Sari direct la conținut

Salariile și primele uriașe care se dau în ASF, în ciuda falimentelor RCA. Năsui: Cel mai prost plătit angajat primește de Ziua ASF minim 7.000 lei net

HotNews.ro
Conducerea ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin
Conducerea ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin

485 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au încasat în acest an primă de performanță pentru activitatea din 2022, când a intrat în faliment fostul lider RCA City Insurance și toți cei 513 angajați au luat primă de Ziua ASF, a declarat miercuri pentru HotNews.ro deputatul USR Claudiu Năsui. „Cel mai prost plătit angajat primește de Ziua ASF minim 7.000 lei net”, spune acesta.

Deputatul USR a făcut public marți contractul Colectiv de Muncă din ASF, după ce a câștigat definitiv procesul cu această autoritate, condusă de Nicu Marcu, pentru refuzul comunicării veniturilor și primelor pe care și le acordă.

  • ASF se autofinanțează din taxele impuse firmelor care activează în sectoarele de capital, asigurări și pensii private, deci indirect din banii tuturor celor care au asigurări, pensii private ori investesc la bursă.

„Numărul unu” este probabil domnul președinte Nicu Marcu, a avut venituri lunare de 25.000 euro brut

  • „Iată salariile consiliului pe care și le secretiza ASF. În total, peste 1.5 milioane de euro doar în 2022 pentru cei 9 care conduc ASF. Fără să punem la socoteală „mărunțișul” din decontarea transportului, chiriei și deplasărilor externe.
  • „Numărul unu” este probabil domnul președinte Nicu Marcu, a avut venituri lunare de 25.000 euro brut.”, a scris cu o zi în urmă pe Facebook Claudiu Năsui.

Năsui, despre ce ascundea ASF: Au ajuns de la 14 la 16 salarii pe an

Deputatul USR susține că în baza Contractului Colectiv de Muncă, încheiat în luna februarie 2022 între conducerea și sindicatul ASF, pentru o perioadă de 2 ani, angajații din această autoritate au ajuns să încaseze 16 salarii pe an, față de 14 salarii pe an în contractul colectiv de muncă anterior.

Contractul Colectiv de Muncă din ASF, transmis de deputatul USR și consultat de HotNews.ro, arată că dincolo de cele 12 salarii anuale, salariații mai pot primi, în anumite condiții, încă 4 prime care pot fi echivalentul a 100% din salariu. Documentul a fost publicat marți și de Economedia.ro.

Ce prime pot încasa cei 513 de angajați din ASF dincolo de cele 12 salarii anuale

Documentul menționează la articolul 32 că personalul ASF beneficiază de următoarele:

  • primă anuală în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar şi/sau indemnizația brută lunară, acordată în trimestrul al IV-lea al anului în curs, în acelaşi procent, întregului personal al A.S.F., în limita prevederilor bugetare alocate cu această destinație.
  • primă de performanță, acordată până la finele trimestrului I al anului în curs, după finalizarea evaluărilor profesionale anuale ale personalului A.S.F., acordată în cuantumul prevăzut în Procedura privind modificările salariale ale personalului A.S.F.
  • primă acordată cu ocazia zilei A.S.F. (stabilită conform art. 64), în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar şi/sau indemnizația brută lunară, în acelaşi procent, întregului personal al A.S.F., în limita prevederilor bugetare alocate cu această destinaţie, dar nu mai puțin de 7.000 de lei net, care se plăteşte în trimestrul al II-lea al anului în curs.
  • Salariații A.S.F. şi membrii executivi ai Consiliului A.S.F. beneficiază de o primă de vacanţă în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar şi/sau indemnizația brută lunară din luna precedentă acordării, în acelaşi procent, în limita prevederilor bugetare alocate cu această destinație, care se plăteşte integral, o singură dată într-un an calendaristic, in trimestrul al III-lea al anului în curs.

În situaţia în care ASF acordă vouchere de vacanță, potrivit prevederilor legale aplicabile, valoarea acestor vouchere este dedusă din prima de vacanță (..), se mai arată în CCM.

  • Deputatul Claudiu Năsui a mai precizat pentru HotNews.ro și că ASF i-a comunicat și câți angajați au primit anul acesta prime de performanță și de Ziua ASF.

Acesta spune că dacă în Contractul Colectiv de Muncă anterior erau menționate prima de performanță și prima de Crăciun, în noul CCM semnat în febnruarie 2022 au apărut 2 noi prime: prima de Ziua ASF și prima de vacanță.

  • „Prima de performanță a fost încasată de 95% din personalul ASF, respectiv 485 de angajați din totalul celor 513 angajați. Prima pentru Ziua ASF se acordă întreg tuturor angajaților și este cât salariul brut lunar, dar nu mai puțin de 7.000 de lei net. Cu alte cuvinte cel mai prost plătit angajat din ASF va primi minim 7.000 de lei net”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro deputatul USR Claudiu Năsui.

Surse din ASF: De fapt sunt 3 prime și poți ajunge să încasezi până la 15 salarii

Surse din cadrul ASF au precizat miercuri pentru HotNews.ro că în realitate angajații pot ajunge până la 15 salarii anuale pe an, nu 16 salarii cum s-ar putea înțelege citind Contractul Colectiv de Muncă.

  • „În realitate nu primim primă de vacanță, ci vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei. De ce? Pentru că actualul CCM a fost scris prost. Nu poți să acorzi și primă de vacanță și vouchere de vacanță. A fost scandal în autoritate când s-a constatat eroarea.”, au declarat miercuri pentru HotNews.ro surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Potrivit surselor HotNews.ro angajații primesc 3 prime care pot ajunge până la 100% din salariu:

  • 1. prima de performanță – se ia la sfârșitul lunii februarie pentru activitatea depusă în anul anterior. În luna ianuarie se face evaluarea fiecărui angajat și în baza calificativului de performanță poți primi ca primă între minim 50% și maxim 100% din salariu.
  • 2. prima de Ziua ASF – se acordă în luna mai tuturor angajaților și este echivalentul a 100% din salariu.
  • 3. prima de sfârșit de an sau de Crăciun – se acordă în lunile noiembrie sau decembrie tuturor angajaților și este tot echivalentul unui salariu.

Alte beneficii în ASF: Programul de lucru se termină vineri la 14:30

Revenind la Contractul Colectiv de Muncă din ASF, făcut public de către deputatul USR Claudiu Năsui, ar mai fi de remarcat și alte beneficii pe care le au angajații, dincolo de prime.

Un exemplu este programul de lucru, care de luni până joi este între orele 8:30-17:00, iar vinerea se încheie la 14:30.

De ziua de naștere, angajații ASF au liber. La evenimente familiale deosebite primesc alte 5 zile libere plătite

Alte beneficii sunt legate de numărul de zile libere plătite. Astfel, de ziua de naștere angajații ASF au liber, în timp ce la alte evenimente familiale deosebite primesc câte 5 zile libere plătite.

Cu cât ești mai vechi în ASF cu atât ai mai multe zile de concediu

Salariații ASF primesc mai multe zile de concediu cu cât au vechime mai multă în cadrul autorității.

Protecție socială de peste 8500 de lei net în caz de deces sau în situații medicale deosebite

Angajații ASF mai beneficiază și de protecție socială. În caz de deces, membrii familiei primesc 8.500 de lei net, iar în situații medicale deosebite, angajații ASF pot primi 8.775 de lei net.

Avantaje pentru mamele care revin la muncă mai devreme de 2 ani de la nașterea copilului

Angajații ASF care revin la muncă mai devreme de 2 ani de la nașterea copilului beneficiază, la cerere, de reducerea programului de lucru de la 8 ore la 6 ore, cu plata integrală a salariului și acordarea celorlalte drepturi, până când copilul împlinește 2 ani.

Abonamente la centre de fitness & wellnes în limita sumei de 300 lei/lună

Angajații ASF mai pot opta în limita sumei de 300 de lei pe lună la: abonamente la centre de fitness & wellness, fodnuri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate.

În plus, toți angajații ASF au încasat primă de performanță pentru anul trecut (între 50% și 100% din salariu în funcție de calificativ) și primă pentru „Ziua ASF” (încă un salariu), potrivit surselor HotNews.ro.

Pentru detalii citește:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro