EXCLUSIV Listă cu 60 de IP-uri, majoritatea din Rusia, care ar fi utilizate la atacuri cibernetice / Guvernul cere blocarea lor
Autoritățile guvernamentale au solicitat luni furnizorilor de internet să blocheze de îndată traficul spre/către 9 site-uri de internet care ar derula activități de fake news și fraude informatice în contextul crizei din Ucraina, precum și 60 de adrese IP care ar fi utilizate în atacuri malware asupra României, se arată într-o adresă consultată de HotNews.ro.
Guvernul a anunțat luni, prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru, că va bloca mai multe site-uri de propagandă rusă, precum Sputnik, iar postul TV Russia Today nu va mai fi transmis în România, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.
Măsura vine după ce și Comisia Europeană a anunțat că va interzice canalele media rusești Russia Today și Sputnik în Uniunea Europeană.
- Nici Bruxelles-ul și nici Guvernul Ciucă nu au anunțat baza legală și nici cum se va implementa din punct de vedere tehnic acest blocaj.
Mecanismul de blocare în România: Ce solicită Guvernul furnizorilor de internet
O adresă guvernamentală obținută de HotNews.ro arată culisele acestui mecanism de blocaj în România.
Mai exact, luni, 28 februarie, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), condus de Dan Cîmpean, a transmis către Autoritatea de reglementare în Comunicații (ANCOM) o adresă cu cele 9 site-uri de propagandă rusă despre care Guvernul a anunțat că ar urma să fie blocate.
În adresa către ANCOM, DNSC prezintă o lista a site-urilor web identificate ca fiind implicate în derularea de activități de tip fake news și de facilitare a derulării de fraude informatice, în contextul crizei Ucraina-Rusia.
În plus, DNSC a trimis și o listă de 60 de adrese IP care ar susține următoarele activități:
– sprijină sau instigă public la comiterea de infracțiuni;
– conțin sau promovează informații false;
– găzduiesc sau utilizează conținut software malițios (de tip malware, ransomware, spyware etc.) ce poate fi utilizat la comiterea unor infracțiuni;
– furnizează suportul tehnic, logistic, financiar sau de orice altă natură pentru pregătirea și sau derularea infracțiunilor
– sunt îndreptate împotriva securității, confidențialității, integrității, disponibilității, rezilienței spațiului cibernetic național al României și al aliaților săi.
Lista celor 60 de adrese IP utilizate pentru atacuri cibernetice ce pot impacta România:
Lista prezentată de DNSC cuprinde IP-uri din USA, Maroc, Italia, Germania, Franța, Arabia Saudită și Olanda, dar cele mai multe sunt din Rusia.
„Având în vedere competențele legale ale instituției pe care o conduceți, în vederea încetării impactului acestor site-uri web și adrese IP asupra spațiului cibernetic național civil al României, vă rugăm să dispuneți măsurile tehnice specifice de filtrare a traficului spre/către acestea”, se mai arată în adresa DNSC.
ANCOM cere furnizorilor de internet să pună în aplicare ‘de îndată’ măsurile cerute de DNSC
La rândul său, ANCOM a trimis apoi această adresă mai departe către furnizorii de internet, „cu solicitarea de a efectua de îndată operațiunile tehnice necesare pentru a pune în aplicare măsurile din adresa menționată”, se arată într-o adresă semnată de Vlad Stoica, președintele ANCOM.
Cele două autorități nu arată în adresa către furnizorii de internet care este baza legală pentru blocajul de trafic solicitat și nici Guvernul nu a răspuns la această întrebare adresată încă de luni de HotNews.ro.
HotNews.ro a arătat într-un articol anterior situațiile excepționale în care ANCOM, în calitate de autoritate de reglementare in comunicații, a putut până acum să impună furnizorilor de internet blocarea accesului la conținutul online a anumitor site-uri. O situație a fost în starea de urgență, prin decret prezidențial, cu site-urile cu fake news. A doua posibilitate este la solicitarea SRI, în baza legii privind prevenirea și combaterea terorismului.
Ce restricții au introdus Facebook, Google și Twitter în contextul crizei din Ucraina și la cererea guvernelor și Bruxelles-ului
Pe de altă parte, și la nivel european pare să funcționeze același mecanism, în care Comisia Europeană ori guvernele europene cer giganților IT să ia măsuri împotriva dezinformării de pe platformele online administrate.
Astfel, Facebook și Twitter au eliminat luni campanii de propagandă anti-Ucraina despre care aveau indicii că ar avea legătură cu Rusia și Belarus.
De asemenea, Google a interzis sâmbătă instituției mass-media de stat ruse Russia Today și altor canale să primească bani pentru reclame pe site-urile lor web, pe aplicații și pe videoclipurile de pe YouTube, după o mutare similară făcută de Facebook imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia.
De notat și faptul că duminică, 27 februarie, premierii Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei au trimis o adresă comună către giganții IT Google, facebook și Twitter în care le solicită să facă mai mult pentru a combate dezinformarea legată de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters.
Măsurile luate de Kremlin: Twitter și Facebook, blocate sau foarte greu de accesat în Rusia / Restricții și pentru TikTok
De cealaltă parte, Roskomnadzor, autoritatea de reglementare în comunicații din Rusia a decis să blocheze site-urile care scriu despre invazia Rusiei în Ucraina.
Printre site-urile blocate se numără site-ul de știri siberian http://Taiga.info, care a numit așa-numita operațiune militară a Rusiei în Ucraina un război la scară largă.
⚡️Roskomnadzor, Russia’s state communications regulator is blocking sites that write about Russia’s invasion into Ukraine.
Among blocked sites is the Siberian news site https://t.co/uiJZb5xe04 which has called Russia’s so-called military operation in Ukraine a full-scale war.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 1, 2022
În plus, accesul la Twitter a fost blocat în Rusia, accesul la Facebook a fost îngreunat, iar Roskomnadzor, autoritatea de reglementare în comunicații din Rusia, a cerut TikTok să schimbe modul în care afișează conținutul video militar și politic referitor la Ucraina, care ar avea un carcater pronunțat anti-rus, scrie Platformer.news.
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: