Sari direct la conținut

Ucraina va avea un nou „ucigaș de drone” de ultimă generație. Ce este Terrahawk Paladin, sistemul dezvoltat de britanici

HotNews.ro
Drona rusească Shahed / Geran, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Drona rusească Shahed / Geran, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Ucraina va primi noul Terrahawk Paladin, un sistem britanic de apărare aeriană pentru protecția infrastructurilor critice împotriva anticipatelor atacuri rusești cu drone și rachete, care se vor intensifica odată cu venirea sezonului rece.

Un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de peste 120 de milioane de dolari, a fost anunțat miercuri de ministrul brtanic al Apărării, Grant Shapp, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Guvernului de la Londra.

„Astăzi sunt mândru să anunț că Marea Britanie, alături de aliații noștri, își respectă promisiunea cu noi contracte pentru a furniza Ucrainei sisteme critice de apărare aeriană pentru a proteja civilii de campania barbară de bombardamente a lui Putin”, a declarat secretarul britanic al apărării, Grant Shapps.

Pachetul de ajutor militar va ajuta forțele armate ucrainene să curețe câmpurile minate, să își întrețină vehiculele și să consolideze apărarea aeriană pentru a proteja infrastructura critică și civilii.

Pachetul include și un număr nespecificat de sisteme Terrahawk Paladin, o platformă care poate urmări și distruge drone și poate proteja infrastructura critică, vizată adeseori de atacurile Rusiei cu drone kamikaze.

Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană, a declarat săptămâna aceasta președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar Terrahawk Paladin va contribui la protejarea cetățenilor și a infrastructurii civile de atacurile lansate de Vladimir Putin.

Noul sistem Terrahawk Paladin este dezvoltat de MSI-Defence Systems (MSI-DS).

Ce este sistemul Terrahawk Paladin

Terrahawk Paladin a fost prezentat prima dată în septembrie 2022, iar o versiune îmbunătățită a fost dezvăluită în septembrie 2023, notează The Kyiv Post.

Sistemul are o tehnologie antidronă care a devenit deja clasică: un tun automat combinat cu un sistem digital de control al focului și un radar pentru toate condițiile meteo.

Terrahawk Paladin este descris de producător ca fiind un sistem de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune împotriva vehiculelor aeriene fără pilot.

Proiectat inițial ca un echipament de apărare static, acesta poate fi montat pe un camion cu standard NATO, potrivit producătorului.

Senzori complecși și radare performante

Sistemul constă într-o combinație de senzori complecși pentru detectarea și urmărirea dronelor inamice. Acesta include patru radare, care asigură o acoperire de 360 de grade, montate pe un braț retractabil.

Radarele sunt produse de compania poloneză Advanced Protection Systems (APS), care sunt folosite pentru a proteja aeroportul internațional Chopin din Varșovia.

Tehnologia îi permite să atace cu succes ținte detectate inițial la o distanță de până la 600 de metri, ceea ce s-ar putea dovedi foarte util dacă se află în zone urbane sau lângă facilități de infrastructură.

„Noul ucigaș de drone” poate fi folosit ca o singură armă de apărare punctuală autonomă sau ca parte a unei rețele de până la șase Terrahawk Paladin, care pot fi controlate dintr-un singur punct și, prin schimbul de date între ele, pot crea un sistem coordonat de apărare a zonei.

Sistemele de tunuri navale Seahwak, din care derivă Terrahawk Paladin, dezvoltate de MSI-DS sunt utilizate în mod activ pe navele din întreaga lume și asigură o protecție fiabilă împotriva amenințărilor de suprafață și aeriene pentru Marina Regală a Regatului Unit și pentru alte peste 40 de marine la nivel internațional.

Guvernul britanic a precizat că echipamentele furnizate prin noul pachet militar „vor ajunge în lunile următoare” în Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro