Sari direct la conținut

Un important consilier al lui Zelenski locuiește într-o vilă deținută de apropiați ai lui Viktor Ianukovici / Cine este Oleg Tatarov, suspectat de corupție, dar tolerat de președintele Ucrainei

HotNews.ro
Oleg Tatarov, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia
Oleg Tatarov, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Oleg Tatarov, șef adjunct la Biroul prezidențial al Ucrainei, locuiește cu chirie într-o vilă de 600 de metri pătrați de la o persoană care ar avea legături cu oameni de afaceri apropiați de fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici, potrivit unei investigații efectuate de Ukrainska Pravda, scrie Kyiv Independent.

Tatarov este un membru de top al administrației lui Zelenski al cărui rol este de a supraveghea aplicarea legii. El a făcut obiectul unei anchete privind luarea de mită, dar a scăpat de acuzații în decembrie 2022, deoarece termenul limită pentru anchetă a expirat.

Pe măsură ce dosarul era pe rol, acesta a fost adesea „perturbat” de încercări la nivel înalt de a-l ascunde, iar Zelenski nu l-a suspendat niciodată pe Tatarov.

Potrivit Ukrainska Pravda, Tatarov locuiește într-o vilă din Kozyn, o așezare scumpă de tip urban în apropiere de Kiev. Vila este deținută de Volodimir Kovalenko, care a cumpărat-o în 2021 și i-a închiriat-o lui Tatarov doar câteva luni mai târziu.

Kovalenko a achiziționat luxoasa vilă de 600 de metri pătrați pentru doar 2 milioane de grivne (72.730 de dolari), de câteva ori mai ieftină decât în ​​mod normal pentru această zonă, de la un cetățean rus, Suzanna Magakian.

Familia lui Magakian deține compania Retail Residents, iar parteneri în companie este familia Rostomian.

În 2015, una dintre casele lui Ianukovici, care a fugit în Rusia după protestele EuroMaidan, a fost reînregistrată sub numele unuia dintre membrii familiei Rostomian, potrivit Nashi Groshi, un organ de supraveghere a achizițiilor.

Jurnaliștii credeau că a fost o încercare a lui Ianukovici de a-și asigura proprietatea prin împuterniciri.

Sub administrația Ianukovici, Tatarov a ocupat funcția de șef adjunct al Departamentului Principal de Investigații din cadrul Ministerului de Interne și nu și-a exprimat nicio opoziție față de represiunea violentă a poliției împotriva protestatarilor antiguvernamentali.

Mai mult, în plină revoluție EuroMaidan, Ianukovici l-a decorat pe Tatarov cu titlul de „Avocat emerit al Ucrainei”, potrivit Schemes, un proiect de investigație al Radio Free Europe/Radio Liberty.

Potrivit lui Kovalenko, el închiriază vila lui Tatarov la prețul de 75.000 de grivne (2.052 USD) pe lună, deși nu și-ar putea permite din salariul său oficial.

Tatarov, consilier al preşedintelui pentru agenţiile de aplicare a legii şi de securitate din 2020, a negat orice abatere şi nu a fost condamnat pentru nicio infracţiune. El a declarat că acuzatorii săi încearcă să regleze nişte conturi politice.

Zelenski a declarat anterior că corupţia nu îşi are locul în administraţia sa. „Vreau să subliniez: dacă cei care lucrează cu mine sunt suspectaţi de corupţie, aceşti oameni vor fi concediaţi. Şi nu am văzut încă astfel de exemple în biroul meu”, a declarat el într-un interviu acordat în decembrie 2020 revistei Focus din Ucraina.

Nici Zelenski şi nici Tatarov nu au răspuns la întrebări detaliate pentru acest articol, precizează Reuters.

Corupția, „o provocare serioasă” în Ucraina

Zelenski a fost lăudat ca lider de război de când Rusia a început invazia sa la scară largă, în februarie anul trecut. Cu toate acestea, unii au pus la îndoială angajamentul său de a-şi respecta promisiunea de a lupta împotriva corupţiei.

Ucraina se situează în mod constant în jumătatea inferioară a Indexului anual de percepţie a corupţiei la nivel mondial realizat de Transparency International şi, în cel mai recent sondaj, pentru anul 2022, doar Rusia a fost considerată mai coruptă în Europa.

Miliardele de dolari de ajutor alocate guvernului lui Zelenski, precum şi ambiţiile de a adera la Uniunea Europeană depind de faptul ca Ucraina să-şi dovedească seriozitatea în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi adoptarea bunei guvernări.

Într-un raport din iunie, Fondul Monetar Internaţional a declarat că donatorii şi investitorii străini trebuie să vadă reforme pentru îmbunătăţirea guvernanţei, a transparenţei şi pentru combaterea corupţiei „fără întârziere”.

Într-o evaluare a şanselor de aderare a Ucrainei la UE, publicată în iunie 2022, Comisia Europeană a descris corupţia ca fiind „o provocare serioasă care necesită o atenţie continuă”.

Un sondaj realizat de două institute de sondare de la Kiev, publicat la 11 septembrie, a constatat că 78% dintre ucraineni îl consideră pe Zelenski responsabil pentru corupţia guvernamentală. Un sondaj conex a constatat că 55% consideră că ajutorul militar occidental ar trebui să fie condiţionat de combaterea corupţiei.

Oleg Tatarov, simbolul toleranței lui Zelenski

În ultimele luni, Zelenski a luat măsuri pentru a răspunde celor care se îndoiesc de el.

În ianuarie, el a concediat peste zece înalţi funcţionari pe fondul unor acuzaţii publice de corupţie şi nereguli, declarând: „Toate problemele interne care interferează cu statul sunt şi vor fi curăţate”.

De asemenea, Zelenski l-a înlocuit pe ministrul său al apărării, Oleksii Reznikov, invocând necesitatea unor „noi abordări”.

Acest lucru a avut loc după o serie de acuzaţii lansate de presa ucraineană potrivit cărora Ministerul Apărării achiziţiona bunuri la valori umflate.

Reznikov a declarat într-o conferinţă de presă la Kiev, cu o săptămână înainte de a fi înlăturat, că rapoartele sunt inexacte.

Toate aceste schimbări şi demiteri l-au lăsat pe Tatarov în funcţie. Mai multe persoane din interior, intervievate de Reuters, au declarat că acesta este o figură crucială pentru a-l ajuta pe Zelenski să controleze agenţiile de securitate şi de aplicare a legii din Ucraina, care sunt foarte extinse.

„Tatarov a devenit simbolul toleranţei lui Zelenski faţă de corupţie în cercul său interior”, a scris ziarul Kyiv Independent la începutul acestui an, citând acuzaţia de mită.

CITEȘTE ȘI:

Oameni cheie ai lui Zelenski, suspectaţi de corupţie. Cine este „Cardinalul verde”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro