Sari direct la conținut

FOTO / VIDEO Cum arată prima navă spațială cargo reutilizabilă proiectată de China

HotNews.ro
FOTO / VIDEO Cum arată prima navă spațială cargo reutilizabilă proiectată de China
Nava cargo Haolong. Crdit foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Planurile Chinei de a dubla suprafața stației spațiale Tiangong, prin adăugarea de trei module la cele trei deja existente, intră în linie dreaptă. Cel puțin asta lasă de înțeles oficialitățile de la Beijing, care, conform presei de stat chineze, tocmai au prezentat prototipul unei „nave spațiale cargo revoluționare” care să facă zboruri spre și de la stația spațială.

Haolong (sau HL1), așa cum a fost botezată noua navă cargo, a fost proiectată de inginerii de la Institutul de Design și Cercetare Aviatică (SADRI) din cadrul Corporației Industriale Aviatice din China (AVIC), relatează Space.com, citând presa de stat din China.

Noua navă spațială se vrea o alternativă low-cost pentru transporturile spațiale de marfă, care să înlocuiască actuala navă automată, Tianzhou. China preia astfel o idee lansată de NASA – aceea a navelor reutilizabile.

În cazul de față este vorba despre o navă care să poată transporta mărfuri către stația Tiangong, dar și să aducă în siguranță pe Terra rezultatele experimentelor care vor avea loc în spațiul cosmic, fără ca parte din componentele sale să mai ardă la reîntoarcerea în atmosferă, așa cum se întâmplă în cazul navei Tianzhou.

Nava se află doar în stadiul de proiect, dar urmează să fie construită în viitorul apropiat

Conform datelor oferite de specialiștii de la SADRI, Haolong va fi lansată cu ajutorul unei rachete, iar la întoarcere va fi capabilă să aterizeze orizontal pe o pistă specială.

Nava va măsura 10 metri lungime, 8 metri lățime și va avea jumătate din masa navetei Tianzhou, cea care are o masă de circa 14.000 de kilograme.

În prezent, Haolong se află în faza de proiectare, ceea ce înseamnă că design-ul său, precum și sistemele de funcționare trebuie verificate înainte ca nava propriu-zisă să intre în faza de construcție.

„Forma sa aerodinamică, forma fuselajului, precum și deschiderea aripilor combină caracteristici ale navelor spațiale, dar și ale avioanelor. Acest fapt va permite navei Haolong să fie lansată pe orbită prin intermediul unei rachete și să aterizeze asemenea unui avion”, a declarat Fang Yuanpeng , liderul echipei de ingineri proiectanți ai navei, pentru televiziunea de stat chineză.

Haolong este proiectată special pentru a andoca pe stația Tiangong și pentru a permite taikonauților să intre și să preia încărcătura. După încheierea unei astfel de misiuni, Haolong se va decupla automat și va reveni pe Terra.

După inspecțiile aferente și după reparațiile care pot surveni în astfel de situații, nava va fi capabilă să pornească într-o nouă misiune, într-un timp cât se poate de scurt.

Haolong nu este singurul proiect de navă spațială cargo

Haolong va fi prima navă spațială cargo reutilizabilă care va fi dată în funcțiune. Nu va fi însă și singura. Compania privată americană Siera Space a anunțat deja că lucrează la proiectarea unei nave reutilizabile, Dream Chaser, care să poată transporta nu doar marfă, ci și astronauți, pe orbita joasă a Terrei.

Anunțat în premieră în anul 2004 de către defuncta companie de turism spațial Benson Space Company, proiectul „Dream Chaser” a fost preluat de Sierra Space în anul 2008. De atunci, a trecut prin mai multe etape de proiectare și de teste, iar cele mai optimiste promisiuni ale celor de la Sierra Space prevăd o finalizare a acesteia în anul 2025.

În același timp, Administrația Națională Spațială Chineză (CNSA) a anunțat că urmează să construiască un nou telescop spațial, Xuntian, care să andocheze ocazional la stația spațială Tiangong pentru lucrări de mentenanță.

Xuntian, care va acoperi un câmp vizual de 300 de ori mai mare decât telescopul spațial Hubble,  va fi finalizat nu mai departe de anul 2026, au anunțat oficiali ai CNSA, citați de Space.com.

INTERVIURILE HotNews.ro