B4 înseamnă 80% din suma pornind de la B0.
Vezi aici detalii despre cum se calculează clasele de bonus – malus.
Acum avem toate datele pentru a aplica formula de calcul pentru prima de risc ridicat:
- 1.356 de lei (tariful de referință) x 1,36 (factorul N) x 80% = 1.475 de lei.
Aceasta este prima de risc ridicat RCA, adică prețul RCA pe care îl poți primi dacă ești asigurat cu risc ridicat și te adresezi BAAR.
Pasul 3. Vezi ce oferte RCA primești de la firmele de asigurări
Ultimul pas este să vezi dacă ești într-adevăr asigurat cu risc ridicat, iar pentru asta trebuie să ceri oferte RCA, preferabil de la un broker de asigurări, care îți va trimite documentele în detaliu cu aceste oferte, pe care le poți trimite apoi către BAAR pentru a face dovada că ești asigurat cu risc ridicat.
Noi am apelat la platforma online Pint.ro, unde după ce îți introduci toate datele de identificare ale tale și ale mașinii, poți obține o simulare cu prețurile RCA.
Dacă faci azi simulare, ofertele primite încep cu ziua următoare, motiv pentru care ofertele pe care le veți vedea în cele ce urmează sunt pentru 12 aprilie 2023.
În cazul menționat mai sus, al șoferului de 42 de ani din București, clasa B4, cu mașină de 1700 cmc, prețurile RCA pe 12 luni sunt cuprinse între: 1416 lei (Grawe) și 2.286 de lei (Omniasig).
Generali nici nu are ofertă pentru 12 luni, ci doar pentru 6 luni, la prețul de 1.542 de lei.
După cum se poate observa, acet șofer nu a primit decât o singură ofertă la un preț mai mic de 1475 de lei, cât este prima de risc ridicat, restul fiind considerabil mai mari.
- Cum sunt cel puțin 3 oferte de la asigurători diferiți care se situează peste nivelul de 1.475 de lei rezultă că acest șofer este asigurat cu risc ridicat și se poate adresa Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).
Procedura este foarte anevoioasă: Ce documente trebuie să trimiți la BAAR
Biroul asigurătorilor auto prezintă pe site-ul său pașii pe care trebuie să-i urmezi dacă ești asigurat cu risc ridicat. Procedura este anevoioasă și sfatul nostru este să începeți din timp strângerea documentelor. Iată pașii de urmat:
Intră în aplicația BAAR destinată înregistrării cazurilor de asigurați cu risc ridicat, disponibilă la adresa https://public.riscridicat.ro, și completează datele care îți sunt cerute de aplicație, la care vei anexa documentele necesare prelucrării și anume:
1. Ofertele privind încheierea unei polițe de asigurare RCA pentru o perioada de 12 luni (minim 3, de la asigurători diferiți);
Ofertele trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- – să fie generate pentru aceleași criterii de tarifare, mai exact aceeași persoană (asigurat/utilizator) și același vehicul, ale căror date de identificare să fie afișate explicit în oferte;
- – să conțină tariful de primă ofertat constând în prima de asigurare totală calculată pentru o perioada de asigurare de 12 luni, obținută prin însumarea primei de asigurare nete de cheltuieli de distribuție cu cheltuielile de distribuție aferente canalului de vânzare utilizat de către potențialul asigurat, fără serviciul de decontare directă și fără alte clauze/acoperiri suplimentare;
- – să conțină prima de asigurare netă de cheltuieli de distribuție calculată pentru o perioadă de asigurare de 12 luni, fără serviciul de decontare directă și fără alte clauze/acoperiri suplimentare;
- – să fie calculate pentru aceeași clasa Bonus/Malus, afișată explicit în ofertă;
- – să fie în perioada de valabilitate, prin urmare să conțină data emiterii și data până la care oferta este valabilă sau data emiterii și perioada de valabilitate;
- – să conțină codul de ofertă alocat de asigurători; codul apare pe ofertele emise de asigurători (direct sau prin intermediarii de asigurări) și indică faptul că acestea sunt validate și asumate din punct de vedere al corectitudinii datelor și al prețului ofertat.
IMPORTANT: Nu reprezintă oferte pe baza cărora se analizează încadrarea în categoria asiguraților cu risc ridicat calculațiile rapide/simularile de preț efectuate pe diverse platforme online deoarece acestea nu contin toate informațiile obligatorii enunțate mai sus.
2. Copie după certificatul de înmatriculare/înregistrare a vehiculului pentru care se solicită încheierea asigurării; strict pentru cazurile în care ofertele primite de la asigurătorii RCA sunt pentru un vehicul care urmează să fie înmatriculat/înregistrat, în lipsa certificatului de înmatriculare (talonului), se poate prezenta cartea de identitate a vehiculului (CIV) împreună cu un document care să ateste dreptul de proprietate sau utilizare asupra acestuia (exemplu: contract de vânzare-cumpărare, contract de leasing etc.);
3. Copie după actul de identitate al proprietarului/utilizatorului vehiculului – persoana fizică pentru care se solicită asigurarea;
4. Copie după certificatul de înregistrare într-unul din registrele prevăzute de lege al proprietarului/utilizatorului vehiculului pentru care se face solicitarea, dacă acesta este persoana juridica, respectiv:
- certificat de înregistrare la Registrul Comerțului, în cazul societăților
sau
- certificat de înscriere a persoanei juridice fără scop patrimonial, în cazul asociațiilor și fundațiilor (Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, etc.),
5. Copie după certificatul de înregistrare fiscală al proprietarului/utilizatorului vehiculului pentru care se face solicitarea, dacă acesta este o entitate înregistrată fiscal, alta decât societățile, asociațiile și/sau fundațiile (de exemplu: o formă de exercitare a profesiei de avocat, notar, personal medical, societate civilă etc.);
6. Copie dupa mandatul reprezentantului convențional, în cazul în care solicitarea se face de către o altă persoană decât asiguratul (de exemplu o companie de brokeraj).
Aplicația poate fi accesată inclusiv prin transmiterea unui email la adresa: riscridicat@baar.ro, care va returna un mesaj automat cu link-ul indicat mai sus.
Soluționarea cererii durează maximum 20 de zile de la introducerea datelor
Dupa introducerea datelor și a documentelor aferente în aplicația disponibilă la adresa https://public.riscridicat.ro sau după primirea acestora prin fax ori prin poștă, soluționarea durează maximum 20 de zile (activitatile de la pct.1 si 2 de mai jos), timp în care:
- BAAR verifică dacă cererea dvs. este admisibilă și va comunica rezultatul verificării în termen de 5 zile lucratoare;
- Dacă vă încadrați în categoria asiguraților cu risc ridicat, BAAR plasează solicitarea într-o listă comună din platforma electronică, de unde asigurătorii RCA o pot prelua benevol în termen de maximum o zi lucrătoare de la data plasării în lista, dvs. urmând să fiți notificat de BAAR cu privire la asigurătorul care a preluat solicitarea dvs.;
- Dacă solicitarea nu este preluată, platforma de risc ridicat va aloca automat un asigurător RCA în ziua lucrătoare imediat următoare împlinirii termenului prevăzut mai sus, dvs. urmând să fiți notificat de BAAR despre alocare ;
- Asiguratul cu risc ridicat are la dispoziție un termen de 10 zile lucrătoare de la comunicarea alocării, pentru a contacta asigurătorul în vederea încheierii contractului de asigurare RCA.
Atenție! Dacă cererea este incompleta și / sau nu este însoțită de toate documentele justificative necesare, chiar dacă aceasta trece de validările disponibile în aplicație, retransmiterea acestora este considerata ca reluarea procedurilor, termenul de 20 de zile începând să curgă de la data retransmiterii.
Sursa foto: Robert Luca / Dreamstime.com