Sari direct la conținut

Rusia a prezentat un nou reactor pentru spărgătorul său de gheață nuclear Chukotka. Kremlinul mizează pe apele arctice pentru a-și echilibra economia după sancțiunile occidentale

HotNews.ro
reactorul nuclear RITM-200 pentru spărgătorul de gheata Chukotka a fost finalizat, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
reactorul nuclear RITM-200 pentru spărgătorul de gheata Chukotka a fost finalizat, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Gigantul rus al energiei atomice Rosatom a prezentat marți un nou reactor menit să echipeze viitorul său spărgător de gheață cu propulsie nucleară, crucial pentru ambițiile polare ale Moscovei, care dorește să facă din apele arctice o rută comercială către Asia, relatează AFP.

Reactorul RITM-200 „va face parte din sistemul energetic al tuturor spărgătoarelor de gheață moderne”, a prezis Vladislav Paikov, director general adjunct al ZiO-Podolsk, parte a a Rosatom, în timpul unei prezentări la Podolsk.

El a susținut că acest tip de reactor este „mult mai ușor, mult mai compact și mult mai puternic decât reactoarele similare dinaintea lui”.

Rusia accelerează dezvoltarea în zona arctică, o regiune pe care o consideră esențială pentru exportul de hidrocarburi în Asia.

Această ambiție a fost întărită de sancțiunile impuse Rusiei pe fondul ofensivei din Ucraina care a privat Rusia de o mare parte a piețelor europene.

Profitând de topirea gheții, sub efectul încălzirii globale, Moscova speră să-și impună „Ruta Maritimă de Nord” pentru a conecta Europa de Asia.

Maxim Kulinko, directorul general adjunct al Direcției „Ruta Maritimă de Nord” din Rosatom, a declarat că noul spărgător de gheață, numit „Chukotka”, ar trebui să intre în funcțiune până în 2026.

Nava va fi adaptată atât pentru mare, cât și pentru fluvii, a spus el, adăugând că Rusia pune în aplicare infrastructură pentru a transporta 150 de milioane de tone de mărfuri pe această rută maritimă până în 2030.

Noul reactor „este de o importanță capitală pentru crearea și funcționarea acestei infrastructuri”, a declarat Maxim Kulinko în timpul ceremoniei.

Spărgătoarele de gheață cu propulsie nucleară sunt mai potrivite pentru această „Rută Maritimă de Nord” din cauza puterii necesare și a posibilităților limitate de realimentare.

Rusia are singura flotă din lume de spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară.

Citește și:

Putin lansează la apă două spărgătoare de gheață nucleare din biroul de la Kremlin

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro