Sari direct la conținut

VIDEO Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat, în ședința PNL / Cîțu a anunțat "flexibilizarea mandatului și negocieri cu toate forțele parlamentare democratice" / Declarațiile lui Ciucă

HotNews.ro
Nicolae Ciuca si Florin Citu, Foto: AGERPRES
Nicolae Ciuca si Florin Citu, Foto: AGERPRES

​​Cu o zi înainte de audierea în Parlament a miniștrilor propuși, premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat că renunță la mandat, după o ședința fulger a conducerii PNL. Decizia are loc în contextul în care liberalii nu au reușit să obțină sprijinul parlamentarilor pentru Guvernul minoritar propus de Nicolae Ciucă. Totodată, Florin Cîțu a anunțat că s-a hotărât în Biroul Executiv flexibilizarea mandatului, astfel încât liberalii vor începe negocieri „cu toate forțele democratice din Parlament” pentru formarea unei majorități. Practic, prin această decizie se redeschid negocierile cu PSD și USR, iar potrivit surselor HotNews.ro, PSD este cotat cu cele mai mari șanse de a intra la guvernare. Luni s-au împlinit două luni de la declanșarea crizei politice în România, odată cu demiterea ministrului Stelian Ion, urmată de ieșirea USR de la guvernare.

Reamintim că PSD le-a transmis liberalilor că sunt dispuși să intre la guvernare cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. Potrivit surselor HotNews.ro, liderii PSD le-ar fi spus liberalilor, la negocierile de la Vila Lac, că își doresc opt ministere, printre care unul care să fie avizator (Finanțele).

Totodată, USR a transmis într-o primă reacție după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat că reiterează mesajul că „soluția pentru ieșirea cea mai rapidă din actuala criză politică este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR”.

De menționat este că PNL e scindat între cei care susțin intrarea la guvernare a PSD și cei care doresc refacerea Coaliției cu USR. Liderii de organizații urmează sa fie consultați marți în ședința Biroului Național în legătură cu opțiunea cooptării la guvernare a PSD sau USR.

Potrivit surselor citate, balanța înclină pentru intrarea PSD la guvernare pentru că președintele Klaus Iohannis și apropiații acestuia cer acest lucru. Printre liderii PNL care doresc o guvernare cu PSD s-ar afla Emil Boc, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Virgil Popescu și Daniel Buda.

De altfel, președintele Klaus Iohannis le-a solicitat luni liderilor PNL să flexibilizeze mandatul lui Nicolae Ciucă și să permită acestuia negocierea pentru un Guvern majoritar. Aceiași solicitare a făcut-o și săptămâna trecută la întîlnirea de la vila Lac dar Florin Cîțu și apropiații acestuia au refuzat motivând că PNL va negocia cu fiecare parlamentar în parte susținerea unui guvern minoritar.

Sursele HotNews.ro susțin că Nicolae Ciucă ar urma să fie nominalizat a două oară pentru funcția de premier cu larga susținere a organizațiilor din Transilvania. În schimb Florin Cîțu și apropiații săi (Dan Vîlceanu, Alina Gorghiu) se tem că Nicolae Ciucă va confisca partidul și va deveni liderul de facto, dacă va deveni premier cu o majoritate confortabilă.

UPDATE Premierul desemnat și liderul PNL au făcut anunțul oficial la finalul ședinței conducerii PNL.

Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă tot el va fi următoarea propunere de prim-ministru. „Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României și dumnealui va lua decizia nominalizării”, a răspuns acesta.

Cele mai importante declarații:

Cîțu:

  • Am avut o ședință a Biroului Executiv (BEx), unde au fost luate 2 decizii: premierului desemnat i s-a propus depunerea mandatului
  • A doua decizie este de a propune BPN flexibilizarea mandatului și negocieri pentru formarea unei majorități cu toate forțele politice democratice din Parlament
  • Mâine seară vom stabili detalii, echipe de negociere

Ciucă:

  • Aşa cum am afirmat inclusiv sâmbătă, am pornit în toate demersurile de la realitate, şi realitatea matematică este cea pe care o cunoaştem
  • Am sperat că voi reuşi să cristalizez o soluţie politică astfel încât să primesc acordul pentru un guvern minoritar în Parlament
  • PSD și USR au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, BEX a decis depunerea mandatului meu
  • Fac din nou apel la responsabilitate pentru o formulă de majoritate consolidată

Veți fi următoarea nominalizare de premier?

  • Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României și dumnealui va lua decizia nominalizării

Cine a decis flexibilizarea negocierilor?

Cîțu:

  • Biroul Executiv al PNL. PNL va începe negocierile pentru formarea unei majorități cu toate forțele democratice din Parlament

De ce ați așteptat atât?

  • Au fost trei consultări, ne-am întors de fiecare dată către partid
  • Mâine în BPN vom vedea decizia

Veți propune ca Nicolae Ciucă să fie în continuare propunerea de premier?

  • Va fi decizia partidului
  • Mâine în BPN vom discuta și cazul celor 14 parlmentari care au decis să iasă din gupul PNL
  • Mă întristează să văd că dintr-o competiție nu au înțeles nimic
  • Fac un apel la acești colegi care încă sunt în PNL să reconsidere deciziile

V-ați consultat cu Iohannis privind depunerea mandatului?

  • Cîțu: Bineînțeles că decizia de depunere a mandatului trebuie adusă la cunoștința președintelui, dar celelalte decizii sunt ale PNL

UPDATE 20.34: În ședința BEx s-a dat undă verde pentru guvern majoritar, astfel încât se flexibilizează mandatul și se poate începe de mâine negocierea unei majorități parlamentare fie cu PSD, fie cu USR, au declarat pentru HotNews.ro surse liberale.

Luni, 1 noiembri s-au împlinit două luni de la declanșarea crizei politice în România, odată cu demiterea ministrului Justiției Stelian Ion, care a dus la ieșirea USR de la guvernare.

Sursele citate susțin că următoarea desemnare ar putea fi tot în persoana lui Nicolae Ciucă, însă acesta să poată negocia o echipă guvernamentală cu USR. Sunt și voci din PNL care îl propun pe Lucian Bode pentru postul de premier.

De asemenea, procedural, Nicolae Ciucă trebuie să își depună mandatul în Parlament.

Decizia a fost luată în condițiile în care, potrivit calculelor din acest moment, Nicolae Ciucă s-ar îndrepta către un eșec la votul de învestitură programat pentru miercuri. Marți erau programate audierile miniștrilor propuși în Cabinetul Ciucă, audieri care se anulează, în noile condiții.

Ciucă se baza acum pe 120 de voturi de la PNL și 29 de la UDMR, în condițiile în care are nevoie de nu mai puțin de 234.

Astfel, premierul desemnat ar mai fi trebuit să obțină 85 de voturi până miercuri.

USR însă, care are 80 de parlamentari, a anunțat că nu va vota un guvern din care nu face parte.

PSD a anunțat că a decis, cu unanimitate, să voteze împotriva guvernului minoritar PNL-UDMR. AUR, de asemenea, a anunțat că nu va acorda votul de încredere, iar cele 18 voturi de la minorități sunt insuficiente.

De la neafiliați, aproape nicio șansă. 13 dintre ei sunt parlamentari liberali care îl susțin pe Ludovic Orban și care au părăsit grupul PNL nemulțumiți de direcția în care a îndreptat partidul Florin Cîțu, cu susținerea lui Klaus Iohannis.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro