Sari direct la conținut

VIDEO Ce rămâne în urma unui tanc T-80U rusesc când ucrainenii reușesc să-l lovească de sus cu o armă antitanc

HotNews.ro
Ramasitele unui tanc T-80U rusesc, Foto: Captura video
Ramasitele unui tanc T-80U rusesc, Foto: Captura video

O nouă înregistrare video apărută pe platformele social media arată ce rămâne în urma unui tanc rusesc când este lovit de sus cu o armă antitanc: nu foarte multe.

Tancul T-80U, unul dintre modelele ceva mai noi din dotarea forțelor armate ruse, a fost distrus în luptele din estul Ucrainei unde mercenarii grupului Wagner au reușit să înregistreze avansuri tactice în contextul retragerii unor unități ale Kievului.

O variantă îmbunătățită a tancului T-80 intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1976, modelul „U” a intrat în serviciul armatei ruse la începutul anilor 1990, acesta beneficiind de o turelă îmbunătățită, blindaj reactiv, sistem de țintire mai bun, un motor mai puternic și rachete antitanc.

După cum se poate vedea din înregistrare, doar o parte a șenilelor și turela au rămas relativ intacte după ce tancul a fost lovit cel mai probabil de sus cu un sistem antitanc NLAW sau Javelin.

Loviturile din partea superioară au o forță de impact mai mare ce duce la explozia aproape instantă a întregii muniții de la bordul tancului în timp ce cele din lateral de regulă provoacă detonarea obuzului încărcat deja în turelă.

Explozia obuzului din turelă duce la aruncarea acesteia în aer, după cum au arătat numeroase înregistrări video apărute pe rețelele sociale. Ucrainenii au și un nume pentru loviturile de acest gen: „concursul de aruncare a turelei”.

În una dintre înregistrările amplu distribuite pe Twitter turela tancului este proiectată atât de sus în aer încât administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker glumeau că acesta „a încercat să devină satelit”.

Totuși, tancul din noua înregistrare este atât de distrus încât unii internauți speculează că el ar fi luat mai multă muniție la bord decât încărcătura regulamentară din cauza numeroaselor probleme de aprovizionare cu care se confruntă armata rusă, acestea fiind puternic exacerbate de loviturile ucrainene cu sistemele HIMARS.

Rușii nu și-au proiectat tancurile foarte inteligent

O bună parte dintre exploziile spectaculoase ale vehiculelor militare rusești se datorează faptului că, spre deosebire de cele produse în Occident, muniția acestora nu este ținută separat. Din această cauză o mare parte din loviturile încasate de tancurile rușilor duc la o explozie catastrofală a obuzelor din interior.

Într-un șir lung de postări făcute pe pagina sa de Twitter, generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane din Europa, explica numeroasele probleme de proiectare ale tancurilor rusești pe care le descrie drept „cutii de chibrituri”.

La origini un tanchist, lui Hertling i s-a permis să vadă tocmai modelul T-80, pe atunci cel mai modern tanc al armatei ruse, în timpul unei delegații la Moscova.

„Am intrat în el și… am înțeles rapid de ce recrutează doar tanchiști ‘scunzi’. Era înghesuit, muniția era vizibilă peste tot (în tancurile noastre muniția e în spatele unor uși balistice care protejează echipajul dacă tancul e lovit), blindajul pe deasupra și în spatele tancului era subțire și erau multe puncte moarte care nu permiteau echipajului să vadă afară”, relata generalul american.

„Ei credeau că e un tanc grozav… Mie nu prea mi s-a părut așa”, a mai spus Mark Hertling.

Generalul american a explicat săptămâna aceasta și de ce Statele Unite nu trimit mai multe sisteme HIMARS Ucrainei, arătând că doar cele pe care ucrainenii le au deja pot epuiza în mai puțin de două luni întreaga producție din SUA a rachetelor GMLRS folosite de aceste lansatoare.

Urmărește ultimele evoluții din a 155-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro