Sari direct la conținut

VIDEO Cum atacă ucrainenii de la distanță cu rachete ghidate lansate una după alta un convoi de blindate rusești

HotNews.ro
Atacul ucrainenilor cu un lansator Stugna-P, Foto: Colaj foto
Atacul ucrainenilor cu un lansator Stugna-P, Foto: Colaj foto

Lupta ucrainenilor cu valul de blindate rusești cu care armata roșie a invadat țara s-a dus în general cu mijloace mobile antitanc – sisteme portabile care lansează rachete ghidate, fie cele de origine vestică precum Javelin sau NLAW, fie cele autohtone precum Stugna-P sau Konkurs.

Noi imagini arată exact o astfel de confruntare, unde o echipă de soldați ucraineni poziționată într-un loc ascuns lansează un atac în serie cu rachete antitanc cu sistemul Stugna-P.

Lansatorul, montat pe un trepied, pare instalat pe vârful unui deal mic, iar la câțiva metri distanță este ecranul de control (poate fi montat chiar și la 50 de metri distanță de lansator).

Ucrainenii iau la țintă și atacă un convoi de blindate rusești ce pare a se deplasa paralel față de poziția lor la câțiva kilometri distanță.

După ce lansează o rachetă și reușesc să lovească ce pare a fi un lansator de rachete termobarice TOS-1, pe video se vede cum un soldat ucrainean reîncarcă lansatorul, iar cel de la monitorul de comandă lansează din nou asupra altui vehicul. În jurul lansatorului se văd mai multe tuburi folosite care au găzduit rachete ce ar fi putut fi lansate anterior.

Similar, alte lovituri realizate de ucraineni zilele astea cu lansatoare si rachete Stugna-P:

Stugna-P e un sistem antitanc ce se bazează pe ghidaj laser pentru a distruge ținta, astfel încât nu oferă aceeași mobilitate ca în cazul sistemelor Javelin și NLAW. În cazul de față, după imaginile de pe interfața monitorului, sistemul folosit ar fi fost unul gândit pentru piața de export, cel mai probabil în Orientul Mijlociu.

Stugna-P are o rază de acțiune mult mai mare față de alte sisteme – rachetele sale pot ajunge până la 5,8 km distanță, însă racheta trebuie ghidată de lansator.

Capul de luptă este și el proiectat cu două focoase, pentru a pătrunde inclusiv în cazul tancurilor cu blindaj reactiv.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro