DOCUMENT Raport favorabil pentru România al misiunii de evaluare Schengen, la care a participat și Olanda
HotNews.ro
Un al doilea raport de evaluare Schengen în cazul României, misiune la care a participat și Olanda de această dată, constată că țara noastră îndeplinește, în continuare, toate condițiile necesare pentru aplicarea în integralitate a acquis-ului Schengen.
Misiunea de evaluare s-a derulat pe 17 noiembrie, sub coordonarea Comisiei Europene, cu sprijinul experților Consiliului UE și al experților naționali din Cehia, Germania, Olanda și Suedia, și a cuprins componente dedicate privind politica de vize și protecția datelor.
Misiunea s-a derulat la București și Istanbul și a cuprins componente dedicate privind politica de vize și protecția datelor.
Concluzii principale:
- România implementează în mod adecvat acquis-ul în materie de vize.
- Infrastructura IT este exemplară.
- Sistemul informatic național românesc este bine structurat, iar fluxul de lucru corespunde logicii impuse de Codul de Vize.
- Echipa de experți a confirmat că sistemul informatic național românesc (de gestiune a vizelor) conține câmpurile necesare pentru înregistrarea datelor în Sistemul Central de Informații privind Vizele.
- România respectă prevederile din Codul de vize privind timpul de procesare a vizelor.
- Consulatul examinează cererile într-o manieră solidă și deciziile sunt bine întemeiate, iar factorii de decizie au cunoștințe solide cu privire la riscurile și tendințele migratorii. Informația este oferită publicului într-o manieră structurată.
- Site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României (și portalul de aplicații „eViza”, în special) oferă informațiile necesare procesului de acordare a vizelor într-o manieră structurată și demonstrează că România aplică deja părțile majore ale acquis-ului în materie de vize.
- În cazul României, aceste funcționalități sunt deja încorporate în sistemul informatic, chiar și Tabelul documentelor de călătorie, precum și lista de sancțiuni UE.
- România verifică sistematic cerințele legate de valabilitatea/ caracteristicile documentelor de călătorie și consulatele sunt echipate corespunzător.
- Membrii personalului sunt corect instruiți și au acces la legislația UE și la instrucțiunile naționale relevante într-o platformă dedicată.
- Autoritățile române au informat că sunt în proces de recrutare a 120 de angajați consulari suplimentari, inclusiv ofițeri de vize pentru a consolida activitatea Centrului de vize din Capitală și pentru a fi detașați la nivel mondial pentru a consolida procesarea vizelor de scurtă și lungă ședere, ceea ce a fost apreciat de către echipa de experți.
- Centrul Național de Vize aplică aceleași reguli de protecție a datelor pentru sistemul național de vize pe care țările Schengen le aplică pentru Sistemul de Informații privind Vizele/ VIS. Același lucru este valabil și pentru informațiile pe care Centrul Național de Vize le furnizează pe site cu privire la prelucrarea datelor și drepturile persoanelor vizate legate de sistemul național de vize.
- România are o abordare integrată a serviciilor consulare oferite cetățenilor români și cetățenilor străini, cu un interes puternic pentru interoperabilitate și ușurință de acces, inclusiv la serviciile de viză.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro