Sari direct la conținut

Comerț, petrol, bănci, oligarhi: Sancțiunile care vizează economia rusă

HotNews.ro
Livrari gaze rusesti, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia
Livrari gaze rusesti, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Deja puternic lovită de sancțiuni, Rusia a fost din nou ținta unor sancțiuni din Statele Unite și Europa, cu scopul de a aduce economia rusă în genunchi și a stopa finanțarea războiului din Ucraina, potrivit AFP.

Comerț

După Canadei, Statele Unite și aliații săi G7 au anunțat vineri că pun capăt clauzei „națiunii celei mai favorizate” acordată Rusiei, care deschide calea pentru impunerea unor tarife vamale punitive împotriva produselor rusești importate.

Statele Unite vor interzice, de asemenea, importul de fructe de mare, vodcă și diamante rusești. Pentru UE, interdicția privește fierul și oțelul rusesc.

Exporturile de bunuri de lux către Rusia vor fi, de asemenea, interzise din Statele Unite și UE.

Rusia pierduse deja accesul la echipamente tehnologice și semiconductori și apoi la tehnologii pentru industria militară și petrolieră din Statele Unite și Japonia.

Energie

Statele Unite au anunțat marți un embargo asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia, a anunțat președintele american Joe Biden.

Marea Britanie a urmat exemplul în ceea ce privește petrolul, anunțând că va opri importurile de țiței și produse petroliere rusești până la sfârșitul anului 2022.

În această privință, europenii sunt mai dezbinați, din cauza dependenței de gazul rusesc în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv Germania, precum și Italia. UE, totuși, intenționează să investească pentru a-și reduce importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și le interzice europenilor să facă noi investiții în parteneriat cu Rusia în acest sector.

În plus, Gazprom, gigantul rusesc al gazelor, este una dintre companiile care nu mai are posibilitatea de a strânge fonduri pe piețele financiare occidentale.

O altă decizie simbolică a fost suspendarea gazoductului Nord Stream 2, care trebuia să crească livrările de gaz rusesc către Germania. Firma care o administrează a depus şi ea faliment.

foto: Profimedia

Sectorul financiar

A fost vizat de la început să limiteze capacitățile de finanțare a războiului. Și aici, sancțiunile au fost extinse treptat și în Belarus.

Statele Unite și UE, urmate de alte țări, au vizat direct banca centrală rusă, interzicând orice tranzacție cu instituția monetară rusă și imobilizând activele acesteia în valută. Consecință: rubla este în cădere liberă față de dolar.

O altă lovitură gravă: excluderea principalelor bănci ale țării din sistemul interbancar Swift, un mijloc esențial în finanțele globale pentru comunicarea rapidă și sigură a tranzacțiilor. Băncile din Belarus sunt, de asemenea, afectate.

Pentru a evita eludarea sancțiunilor, UE le-a extins la criptomonede, foarte populare în rândul rușilor care încearcă să-și salveze economiile de la prăbușirea rublei.

Iahtul lui Setchin (fotoAFP/ Profimedia )

Personalități

Sute de persoane publice și oligarhi ruși au fost sancționați până în prezent, inclusiv Vladimir Putin și membri ai cercului său apropiat. Sunt vizați mulți oameni de afaceri, printre care Igor Setchin, șeful grupului petrolier Rosneft, sau cei 386 de deputați care au susținut invazia.

Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, este vizat de Canada și Regatul Unit, cu înghețarea activelor, interzicerea călătoriilor și tranzacții cu persoane fizice și companii britanice.

Sancțiunile europene includ interdicția de a călători în țările Uniunii, precum și înghețarea bunurilor acestora care sunt prezente acolo, precum iahtul lui Setchin în Franța. O rudă a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, a putut să-și vadă în curând apartamentul luxos din Londra confiscat.

Washingtonul a decis să meargă mai departe, prin crearea unei celule de anchetatori responsabilă cu urmărirea penală a „oligarhilor ruși corupți”.

Transport

Spațiul aerian al tuturor membrilor NATO și UE s-a închis rapid pentru aeronavele rusești, reținând efectiv Aeroflot la acele destinații. Companiile aeriene precum Kazakh Air Astana sau Turkish Pegasus Airlines au anunțat că își vor suspenda zborurile către Rusia din cauza incertitudinii create de sancțiuni.

Cu toate acestea, industria aeronautică este preocupată pe mai multe planuri: interzicerea exporturilor de avioane, piese de schimb sau echipamente, încetarea întreținerii aeronavelor înregistrate în Rusia de către Airbus și Boeing, interzicerea accesului la serviciile de asigurări și reasigurari în Londra.

În ceea ce privește transportul maritim, porturile din mai multe țări sunt închise pentru navele care arborează pavilion rusesc, în timp ce câțiva mari armatori și-au suspendat livrările în țară.

Mass-media

UE a interzis mass-media de stat rusă RT și Sputnik să transmită, indiferent de canalul lor de difuzare, cablu sau prin internet.

Facebook, o subsidiară a Meta, și YouTube, o subsidiară a Google, au decis să blocheze publicațiile acestor mass-media în Europa.

YouTube a anunțat vineri că își va extinde blocarea mass-media din apropierea guvernului rus la întreaga lume.

Mai mult, Google a anunțat că a suspendat capacitatea presei ruse finanțate de stat de a genera bani pe platformele sale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro