Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 561: Noi atacuri ucrainene cu drone în Rusia / Cum ar fi împiedicat Musk un important atac ucrainean asupra rușilor / Al patrulea atac în ultimele cinci zile asupra portului Izmail de la Dunăre / ​Explozii lângă cartierul general al armatei ruse din Rostov / Stoltenberg: Ucraina câştigă teren în contraofensivă

HotNews.ro
Răboi în Ucraina: Soldat ucrainean operând o dronă pe câmpul de luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Răboi în Ucraina: Soldat ucrainean operând o dronă pe câmpul de luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusia și Ucraina continuă să se atace reciproc cu drone. Infrastructura portuară ucraineană din zona Dunării a fost din nou avariată într-un nou atac comis joi dimineață. În același timp, mai multe regiuni rusești au fost vizate de dronele ucrainene, Moscova anunțând că cel puțin o persoană a fost rănită.

07:39 Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Generalul Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a declarat joi că dronele ruşilor pot fi detectate, dar în cazul bucăților de dronă de la Plauru „relieful permite cu greu detecția unor obiecte care evoluează la înălțimi foarte mici, cu viteze foarte mici”.
  • VIDEO Șapte atacuri ucrainene cu drone asupra unei regiuni rusești astăzi
  • CNN: Miliardarul sud-african Elon Musk a împiedicat anul trecut un atac ucrainean asupra bazei navale rusești de la Sevastopol prin oprirea în secret a sistemului de internet Starlink pe coasta Crimeii.
  • Un oficial ucrainean afirmă că Rusia nu mai are trupe în Belarus pentru a putea lansa o ofensivă terestră din această ţară către Ucraina, aşa cum a făcut când a declanşat invazia din 24 februarie 2022
  • Zelenski anunţă că a vorbit despre chestiuni de securitate cu premierii britanic şi israelian. El spune că în luna septembrie urmează un anunţ despre noi arme pentru Ucraina
  • Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor joi seara despre noul ministru al apărării pe care l-a numit în funcţie, Rustem Umerov, despre care a spus că poate „reporni” activitatea Ministerului Apărării, în condiţiile în care Ucraina are nevoie de „rezultate” în acest moment.
  • O mașină în care se aflau doi angajați ai Serviciului Federal rus de Securitate și personal militar a fost aruncată în aer în orașul ocupat temporar Oleșkî, regiunea Herson, relatează Ukrainska Pravda, citând surse din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei.
  • Omul de afaceri rus Vladislav Kliuşin a fost condamnat joi la nouă ani de închisoare în Statele Unite pentru participarea la o schemă de tranzacţii mobiliare cu informaţii din interior, care a implicat piraterie informatică, transmite Reuters.
  • Rusia se declară îngrijorată după arestarea unui important blogger pro-rus în Armenia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 561, LIVETEXT:

01:40Zelenski anunţă că a vorbit despre chestiuni de securitate cu premierii britanic şi israelian. El spune că în luna septembrie urmează un anunţ despre noi arme pentru Ucraina

00:58 Pentagonul explică de ce temerile Rusiei privind riscurile pentru sănătate a obuzelor cu uraniu sărăcit nu sunt fondate

Departamentul de Apărare al Statelor Unite respinge afirmațiile Rusiei conform cărora munițiile cu uraniu sărăcit pe care SUA au anunțat că le vor trimite Ucrainei ar provoca o creștere a cancerului și a altor boli, după Kremlinul a spus Statele Unite vor trebui să răspundă pentru „consecinţele foarte triste” ale deciziei sale, relatează CNN.

00:35 O mașină în care se aflau doi angajați ai Serviciului Federal rus de Securitate și personal militar a fost aruncată în aer în orașul ocupat temporar Oleșkî, regiunea Herson, relatează Ukrainska Pravda, citând surse din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei.

00:18Generalul Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a declarat joi că dronele ruşilor pot fi detectate, dar în cazul bucăților de dronă de la Plauru „relieful permite cu greu detecția unor obiecte care evoluează la înălțimi foarte mici, cu viteze foarte mici”.

„Fizica şi limita acestor sisteme evident că nu pot garanta o detecţie 100%”, a declarat acesta, în timp ce generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a declarat că a aflat de resturile dronei la câteva minute după ce s-a terminat conferinţa preşedintelui Iohannis în care acesta nega ipoteza.

Rusia atacată cu drone de Ucraina pe mai multe direcții

00:17VIDEO Șapte atacuri ucrainene cu drone asupra unei regiuni rusești astăzi

Guvernatorul regiunii ruse Briansk a postat șapte actualizări privind atacurile cu drone de-a lungul zilei, cel mai devreme în jurul orei 6 dimineața, ora locală, iar cel mai recent în urmă cu doar câteva minute.

23:41Washingtonul și Londra sancționează infractorii cibernetici ruși din grupul Trickbot

Joi, Statele Unite și Regatul Unit au anunțat sancțiuni economice împotriva a 11 presupuși infractori cibernetici cu sediul în Rusia și care aparțin grupului Trickbot, mai mulți membri ai acestuia fiind deja vizați de sancțiuni similare în februarie, potrivit AFP.

23:31Atacul unei drone ucrainene a provocat un incendiu la o zonă industrială din Rusia – raport

Un incendiu a izbucnit într-o zonă industrial din Rusia în urma unui atac cu o dronă ucraineană, a afirmat un oficial.

Aleksandr Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk din sudul Rusiei, a declarat că echipajele de pompieri și serviciile de urgență se află la fața locului. Nu s-au înregistrat victime, a precizat el.

22:28Condamnare la nouă ani de închisoare în SUA pentru un om de afaceri rus cu legături la Kremlin

Omul de afaceri rus Vladislav Kliuşin a fost condamnat joi la nouă ani de închisoare în Statele Unite pentru participarea la o schemă de tranzacţii mobiliare cu informaţii din interior, care a implicat piraterie informatică, transmite Reuters.

Kliuşin, cunoscut pentru legăturile cu Kremlinul, deţine firma de tehnologie informatică M13 din Moscova care a colaborat cu guvernul rus, citează Agerpres.

Rusia nu mai are trupe în Belarus pentru a putea lansa o ofensivă terestră

22:20Un oficial ucrainean afirmă că Rusia nu mai are trupe în Belarus pentru a putea lansa o ofensivă terestră din această ţară către Ucraina, aşa cum a făcut când a declanşat invazia din 24 februarie 2022, relatează CNN, potrivit News.ro.

22:00Rusia se declară îngrijorată după arestarea unui important blogger pro-rus în Armenia

Agenția rusă de știri de stat TASS relatează că serviciul de securitate armean a anunțat că i-a arestat pe „bloggerul pro-rus Mika Badalyan și pe editorialistul Sputnik Armenia Ashot Gevorkyan, suspectați de trafic ilegal de arme de foc”.

21:29Sărbătorile anuale din Kursk, anulate din cauza „proximității față de graniță”

Orașul Kursk și-a anulat sărbătorile anuale de Ziua orașului din cauza „proximității sale față de granița” cu Ucraina, a confirmat primarul pe Telegram.

Această decizie vine pe fondul atacurilor frecvente ale dronei ucrainene asupra orașului Kursk și a regiunii cu același nume.

20:52Rusia îşi dublează personalul ambasadei sale din Coreea de Nord, pe fondul speculaţiilor unei întâlniri între Putin şi Kim, relatează News.ro.

Douăzeci de noi angajaţi au sosit la Ambasada rusă din Phenian în cadrul unei rotaţii a personalului, a anunţat joi misiunea diplomatică rusă din Coreea de Nord.

Această mişcare, prima după restricţiile din pandemie, când Coreea de Nord şi-a închis complet graniţele, vine în contextul în care SUA au informaţii că liderul nord-coreean Kim Jong Un s-ar putea întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin în Rusia pentru a discuta despre o afacere cu arme, relatează CNN.

Elon Musk a împiedicat anul trecut un atac ucrainean asupra bazei navale rusești de la Sevastopol prin oprirea în secret a sistemului de internet Starlink

20:35„Trădătorul din Crimeea” care a tras cu lansatorul de grenade în trupele ucrainene, capturat

Un localnic din Crimeea care a tras cu un lansator de grenade asupra trupelor ucrainene a fost capturat de serviciul de informații ucrainean (SBU), potrivit Sky News.

El a fost reținut în timpul unei lupte în apropierea satului Robotîne din regiunea Zaporojie în primăvară, a declarat SBU.

19:55Un proeminent blogger pro-rus, „dispărut” în Armenia sau reținut?

Proeminentul blogger pro-rus Mikael Badalian a dispărut în Armenia, potrivit autorităților ruse, citate de presa de stat.

În același timp, unele site-uri media, cum ar fi postul de știri armean Sputnik Armenia și site-ul independent BNN Breaking, sugerează că acesta a fost reținut.

19:32Coreea de Nord ar face „o greșeală” uriașă oferind arme Rusiei

Ar fi o „greșeală uriașă” dacă Coreea de Nord va face schimb de sprijin militar cu Rusia pentru a fi folosit în războiul acesteia cu Ucraina, a declarat vicepreședintele american Kamala Harris.

Harris, care se află la Jakarta, Indonezia, pentru un summit ASEAN, a declarat pentru CBS News că ar fi un semn de disperare pentru Rusia să ceară ajutor de la singuratica Coreea de Nord și ar izola și mai mult ambele țări.

18:35 CNN: Miliardarul sud-african Elon Musk a împiedicat anul trecut un atac ucrainean asupra bazei navale rusești de la Sevastopol prin oprirea în secret a sistemului de internet Starlink pe coasta Crimeii.

Putin a cerut joi guvernului său să accelereze dezvoltarea inteligenței artificiale în Rusia

18:06Ucraina a început să exporte cereale prin porturile maritime croate, cu scopul de a-şi lărgi rutele de export în condiţiile în care porturile sale de la Marea Neagră sunt blocate, a declarat joi un oficial ucrainean de rang înalt citat de Reuters, potrivit News.ro.

Principala rută de export de cereale a Ucrainei era, de obicei, prin porturile de la Marea Neagră, dar Kievul caută alternative de la invazia Rusiei de anul trecut şi decizia Moscovei din iulie de a se retrage din acordul ce permite transportul în siguranţă pe Marea Neagră.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat, în timpul unei vizite la Zagreb, la sfârşitul lunii iulie, că Ucraina şi Croaţia au convenit asupra posibilităţii de a folosi porturile croate de la Dunăre şi de la Marea Adriatică pentru exportul de cereale ucrainene.

„Cerealele ucrainene au fost deja exportate prin porturile croate. Suntem recunoscători pentru această posibilitate. Deşi este o rută comercială de nişă, aceasta este deja populară”, a declarat prim-vicepremierul Iulia Svîrîdenko. „Suntem pregătiţi să o dezvoltăm prin extinderea capacităţilor coridorului de transport”, a mai spus ea. „Credem că această rută logistică va juca un rol important în comerţul bilateral dintre ţările noastre chiar şi după război”, a adăugat oficialul ucrainean într-un răspuns scris pentru Reuters.

17:59Atacul asupra portului Izmail din Odesa a durat trei ore, a declarat guvernatorul Oleg Kiper pe Telegram. Doi șoferi de camion au fost răniți, iar un val de explozie a avariat casele mai multor persoane, a anunțat procuratura generală, relatează Reuters.

Rusia a efectuat joi al patrulea atac cu drone în cinci zile asupra instalațiilor portuare ucrainene de pe fluviul Dunărea, distrugând silozurile de cereale și alte infrastructuri de pe o rută vitală de export pentru Kiev, au declarat oficialii ucraineni.

17:46 „Ca piramidele energetice”: Evhen Dîkîi, un fost comandant de companie din cadrul Batalionului Aidar al Ucrainei, afirmă că faimoșii „dinți de dragon” folosiți de armata rusă pentru liniile sale de apărare sunt inutili și că alte elemente defensive au pus probleme trupelor Kievului.

Hackeri nord-coreeni au atacat diplomați ruși

17:44Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi guvernului său să accelereze dezvoltarea inteligenței artificiale în Rusia, în special pentru a face față țărilor occidentale în cursa globală pentru AI, relatează AFP.

17:38Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, o întâlnire cu omologul din Polonia, Andrzej Duda, şeful statului afirmând, pe X (Twitter) că, în calitate de parteneri strategici apropiaţi pe Flancul de Est, au discutat despre interesele comune de securitate şi modalităţile de a ne spori cooperarea bilaterală.

16:51Hackeri nord-coreeni au atacat diplomați ruși și au intrat cu succes în serverele unui institut de cercetare aerospațială al Rusiei mai devreme în cursul acestui an, afirmă Microsoft într-o postare făcută joi pe blogul companiei.

16:42Armata rusă a interceptat și distrus joi o dronă ostilă deasupra regiunii Volgograd, relatează agenția de știri de stat RIA, citându-l pe guvernatorul Andrei Bocharov, care a adăugat că nu au fost înregistrate pagube, relatează Reuters.

16:20 Oligarhul Igor Kolomoisky, care a fost arestat sâmbăta trecută fiind acuzat de fraudă și spălare de bani, este suspect într-o anchetă penală privind deturnarea fondurilor băncii Privatbank, a declarat joi un parlamentar, relatează Reuters.

16:14 Secretarul de stat american Antony Blinken – aflat în cea de a doua zi a vizitei sale în Ucraina – a fost joi în regiunea Cernihiv, unde a mers într-un buncăr, dar și în subsolul unei școli din Iahidne, unde trupele ruse au ținut prizonieri zeci de localnici, inclusiv bătrâni și copii, scrie The Guardian.

El a lăudat curajul Ucrainei în fața invaziei ruse, spunând că până la o treime din teritoriul Ucrainei se confruntă acum cu mine sau muniții neexplodate.

Cum arată locul din Ceatalchioi unde a căzut drona rusească

15:44Exercițiul militar Northern Coasts va avea loc sub conducerea Germaniei, începând de săptămâna viitoare. Trei mii de militari din 14 țări vor participa, timp de două săptămâni, la antrenamentele din largul coastelor maritime ale Estoniei și Letoniei. Manevrele militare sunt un semnal de avertizare pentru Moscova.

15:02 Industria de apărare rusă se zbate să înlocuiască armele de precizie sau echipamentele de bază, apreciază Institutului pentru Studiul Războiul.

Contrabanda cu echipamente optice, electronice, cipuri și circuite pentru a ocoli sancțiunile nu poate satisface nevoile Moscovei, potrvit serviciilor de informații militare ucrainene.

Rusia nu poate produce nici măcar suficient cauciuc pentru a înlocui anvelopele uzate pentru operațiunile sale de pe linia frontului, potrivit ISW.

Calitatea slabă și anvelopele insuficiente vor impune constrângeri din ce în ce mai mari asupra mobilității rușilor în sezonul noroios și în timpul iernii, cred analiștii de la ISW.

ISW a citat surse rusești care susțin că autoritățile au declarat că vor găsi o soluție până la jumătatea lunii august, dar situația nu s-a schimbat până în acest moment.

15:00VIDEO Armata ucraineană a distribuit o nouă înregistrare video spectaculoasă care arată cum un atac cu sisteme HIMARS a surprins un grup de soldați ruși tocmai în timp ce încărca în camioane rachete pentru elicopterele de atac „Alligator”.

14:36FOTO Locul din Ceatalchioi în care a căzut drona rusească. Localnicii au văzut noul atac rusesc din Izmail

14:21 Ucraina face progrese în contraofensiva declanşată în iunie pentru a recupera teritoriul cucerit de Rusia, chiar dacă acestea sunt lente din cauza fortificaţiilor şi câmpurilor de mine ruseşti, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, joi, în Parlamentul European, transmite Reuters.

„Ucrainenii câştigă treptat teren… Au reuşit să străpungă liniile defensive ale forţelor ruse şi înaintează”, a declarat Stoltenberg în Comisia pentru Afaceri Externe a PE.

De la lansarea ofensivei, Kievul a avut dificultăţi în a străpunge liniile defensive ruse şi s-a confruntat cu tot mai multe critici în media din Occident că şi-a concentrat forţele în locurile greşite.

Potrivit lui Stoltenberg, era de aşteptat că actuala contraofensivă va înainta lent.

„Nimeni nu a spus că va fi uşor. Cu greu am văzut în istorie mai multe mine pe câmpul de luptă decât vedem astăzi în Ucraina. Prin urmare, era evident că urma să fie extrem de dificil”, a spus el.

„Ucrainenii fac progrese. Poate nu atât de mult pe cât speram noi, dar câştigă teren în mod gradual. Circa o sută de metri pe zi, ceea ce înseamnă că, atunci când ucrainenii câştigă teren, ruşii pierd teren. Punctul de plecare este că armata rusă era a doua cea mai puternică din lume. Iar acum, armata rusă este a doua cea mai puternică din Ucraina. Este impresionant din partea ucrainenilor”, a arătat Stoltenberg.

O nouă reacție a Ministerului Apărării după atacurile rușilor asupra porturilor de la Dunăre

14:03Atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene la Dunăre. MApN reacționează „Am monitorizat în timp real. Nu au rezultat amenințări la adresa teritoriului național”

12:58 Rusia a găsit o nouă poziție pentru Serghei Surovkin, supranumit „generalul Armaghedon”, după ce ministerul rus al apărării a șters pagina sa biografică de pe site-ul oficial al armatei ruse, susține deputatul Victor Zavarzin.

12:23Tribunalul Militar al Garnizoanei 235 Moscova a decis să îl aresteze preventiv pe generalul-maior Konstantin Ogienko, responsabil de apărarea aeriană a capitalei Federației Ruse. Acesta este acuzat de luare de mită, potrivit Kommersant și TASS.

11:24NATO nu are niciun indiciu că fragmentele de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenționat lansat de Moscova împotriva țării noastre, a declarat joi șeful alianței, Jens Stoltenberg, informează Reuters.

10:46 Preşedintele Klaus Ioahnnis a afirmat, joi, la deschiderea oficială a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că ”una dintre lecţiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că interdependenţa economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră”, iar o mobilitate sporită şi o conectivitate mai bună consolidează postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

”În contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziţiei strategice a Portului Constanţa şi a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale”, a arătat el.

09:27Noul ministru ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a explicat de ce se concentrează atât de mult pe câștigarea războiului împotriva Rusiei, spunând că Moscova a ocupat patria sa, Crimeea, cu multe secole în urmă, potrivit Sky News.

08:31Armata ucraineană a anunțat că a doborât 25 dintre cele 33 de drone despre care a spus că au fost lansate de Rusia în timpul nopții de miercuri spre joi. Cele mai multe au vizat regiunea Odesa, dar unele au fost lansate și asupra regiunii din nord Sumî, notează Reuters.

08:12În noaptea de miercuri spre joi Moscova a atac din nou un port ucrainean aflat la Dunăre. Atacul a fost surprins în imagini de mai mulți români chiar din Izmail.

Noi atacuri cu drone lansate de ruși asupra Portului Izmail de la Dunăre

07:40 Atacurile cu drone rusești au avariat infrastructura portuară, un siloz de cereale și clădiri administrative în districtul Izmail din regiunea ucraineană Odesa, a declarat joi guvernatorul Oleh Kiper, transmite Reuters.

O persoană a fost rănită în atac, al patrulea asupra districtului în ultimele cinci zile, a precizat el. Izmail găzduiește un port ucrainean pe fluviul Dunărea.

07:35 Drone ucrainene au fost doborâte în apropierea Moscovei, în sudul regiunii Rostov și în regiunea Briansk din sud-vest, în primele ore ale zilei de joi, a anunțat agenția de știri RIA Novosti, care citează autoritățile ruse, notează Reuters.

Potrivit TASS, trei clădiri au fost avariate în orașul Rostov pe Don și o persoană a fost rănită când una dintre drone s-a prăbușit în centrul orașului. Cealaltă dronă din regiunea Rostov a căzut în afara orașului.

Explozii au fost raportate în apropierea sediului comandamentului districtului militar de sud, care joacă un rol-cheie în invazia Rusiei în Ucraina, potrivit The Guardian.

În Briansk, resturi de la una dintre cele două drone distruse au spart geamurile unei clădiri a gării și au avariat mașini din apropiere, a relatat agenția de presă Interfax.

02:08Rusia susține că influența Ucrainei asupra pieței grâului este exagerată

Rusia folosește rețelele de socializare pentru a încerca să minimalizeze influența industriei grâului din Ucraina, susținând că aceasta reprezintă mai puțin de 5% din exporturile mondiale de grâu, potrivit Sky News.

00:56Zelenski: La Summitul celor Trei Mări de la Bucureşti am cerut tuturor partenerilor şi vecinilor noştri să continue să protejeze unitatea Europei

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor în discursul video de miercuri seara că a fost zi dificilă, din cauza atacului rusesc de la Kostiantinivka, în care au căzut victime zeci de civili, dar totodată a fost şi o zi plină de evenimente în plan diplomatic, menţionând între altele summitul celor Trei Mări găzduit de România, despre care a spus că reuneşte „o regiune mare, care este una dintre sursele puterii europene”, potrivit News.ro.

00:34Macron: „Nu poate exista un steag rusesc la Jocurile de la Paris”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „nu poate exista un steag rusesc la Jocurile Olimpice de la Paris”, întrucât Rusia „nu are ce căuta într-un moment în care comite crime de război”, potrivit unui interviu acordat cotidianului L’Equipe publicat miercuri seara.

Întrebat despre o eventuală prezență individuală a sportivilor ruși, șeful statului a răspuns: „Sper că aceasta va fi o decizie conștientă a lumii olimpice (…) nu depinde de țara gazdă să decidă ce trebuie să facă CIO”.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

––––––

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro