Sari direct la conținut

Marea împărțeală politică a funcțiilor. Ce posturi și-au revendicat PSD, PNL și UDMR în Parlament și la nivel local / Portofolii și oamenii cheie din noul Guvern

HotNews.ro
Nicolae Ciuca si Florin Citu, Foto: AGERPRES
Nicolae Ciuca si Florin Citu, Foto: AGERPRES

Dincolo de negocierile pe programul de guvernare și portofoliile din Guvern, în spatele ușilor închise liderii PSD, PNL și UDMR și-au împărțit și funcțiile din eșalonul doi și trei, funcții remunerate bine și care permit controlul asupra instituțiilor statului. Este vorba de secretari de stat, prefecți, șefii Parlamentului și ai comisiilor de specialiate din Legislativ. De asemenea, în interiorul partidelor au fost identificate numele cheie care ar putea fi propuse pentru portofoliile din noul Guvern PSD-PNL-UDMR.

Premierul propus de PNL Nicolae Ciucă a anunţat duminică, după ultima rundă de negocieri că au fost finalizate toate activităţile care vizau formarea Guvernului şi că partidele coaliţiei PNL-PSD-UDMR vor merge la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis cu o propunere unică de premier.

Liderii celor trei partide vor merge luni și în forurile statutare, unde vor prezenta rezultatul negocierilor și vor cere un vot pentru propunerea finală de premier. Conform surselor politice Nicolae Ciucă are cele mai mari șanse să fie validat de toate cele trei formațiuni politice.

La ultima rundă de negocieri, liderii celor trei partide au discutat și tranșat împărţirea funcţiilor din eşalonul doi și trei din Guvern dar și din Legislativ.

Astfel, șefia Parlamentului va fi împărțită între PSD și PNL. Social democrații au revendicat funcția de președinte al Camerei Deputaților, post cheie pentru controlul întregului Legislativ și al proiectelor de lege din domenii importante ca social-economic, educație și justiție.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu vizează acest post și cel mai probabil va fi și votat în plen de către deputații PSD, PNL și UDMR care vor face o majoritate confortabilă.

Funcția de președinte al Senatului va fi preluată de către Florin Cîțu după negocieri ale liberalilor cu propriul șef de partid pentru a-l convinge să renunțe la o nouă nominalizare pentru funcția de premier.

Totodată, în comisiile de specialitate ale Parlamentului se vor face schimbări iar parlamentarii USR care dețin conducerea comisiilor vor fi înlocuiți cu cei ai PSD și PNL, după ce se va oficializa noua majoritate din Legislativ. PSD va primi șefia a 9 comisii iar PNL – 7.

Astfel, la Camera Deputațior, PSD va lua şefia comisiei juridice şi a comisiei de muncă, în timp ce PNL va primi preşedinţia comisiei de cultură. La Senat, PNL va prelua şefia comisiei Economice.

Pentru portofoliile din Guvern, bătălia în interiorul partidelor este în plină desfășurare. Social democrații au obținut în urma negocierilor portofolii cheie în Guvern. Este vorba de Finanțe, Transporturi, Muncă și Sănătate. Conducerea PSD intenționează să propună numele de lideri ai partidului pe ministerele importante.

La PNL, Florin Cîțu este în conflict direct cu cei patru prim-vicepreședinți și încearcă să-și impună oamenii pe portofoliile importante. De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, Cîțu a cerut garanții președintelui Klaus Iohannis că va avea un cuvânt greu de spus la formarea Guvernului, într-o întâlnire privată care a avut loc în cursul acestei săptămâni.

În UDMR lucrurile sunt clare și nu se așteaptă să apară modificări pe portofoliile pe care și le-au păstrat și în noua Coaliție.

Cum ar putea arata Guvernul PSD-PNL-UDMR:

premier – Nicoale Ciucă

vicepremier – Sorin Grindeanu

vicepremier – Kelemen Hunor

  • PSD

secretar General al Guvernului – Marian Neacșu

Finanțelor – Adrian Câciu/ Leonardo Badea

Transporturi – Sorin Grindeanu

Munca – Marius Budăi

Sănătatea – Alexandru Rafila

Apărare – Titus Corlățean / Vasile Dîncu

Agricultura – Adrian Chesnoiu

Economie – Radu Popa

Cultură – Lucian Romașcanu / Vasile Dîncu

Tineret și Familie – Gabriela Firea

  • PNL

Justiţie – Alina Gorghiu / Cătălin Predoiu

Interne – Lucian Bode

Educație – Sorin Cîmpeanu

Energie – Virgil Popescu

Externe – Bogdan Aurescu

Fondurile Europene – Marcel Boloș / Cristian Bușoi

Digitalizare – Robert Sighiartău

IMM și Turism – Daniel Cadariu

  • UDMR

Dezvoltare – Cseke Attila

Mediu – Tancsoz Barna

Sport – Eduard Novak

O altă categorie de funcții împărțite sunt cele din esalonul doi și trei din Guvern. Astfel, din cei 80 de secretari de stat din Guvern PSD va numi 42, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR – 8 , conform ponderii din Parlament. Liberalii pierd 13 secretari de stat comparativ cu Guvernul PNL-USR-UDMR.

La capitolul instituții cheie, PNL va prelua conducerea unor importante agenții guvernamentale aflate în subordinea ministerelor pe care le-au cedat.

Instituții preluate de PNL:

  • conducerea ANAF, numirea șefului Agenției
  • conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
  • șefi la CFR Călători, Metrorex, Tarom, ARF, RAR.
  • conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI)

Și funcțiile din teritoriu au fost împărțite între cele trei partide. Este vorba de posturile de prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. Din cele 42 de funcții de prefect PSD va numi 21 de oameni în timp ce PNL -17 iar UDMR- 4 prefecți.

Sursele politice au explicat pentru HotNews.ro că acolo unde un partid deține șefia Consiliului Județean va numi pe linie prefecții și șefii de deconcentrate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro