Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 682: Kievul ar putea rămâne fără rachete de interceptare / Atac masiv cu rachete în Donețk: Cel puțin 11 morți / Ucraina prezintă dovezi că Rusia a atacat cu o rachetă nord-coreeană

HotNews.ro
Soldati ucraineni pe front iarna, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Soldati ucraineni pe front iarna, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

La 682 de zile de la începutul războiului, autoritățile din orașul rusesc Belgorod, care a fost ținta unor bombardamente ucrainene masive, au început să evacueze locuitorii. Guvernatorul a anunțat că oamenii sunt speriați și au cerut să fie duși într-un loc sigur.

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 682 – LIVE pe HotNews.ro:

22:05Oficialii de la Casa Albă și de la Pentagon au avertizat că în curând SUA nu vor mai putea să furnizeze suficiente rachete de interceptare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot ale Ucrainei, a informat New York Times pe 6 ianuarie, potrivit Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.

21:32Președintele ucrainean Volodimir Zelensky l-a promovat pe Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, la gradul de general-locotenent, iar pe adjunctul său, Oleksandr Poklad, la gradul de general-maior, relatează Ukrainska Pravda.

20:06Soţii ale unor ruşi mobilizaţi să lupte în Ucraina au depus simbolic sâmbătă flori la flacăra eternă de la Mormântul ostaşului necunoscut de sub zidul Kremlinului, în semn de protest, pentru a cere întoarcerea soţilor lor de pe front, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Un atac rusesc cu rachete a ucis 11 persoane în Pokrovsk

19:04Un atac cu rachete rusești a ucis sâmbătă 11 persoane în orașul Pokrovsk, din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul părții regiunii Donețk care este controlată de ucraineni, relatează Reuters.

18:33Liderul cecen Ramzan Kadîrov a spus că a „trolat” atunci când s-a oferit să facă schimb de prizonieri de război ucraineni în schimbul ridicării sancțiunilor împotriva familiei sale, relatează Ukrainska Pravda.

17:29Ministerul danez al Apărării va amâna cu șase luni donarea a șase avioane de luptă F-16 Ucrainei, a informat Bloomberg pe 6 ianuarie, relatează Kyiv Independent și AFP.

16:39Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene, a postat un videoclip cu obuzierul american M777 în acțiune, subliniind că atacurile asupra ruilor au succes și pe o vreme nefavorabilă.

„Vremea nefavorabilă nu împiedică lupta militarilor Brigăzii 45 Separate de Artilerie a Forțelor Armate. Echipajul obuzierului american M777 distruge inamicul în orice condiții.”

16:04Șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a răspuns la cererea lui Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, de a ridica sancțiunile asupra membrilor familiei sale, în schimbul eliberării a 20 de prizonieri de război ucraineni, relatează Ukrainska Pravda.

„În general, mi se par ciudate afirmațiile care apar în presă. Dacă o persoană vrea să rezolve ceva, știe cum și pe cine să contacteze. Dacă nu știe, cineva îi va spune. Dar credeți-mă, el știe. Și astfel de anunțuri în presă: „Ridicați sancțiunile împotriva familiei mele și dați-mi caii mei” – care, de altfel, sunt în altă țară – este puțin ciudat, după părerea mea”.

Ucraina a prezentat dovezi că Rusia a atacat Harkov cu o rachetă nord-coreeană

15:12 Procuratura din regiunea Harkov a furnizat sâmbătă alte dovezi că Rusia a atacat Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord, prezentând fragmente de rachetă, relatează Reuters.

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia a lovit Ucraina săptămâna aceasta cu rachete furnizate de Coreea de Nord pentru prima dată de la invazie.

Dmitro Ciubenko, purtătorul de cuvânt al parchetului, a declarat că racheta, una dintre cele care au lovit orașul Harkov pe 2 ianuarie, este diferită vizual și tehnic de modelele rusești.

14:20Numărul soldaților ruși morți sau răniți în războiul din Ucraina ar putea ajunge la jumătate de milion până la sfârșitul anului, crede Ministerului britanic al Apărării.

Serviciile secrete militare britanice au făcut această afirmație bazându-se pe o statistică de anul trecut.

„Numărul mediu zilnic al victimelor rusești în Ucraina a crescut cu aproape 300 în cursul anului 2023. Dacă cifrele vor continua în ritmul actual pe parcursul acestui an, Rusia va fi pierdut peste jumătate de milion de persoane în Ucraina”, a afirmat sâmbătă Ministerului britanic al Apărării.

13:59Rusia a lansat sâmbătă două raiduri aeriene împotriva localității Pivnichne din regiunea Donețk pe 6 ianuarie, ucigând o persoană, a declarat guvernatorul Vadym Filashkin, transmite The Kyiv Independent.

Forțele rusești au efectuat atacul în cursul dimineții, lovind o clădire rezidențială, a adăugat oficialul ucrainean.

Pivnichne se află la periferia orașului Torețk, un oraș din linia întâi care este atacat în mod de către ruși.

12:53Rusia intenționează să producă peste 32.000 de drone în fiecare an până în 2030 și ca producătorii interni să reprezinte 70% din piață, a declarat sâmbătă prim-vicepremierul Andrei Belousov, potrivit TASS.

12:13 Imagini dramatice publicate de forțele ucrainene care arată un asalt eșuat al rușilor în Synkivka în urmă cu o săptămână. Forțele de infanterie rusești au fost debarcate din blindate în apropierea unor tranșee, lângă o lizieră, dar militarii ucraineni din brigada 30 mecanizată ar fi reușit să respingă atacul.

Atenție! Imagini dramatice:

11:539.011 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultima zi, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 05.01.2024, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 7.050.886 cetăţeni ucraineni.

10:40Forțele aeriene ucrainene au desfășurat cu succes un atac împotriva bazei aeriene Sakî din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, a declarat sâmbătă comandantul forțelor aeriene, generalul Mykola Oleshchuk.

09:23Rusia a pierdut 363.870 de soldați în Ucraina de la războiului, a raportat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Forțele ruse ar fi pierdut 800 de oameni doar în ultima zi, susține armata ucraineană.

08:57Rusia a început să mute locuitorii din Belgorod în urma atacurilor asupra orașului, a afirmat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, potrivit The Kyiv Independent.

În urma atacului din 30 decembrie asupra Belgorodului, care se află la aproximativ 40 de kilometri de granița cu Ucraina, 25 de persoane ar fi murit și peste 100 au fost rănite. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru această lovitură, care a avut loc la o zi după ce Rusia a lansat un atac aerian masiv împotriva Kievului.

Gladkov a declarat că locuitorii din Belgorod au postat pe rețelele de socializare cereri de asistență pentru relocare.

„Văd mai multe apeluri pe rețelele de socializare în care oamenii scriu: „Suntem speriați, ajutați-ne să ajungem într-un loc sigur”. Bineînțeles că o vom face! Am mutat deja mai multe familii”, a susținut Gladkov.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Pentru prima dată de la începutul războiului, autorităţile ruse îi îndeamnă pe locuitorii din Belgorod să-şi securizeze geamurile în faţa bombardamentelor tot mai dese ale Ucrainei. Totodată, autoritățile ruse oferă locuitorilor posibilitatea de a se evacua în fața bombardamentelor.
  • Rusia a lovit Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord, a declarat vineri consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, după ce și Washingtonul a susținut acest lucru.
  • Rezervele valutare ale Ucrainei au crescut cu 42% pe parcursul anului trecut, graţie unui sprijin financiar extern „fără precedent”, ajungând la un nivel de 40,5 miliarde de dolari la data de 1 ianuarie 2024.
  • Oligarhul rus, sancționat, Oleg Deripaska, a achiziționat un avion de afaceri în valoare de 36 de milioane de dolari din Kazahstan, eludând sancțiunile, a informat publicația independentă rusă Verstka.
  • Nepalul a anunțat că nu va mai emite permise de muncă pentru ca cetățenii săi să poată lucra în Rusia, după ce cel puțin 10 soldați nepalezi au fost uciși în timp ce serveau în armata lui Vladimir Putin.
  • Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a primit recent acces în sălile reactoarelor de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie (Zaporijjea) din „motive de securitate”.
  • Zelenski și Erdogan au discutat telefonic despre formula de pace și securitatea la Marea Neagră.
  • Kadîrov vrea ridicarea sancțiunilor impuse împotriva familiei lui pentru a elibera 20 de prizonieri ucraineni de război.
  • Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), a declarat că există intenția de a înființa un comitet separat în viitorul apropiat pentru a adapta legislația națională la standardele NATO.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro