Sari direct la conținut

Iohannis, consultări în formulă restrânsă pentru desemnarea noului premier

HotNews.ro
Consultari PNL, Foto: Presidency.ro
Consultari PNL, Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis este pe ultima sută de metri în procedura de nominalizare a unui nou prim ministru, funcție pentru care favorit este Ludovic Orban. Astăzi ar urma să aibă loc la Cotroceni o nouă rundă de consultări, de această dată în formulă restrânsă.

Iohannis a anunțat, joi după-amiază, după consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare, de la care PSD a lipsit, că luni sau cel târziu marți va desemna un prim-ministru, el spunând că este nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, de tranziție, și că este destul de clar că ne îndreptăm spre guvern PNL sau în jurul PNL.

”Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut. Însă vreau să știe toată lumea că eu intenționez să fac repede o desemnare”, a spus șeful statului.

Din punct de vedere al componenței politice, prima variantă, și cea mai probabilă, este a unui guvern monocolor. A doua variantă este o echipă PNL-PMP, potrivit unor surse din partid, liberalii fiind dispuși să dea partidului condus de Eugen Tomac două ministere.

Condițiile partidelor

USR, ALDE, Pro România și UDMR au anunțat deja că nu vor să intre la guvernare.

Cu toate acestea, au fost puse și condiții pentru susținerea unui guvern PNL. UDMR nu vrea schimbarea legii lectorale în sensul revenirii la alegerile primarilor în două tururi. De asemenea, liderii Uniunii au condiționat, în întâlnirea cu șeful statului, susținerea noului guvern în sensul că nu-și soresc ca din el să facă parte liberali care au atacat UDMR, cum ar fi Rareș Bogdan sau Florin Roman, au declarat pentru Hotnews surse politice.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE va susține nou guvern dacă va respecta condițiile pe plan economic, inclusiv alocarea financiară „consistentă” pentru proiectele mari de infrastructură. „Suntem dispuși să susținem noul guvern în anumite condiții: dacă nu umblă la cota unică de impozitare, dacă nu se intervine la guvernanța corporatistă și nu se revine la numiri politice. Mergem cu condiția să existe o alocare consistentă pe proiectele mari de infrastructură cu cifre foarte clare. Dacă măsurile care vor încerca să fie adoptate vor afecta mediul economic, îmi pare foarte rău. Eu abia aştept să vedem ce tăiem din Ordonaţa 114 ca să revenim la o normalitate”, a afirmat liderul ALDE. Totodată, liderul senatorilor ALDE își dorește ca Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) să rămână funcțională.

PMP, singurul care nu a exclus o participare la guvernare, ar fi dispus să-și asume acest lucru dacă va primi cel puțin două ministere.

CITEȘTE ȘI:

În timp ce la Cotroceni se negociază Guvernul, executivul demis al premierului Viorica Dăncilă are programată luni o ședință de guvern cu câteva documente minore pe ordinea de zi.

Pe ordinea de zi a Guvernului rămas cu atribuții limitate în urma trecerii moțiunii de cenzură se află doar discutarea Raportului de activitate pe anul 2018 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate și două proiecte de hotărâri minore. Dăncilă a spus joi seara că ar vrea să aprobe o rectificare bugetară, însă nu este posibil, având în vedere că după moțiunea de cenzură, Guvernul nu mai poate adopta decât hotărâri, nu și ordonanțe. Însă prin hotărâri pot fi alocați bani către primării. Viorica Dăncilă a mai promis că vor fi achitate facturile pentru PNDL 1 și PNDL 2.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro