Sari direct la conținut

UPDATE Criza din Coaliție, la final / S-a ajuns la un consens între liderii PNL-USR-PLUS și UDMR / Ce cuprinde noul acord politic

HotNews.ro
Orban, Citu, Kelemen, Barna, Foto: AGERPRES
Orban, Citu, Kelemen, Barna, Foto: AGERPRES

Liderii Coaliției au reluat discuțiile marți după-amiază și au ajuns după cinci ore de negocieri la un consens. Premierul se va consulta cu partenerii de Coaliție în ceea ce privește deciziile privind miniștrii și va acorda un timp rezonabil pentru analiza în interiorul formațiunii din care provine. Performanța miniștrilor va fi evaluată periodic. La capitolul reforme se vor demara discuțiile pe codul electoral, descentralizare, eliminarea pensiilor speciale, adoptarea legilor justiției până la sfârșitul anului.

DOCUMENT PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat un act adițional la protocolul Coaliției / Noul ministru al Sănătății va fi propus miercuri VIDEO

UPDATE 21.50 Ședința Coaliției s-a încheiat, urmează declarații de presă.

UPDATE 21.15 Ședința Coaliției se apropie de final. Sursele HotNews.ro susțin că liderii Coaliției ar fi ajuns la un consens. Premierul se va consulta cu partenerii de Coaliție în ceea ce privește deciziile privind miniștrii și va acorda un timp rezonabil pentru analiza în interiorul formațiunii din care provine. Performanța miniștrilor va fi evaluată periodic. La capitolul reforme se vor demara discuțiile pe codul electoral, descentralizare, eliminarea pensiilor speciale, adoptarea legilor justiției până la sfârșitul anului.

UPDATE 19.42 Discuțiile au fost reluate în Coaliție. Liderii USR-PLUS s-au întors în biroul lui Ludovic Orban.

UPDATE 18.45 Liderii USR-PLUS au părăsit ședința. Dan Barna: Nu ne-am înțeles la reforme. Discuțiile se reiau la ora 19.30. Negocierile s-au blocat, potrivit surselor HotNews.ro la accelerarea programului de guveranare, pe reformele asumate de USR-PLUS. Aceștia ar fi cerut la capitolul reforme alegerea primarilor în două tururi și eliminarea amendamentelor impuse la Camera Deputaților pe desființarea Secției Speciale, eliminarea pensiilor speciale.

UPDATE 18.10 Florin Cîțu a plecat de la ședința Coaliției pe ușa din spate. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că acesta va reveni la ședința Coaliției. Premierul Florin Cîțu are pe agenda oficială la ora 18.30, o întâlnire cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

UPDATE 16.07 Liderii coaliției au intrat la negocieri. Dan Barna a anunțat declarații de presă la finalul ședinței.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că USR-PLUS intenționează să renunțe la demiterea premierului și să ceară semnarea unui acord politic care să includă câteva reguli de funcționare a Coaliției. Mai exact, liderii USR-PLUS doresc ca evaluarea miniștrilor, inclusiv a premierului, să fie făcută de comun acord în Coaliție.

O altă condiție cerută este să existe pe hârtie un program al reformelor care urmează să fie aplicate de Guvern și care să prevadă și termene bine definite de aplicarea acestora.

Cea de-a treia propunere vizează o centralizare a deciziilor Guvernului printr-o consultare săptămânală între premierul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna.

USR-PLUS a avut în cursul serii de luni o ședință de informare a membrilor și au decis să-și mențină cele trei puncte și să le prezinte partenerilor de Coaliție în ședința de marți programată de la ora 16.00.

De asemenea, USR-PLUS va prezenta partenerilor în ședință și propunerea de ministru al Sănătății. În urma discuțiilor interne de luni seară, USR-PLUS va merge pe nominalizarea Ioanei Mihăilă la Ministerul Sănătății.

De altfel, liderul de grup al USR-PLUS, Ionuț Moșteanu a declarat, marți că partidul său ar putea renunța, în anumite condiții, la solicitarea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier.

”Există această posibilitate, dacă reușim să așezăm coaliția pe noi baze”, a spus într-un interviu la RFI liderul deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu. El afirmă că s-ar impune ”niște acte adiționale” la protocolul de funcționare a coaliției, legate în special de modul de demitere a unui ministru.

De partea cealaltă și liberalii par dispuși să pună capăt conflictului, dar așteaptă să vadă condițiile pe care le au cei din USR-PLUS. Nu există în momentul de față o decizie în PNL privind modul în care vor aborda solicitările partenerilor de Coaliție, au declarat surse liberale pentru HotNews.ro.

Potrivit surselor citate, la discuțiile din spatele ușilor închise de luni seara, Florin Cîțu ar fi adoptat un ton calm, însă ferm referitor la garanțiile cerute de Dan Barna în ceea ce privește remanierea miniștriilor. Cîțu le-ar fi spus că le poate oferi un răgaz de 48 de ore înainte de a demite un ministru, perioadă în care USR-PLUS ar putea să-și determine omul fie să demisioneze, fie să-i retragă sprijinul politic.

Premierul le-a spus că nu este de acord cu un protocol prin care să-i fie tăiate atribuțiile.

Întrebat dacă ar fi dispus să semneze un document în acest sens, Cîțu a răspuns într-o emisiunie la Digi 24: „Eu sunt OK cu a avea discuții, protocoale, să facem ce vrem, atât timp cât eu îmi păstrez atributul constituțional. Este foarte clar că nu poți să negociezi Constituția. Dacă cu toții suntem de acord în coaliție că este decizia premierului, în urma evaluării premierului, foarte bine! Că putem să comunicăm altfel, că putem să spunem lucruri, aici putem să discutăm, nu e nicio problemă, suntem flexibili, dar nu avem cum să negociem Constituția. Este foarte simplu, din punctul meu de vedere”.

Reamintim că prima ședință de Coaliție după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății s-a încheiat după aproape cinci ore fără niciun rezultat. În spatele ușilor închise au existat momente tensionate între partenerii de Coaliție.

Potrivit surselor HotNews.ro a existat un moment tăios între Cătălin Drulă și Ludovic Orban. Ministrul Transporturilor i-ar fi reproșat premierului că l-a demis pe Vlad Voiculescu fără să aibă o discuție prealabilă cu USR-PLUS. Ludovic Orban ar fi intervenit în discuție și i-ar fi transmis acestuia că Voiculescu a făcut praf imaginea Guvernului prin atacurile la adresa premierului, dar și prin incoerența declarațiilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro