De ce ar putea intra Belarusul în război împotriva Ucrainei
Cât de probabil este ca Belarus să intre în război alături de Rusia, împotriva Ucrainei și a puterilor occidentale? Dacă în urmă cu câteva luni probabilitatea tindea spre zero, astăzi această ipoteză nu poate fi deloc exclusă, potrivit Inside Over.
Nu în ultimul rând pentru că temperatura crește, cu atât mai mult după ultimele declarații ale lui Aleksandr Lukașenko.
Președintele a acuzat în urmă cu câteva zile că Minskul a dejucat un atac cu rachete ucrainene împotriva instalațiilor sale militare.
Lukașenko, care nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații, a reiterat pur și simplu că Belarus nu dorește război, dar că este gata să lupte în cazul în care teritoriul său ar fi invadat.
În pofida ieșirii aliatului lui Vladimir Putin, autoritățile de la Kiev sunt îngrijorate de rapoartele privind o chemare tot mai mare la arme a recruților, într-o mobilizare militară nedeclarată care trezește temeri privind o posibilă intrare a Belarusului în război.
„Posibilitatea intrării directe a Belarusului în război va crește proporțional cu succesele Rusiei”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.
Aleksandr Lukasenko Foto: Belarus1 TV / East2West News / Profimedia
„Suntem provocați”
Lukașenko a explicat că armata sa ar intercepta și ar neutraliza un atac cu rachete de pe teritoriul ucrainean. „Ei ne provoacă”, a declarat președintele belarus.
„Slavă Domnului, sistemele antiaeriene Pantsir au reușit să intercepteze toate rachetele lansate de forțele armate ucrainene”, a continuat apoi Lukașenko, reiterând că nici un soldat din țara sa nu a fost implicat în așa-numita „operațiune militară specială” rusă din Ucraina.
Dincolo de cuvinte, au fost raportate mișcări suspecte peste granița de nord a Ucrainei.
Statul Major General de la Kiev a raportat o „mobilizare ascunsă”, precum și exerciții pentru noii recruți planificate pentru săptămânile următoare.
Ziarul online Zerkalo, apropiat de opoziția belarusă, a subliniat că numeroși cititori din regiunea Gomel, la granița cu Ucraina, semnalează sosirea ordinelor de a se prezenta la autoritățile militare pentru a se înrola în armată.
Svetlana Tihanovskaia Foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia
Armata belarusă este „extrem de demoralizată”
Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, nu crede că Belarusul va interveni militar în Ucraina, chiar dacă președintele rus Vladimir Putin este bun prieten cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, notează AFP.
Potrivit ei, „armata belarusă este extrem de demoralizată”.
Poziția Belarusului
Belarus este un aliat loial al Rusiei. Atacurile aeriene și cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei au fost lansate de pe teritoriul acesteia, în timp ce, la 24 februarie, forțele Moscovei au intrat în Ucraina și de la granița cu Belarus. În orice caz, până în prezent, Minsk nu a intrat direct în conflict.
Cu toate acestea, în primele zile ale conflictului, bombardierele rusești Tu-22 Backfire au folosit spațiul aerian al Belarusului pentru a lansa atacuri coordonate cu rachete de croazieră împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
Luptători belarusi care sprijină Ucraina
Forțele aeriene ucrainene au declarat că, în urmă cu o săptămână, șase bombardiere Backfire rusești care au survolat spațiul aerian al Belarusului au lansat 12 rachete de croazieră Kh-22 împotriva unor ținte situate în Kiev, Cernihiv și Sumî.
„Astăzi suntem criticați pentru că suntem singura țară din lume care sprijină Rusia în lupta sa împotriva nazismului.
Susținem și vom continua să susținem Rusia’, a declarat recent Lukașenko. Acesta din urmă a mai făcut cunoscut faptul că forțele armate belaruse au ordin să țină sub amenințarea armelor centrele de putere din capitalele occidentale.
Reamintim că, în iunie, Putin a dezvăluit că va livra în curând sisteme de rachete Iskander-M capabile să lanseze rachete cu focoase nucleare în Belarus.
La rândul său, Lukașenko a tunat că Minskul și Moscova trebuie să fie pregătite să desfășoare chiar și „cea mai gravă armă” pentru a se apăra împotriva atacurilor externe. Teama că orice casus belli ar putea implica și Belarus este din ce în ce mai mare.
Confirmând acest lucru, Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv o blocadă comercială în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline, pentru rolul și sprijinul acordat Rusiei în invazia Ucrainei.
Sancțiunile vor intra în vigoare în următoarele câteva ore și includ, de asemenea, o interdicție pentru companiile belaruse de a emite acțiuni la Londra, potrivit Inside Over.
–––––