Sari direct la conținut

Lista prizonierilor ucraineni de război care s-ar fi aflat la bordul avionului rus prăbușit cuprinde inclusiv numele unor soldați eliberați deja – oficial ucrainean

HotNews.ro
forte de ordine rusesti la locul prabusirii avionului militar care ar fi avut la bord prizonieri de razboi ucraineni, Foto: Pavel Kolyadin / TASS / Profimedia Images
forte de ordine rusesti la locul prabusirii avionului militar care ar fi avut la bord prizonieri de razboi ucraineni, Foto: Pavel Kolyadin / TASS / Profimedia Images

Lista publicată în presa rusă a prizonierilor de război ucraineni despre care se spune că s-ar fi aflat la bordul avionului prăbușit are discrepanțe, a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului pentru Reuters.

  • „Da, am găsit în listă cetățeni ucraineni care au fost deja schimbați anterior”, a spus Dmitro Lubineț.

De asemenea, Serviciul de Informații militare a dezvăluit detalii despre schimbul prizonierilor cu Rusia care era planificat pentru 24 ianuarie, dar nu a mai avut loc după prăbușirea unui avion Il-76 în regiunea Belgorod din Rusia.

  • „Problema transportului prizonierilor de război pentru schimb este responsabilitatea răpitorului. Ucraina a luat toate măsurile pentru a face posibil schimbul de ieri.
  • Pe frontul Sumî, transportul civil cu prizonieri de război ruși a fost la fața locului. Totul era gata pentru schimbul prizonierilor de război. Au fost alertate serviciile corespunzătoare, a fost anunțată încetarea focului pe acest front. Grănicerii și Forțele de Apărare au acționat în consecință.
  • Ultima dată, pe 3 ianuarie, când Ucraina a adus înapoi 230 de apărători, Rusia a folosit și avioane pentru a ne transporta prizonierii. Dar Ucraina a fost avertizată la timp, iar cererea de încetare a focului a fost făcută pentru că ateriza o aeronavă cu ucraineni captivi. Ucraina a îndeplinit cu siguranță toate cerințele și schimbul a avut succes.
  • Cât despre măsurile luate ieri… Agresorul nu ne-a informat nici verbal, nici în scris”, a spus Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de informații militare din Ucraina, potrivit Ukrainska Pravda.

În urma accidentului, FSB și armata rusă nu au permis angajaților serviciilor de urgență să inspecteze locul accidentului conform protocolului, a mai spus Iusov.

Potrivit acestuia, cinci cadavre au fost trimise la morga locală din Belgorod și nu sunt vizibile rămășițe umane în videoclipurile de la locul accidentului.

Rusia a susținut că la bord se aflau 65 de prizonieri ucraineni, șase membri ai echipajului și trei însoțitori.

Avocatul Poporului, Dmitro Lubineț, a mai spus că fotografiile și videoclipurile de la fața locului nu indică „niciun semn că ar fi fost un număr atât de mare de oameni în avion”.

„Nu sunt un expert, dar dacă ar fi existat chiar fotografii și videoclipuri cu prizonierii noștri de război, (Rusia) le-ar fi postat ​​deja”, a spus Lubineț, referindu-se la dovezile fotografice de la locul accidentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro