Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 733: Macron anunță o coaliție pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază medie și lungă de acțiune / Suedia va deveni al 32-lea stat membru al NATO, după ce a primit undă verde din partea Ungariei / Rușii au reușit să distrugă primul tanc Abrams / Pierderile suferite de armata ucraineană, dezvăluite de Zelenski

HotNews.ro
Soldați ucraineni pe un tanc în zona Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni pe un tanc în zona Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forţele ruseşti se pregătesc pentru o nouă ofensivă la sfârşitul lunii mai sau la vară, dar Kievul are un plan de luptă „clar”, a declarat duminică preşedintele Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean a anunţat că 31.000 de soldaţi au fost ucişi începând din februarie 2022, oferind primul bilanţ oficial după mai mult de un an.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 733 – LIVE pe HotNews.ro:

01:12Washingtonul refuză să comenteze dezvăluiri cu privire la o eliberare a lui Navalnîi într-un schimb de deţinuţi

Departamentul de Stat american refuză să comenteze cu privire la dezvăluiri referitoare la un eventual schimb de deţinuţi între Statele Unite şi Rusia în vederea unei eliberări a lui Aleksei Navalnîi, iar un oficial occidental confirmă existenţa unor discuţii preliminare, însă neagă existenţa vreunei propuneri oficiale în acest sens înaintea morţii opozantului rus, relatează CNN.

„Nu voi vorbi nici despre deliberări interne şi nici despre activitatea nostră de a obţine eliberarea unor persoane deţinute în străinătate”, declară un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller. „Noi ceream de mult timp eliberarea lui Aleksei Navalnîi”, subliniază el.

00:50Macron anunță o coaliție pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază medie și lungă de acțiune

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni că aliații Ucrainei vor crea o coaliție pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază medie și lungă de acțiune, potrivit AFP.

S-a decis „crearea unei coaliții pentru lovituri în profunzime și, prin urmare, pentru rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune”, a anunțat el la finalul unei conferințe internaționale de susținere a Ucrainei.

00:06Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba le-a cerut ucrainenilor care au părăsit Ucraina în timpul invaziei rusești să se întoarcă și să ajute la apărarea patriei lor, relatează Ukrainska Pravda, citând un interviu pentru The Irish Times.

Germania a furnizat Ucrainei 14.000 de obuze de 155 mm și zece drone de recunoaștere Vector

23:51 Țările de Jos vor contribui cu 100 de milioane de euro la o inițiativă cehă de a cumpăra de muniție pentru Ucraina din țări din întreaga lume, a declarat luni premierul olandez Mark Rutte, relatează Reuters.

Rutte a vorbit după o întâlnire la Paris pentru a reafirma unitatea şi sprijinul pentru Ucraina, convocată de președintele francez Emmanuel Macron.

23:15 Germania a furnizat Ucrainei 14.000 de obuze de 155 mm și zece drone de recunoaștere Vector cu piese de schimb în cel mai recent ajutor militar către Kiev, a anunțat guvernul german pe 26 februarie, relatează Kyiv Independent.

Tranșa a inclus, de asemenea, patru tancuri de deminare Wisent 1, trei sisteme de deminare mobile, controlate de la distanță și material pentru eliminarea munițiilor explozive.

Ucraina a primit, de asemenea, 22 de senzori și dispozitive de bruiaj antidrone, patru vehicule de protecție a frontierei și 12 terminale de comunicații prin satelit.

22:10Preşedintele francez Emmanuel Macron a reunit luni, la Paris, peste 25 de ţări aliate Kievului, pe care le îndeamnă la un ”salt” împotriva unei ”înăspriri evidente” a Moscovei, într-un moment critic pentru Ucraina, care aşteaptă armament din Occident, necesar supravieţuirii sale, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Ne aflăm cu siguranţă într-un moment al unui salt, care este necesar din partea noastră, a tuturor”, a cerut şeful statului francez la începutul summitului, care s-a ţinut cu uşile închise, urmat de o conferinţă de presă.

El a subliniat că această reuniune, organizată în pripă, imediat după marcarea a doi ani de la invazia rusă a Ucrainei, la 24 martie 2022, vizează ”să vadă pe plan naţional şi colectiv cum putem face mai mult” atât în ”susţinerea bugetară”, cât şi ”militară” a Kievului.

După ce l-a primit pe Volodimir Zelenski, în urmă cu zece zile, la Palatul Elysée, cu care a semnat un Acord de Securitate bilateral, Emmanuel Macron zugrăveşte un tablou foarte sumbru al intenţiilor omologului său rus Vladimir Putin şi încearcă să se poziţioneze în prima linie a susţinerii Kievului.

”Vedem, mai ales în ultimele luni, o înăsprire a Rusiei”, ”care s-a ilustrat din nefericire şi în mod crud prin moartea lui Alexei Navalnîi”, principalul opozant rus, a reiterat luni Macron.

CIA a finanţat 12 baze militare ucrainene de spionaj la granița cu Rusia

21:40 Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a început să finanţeze o rețea de baze militare în Ucraina în urmă cu zece ani, după ce Rusia a cucerit Crimeea, dezvăluie într-o anchetă jurnalistică ziarul american The New York Times (NYT), relatează News.ro. Aceste baze sunt „din ce în ce mai expuse riscului” dacă republicanii vor continua să blocheze ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, notează și Kyiv Independent, citând aceeași sursă.

21:02O ceremonie publică de adio a lui Navalnîi urmează să aibă loc la sfârşitul săptămânii, anunţă echipa acestuia

Funeralii publice ale lui Aleksei Navalnîi urmează să aibă loc la sfârşitul acestei săptămâni, anunţă luni, într-o postare pe X, o purtătoare de cuvânt a opozantului mort la 16 februarie într-o închisoare în Arctica, Kira Iarmîş, relatează CNN.

Echipa opozantului defunct caută un loc în care să organizeze o ceremonie de adio şi le cere celor care deţin loc potrivit că o contacteze, anunţă Iarmîş.

„Căutăm o sală unde să ne luăm adio de la Aleksei (Navalnîi). Când? La sfârşitul acestei săptămâni lucrătoare”, scrie ea.

20:28 Contribuţia Suediei la securitatea euroatlantică este esenţială, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, după ce Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea țării nordice la NATO.

20:00Trei civili au fost uciși și alți trei răniți luni după ce o dronă ucraineană a atacat o mașină în regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, susține guvernatorul local Viaceslav Gladkov, relatează Reuters.

19:44 Aderarea Suediei la NATO: Rishi Sunak salută o „zi istorică

Premierul britanic Rishi Sunak a salutat o „zi istorică” pentru NATO, după ce Parlamentul ungar a dat luni undă verde aderării Suediei la Alianță, ultimul pas pe drumul spre aderare, potrivit AFP.

„Așteptăm cu nerăbdare să vă primim în NATO foarte curând”, a declarat Rishi Sunak pe rețeaua de socializare X.

19:27Ucraina a primit doar 30% din proiectilele promise de UE

Ucraina a primit doar 30% din cele un milion de obuze promise de UE anul trecut, a declarat luni Volodimir Zelenski, într-un moment în care armata Kievului se luptă pe linia frontului și suferă din cauza lipsei de muniție, potrivit AFP.

„Dintr-un milion de obuze pe care ni le-a promis Uniunea Europeană, din păcate, nu 50%, ci 30% au fost livrate”, a declarat președintele ucrainean la o conferință de presă la Kiev cu premierul bulgar Nikolai Denkov.

19:12Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o lege privind demobilizarea recruților după terminarea serviciului militar în timpul legii marțiale, relatează Ukrainska Pravda.

19:11Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat, luni, în parlamentul Un gariei, să îi aducă un omagiu liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară, în 16 februarie, scrie portalul Telex.

18:03FOTO VIDEO Primul tanc Abrams ucrainean a fost distrus de ruși pe front în apropiere de Avdiivka

18:01Parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege care permite Suediei să adere la NATO, deschizând în cele din urmă calea pentru ca țara nordică să se alăture alianței de apărare occidentală, pe măsură ce războiul din Ucraina face în continuare ravagii.

Germania rămâne pe poziție – nu trimite Ucrainei rachete Taurus

17:16Cancelarul german Olaf Scholz și-a reiterat refuzul de a trimite Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, la o conferință de presă din 26 februarie, la câteva zile după ce parlamentul german a respins o măsură care cere în mod explicit furnizarea Taurus, relatează Kyiv Independent.

16:14Ucraina și partenerii săi internaționali trebuie să continue să lupte pentru a restabili controlul Ucrainei asupra Crimeei, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski, în timp ce Kievul a marcat un deceniu de ocupare rusă a peninsulei Mării Negre, relatează Reuters.

Trupele Moscovei au preluat controlul Crimeei în 2014 și apoi au folosit peninsula pentru lansarea atacului pe scară largă asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022.

„Acest război crud purtat acum împotriva Ucrainei a fost generat de revanșismul rus tocmai atunci când a simțit că lumea ar putea închide ochii la astfel de crime”, a spus Zelenski într-o adresă video.

Ucraina a marcat luni cea de-a 10-a aniversare a unui miting în capitala Crimeei, Simferopol, împotriva unei mișcări susținute de Rusia, care a deschis calea anexării, pe care comunitatea internațională a condamnat-o ca fiind ilegală.

15:58Mai multe state membre NATO și ale Uniunii Europene iau în considerare să trimită soldați în Ucraina în cadrul unor acorduri bilaterale, a declarat luni premierul slovac Robert Fico, informează Reuters. El a precizat că Slovacia nu va face acest lucru.

15:33Kremlinul califică drept „absurde” acuzațiile că autoritățile ruse ar fi făcut presiuni asupra mamei lui Alexei Navalnîi în legătură cu funeraliile opozantului rus și susține că președintele Vladimir Putin nu ar fi fost implicat în deciziile privind predarea trupului lui Navalnîi către familie, scrie Reuters.

15:27Fostul șef al agenției spațiale a Rusiei, senator al regiunii Zaporojie, Dmitri Rogozin, l-a comparat pe secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu o maimuță într-o postare pe rețeaua de socializare X. Astronautul american Scott Kelly l-a taxat imediat pe politicianul rus.

Alexei Navalnîi era aproape de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri

14:32Politicianul rus de opoziţie Alexei Navalnîi era aproape de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, la momentul morţii sale, a declarat luni Maria Pevcih, o aliată de-ale lui Navalnîi, repetând acuzaţia că preşedintele Vladimir Putin a ordonat asasinarea lui, relatează Reuters și Agerpres.

13:36Poliţia daneză a anunţat luni că a închis ancheta privind sabotarea gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică în septembrie 2022, apreciind că nu are „bazele juridice necesare” pentru a declanşa urmăriri penale, informează AFP.

13:12Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, „minte” când vorbeşte despre 31.000 de militari ucraineni ucişi în luptă în ultimii doi ani de război, a susţinut luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE.

12:55Trupele rusești au capturat satul ucrainean Lastochkyne, la aproximativ cinci kilometri nord-vest de Avdiivka, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

La începutul zilei de luni, armata ucraineană a declarat că s-a retras din satul Lastochkyne din estul Ucrainei, afirmând că această mișcare o va ajuta să limiteze mai bine înaintarea trupelor rusești spre vest.

12:52Premierul Bulgariei, proeuropeanul Nikolai Denkov, a sosit luni în Ucraina într-o vizită neanunţată care urmăreşte să evidenţieze sprijinul Sofiei pentru ţara atacată de Rusia, informează EFE și Agerpres.

Într-un comunicat de presă, guvernul bulgar a afirmat că Denkov a călătorit în Ucraina însoţit de o delegaţie de înalţi oficiali, printre care se numără miniştrii justiţiei, Atanas Slavov, energiei, Rumen Radev, şi mediului, Iulian Popov.

Înainte de a pleca spre Kiev, Denkov a amintit că ţara sa, membră a NATO şi a Uniunii Europene (UE), susţine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute de comunitatea internaţională.

Soția lui Igor Ghirkin neagă că acesta s-a sinucis

12:14 Miroslava Reginskaia, soția lui Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a negat luni zvonurile apărute pe rețelele de socializare privind presupusa sinucidere a acestuia în închisoare.

„Conform informațiilor pe care le dețin, starea de sănătate a lui Igor este stabilă și public toate știrile despre el aici de îndată ce devin disponibile”, a scris ea pe canalul de Telegram al lui Ghirkin.

După cum a arătat Tsargrad, o televiziune apropiată de ideologul rus Aleksandr Dughin, dar și alte canale media din Rusia și Ucraina, pe rețelele de socializare și canalele de Telegram au început să se răspândească rapid zvonuri legate de sinuciderea lui Ghirkin într-un centru de detenție.

S-ar părea însă că sursa originală a informației este un canal de Telegram creat recent și care pretinde că postează mesaje din partea lui Ghirkin. Soția sa afirmă însă că sursa în cauză nu are nicio legătură cu el.

În data de 25 ianuarie a acestui an Rusia l-a condamnat pe Ghirkin la 4 ani de închisoare pentru „incitare la extremism” după ce acesta a criticat în termeni duri modul în care comandamentul de la Moscova poartă războiul din Ucraina, iar apoi și pe președintele Vladimir Putin.

12:08Germania negociază în secret cu India, țară prietenă cu Rusia, privind achiziționarea de obuze pentru Ucraina prin intermediari, scrie Der Spiegel, potrivit Meduza.

11:45Aproximativ 20 de şefi de stat şi de guvern, majoritatea din Uniunea Europeană, se reunesc luni la Paris pentru a-şi reafirma unitatea şi sprijinul pentru Ucraina, aflată într-o situaţie foarte dificilă după doi ani de război istovitor cu Rusia, conform AFP.

Reuniunea de la Palatul Elysée va fi deschisă printr-o intervenţie prin videoconferinţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban nu va fi prezent, luni având loc în parlamentul de la Budapesta votul de ratificare a aderării Suediei la NATO. În schimb, premierul slovac Robert Fico va fi la Paris. Cele două ţări sunt cele mai reticente din UE faţă de Ucraina.

Vor participa de asemenea reprezentanţi din SUA şi Canada, precum şi şeful diplomaţiei britanice, David Cameron.

Scopul este de a „remobiliza şi examina toate mijloacele de a susţine eficace Ucraina”, indică Palatul Elysée.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la această reuniune de lucru privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi intensificarea eforturilor pentru continuarea sprijinului acordat Kievului.

11:33Autoritățile de la Kiev au publicat un video șocant care ar ilustra o crimă de război a rușilor: ar fi împușcat cel puțin șapte soldați ucraineni, de la mică distanță, în timp ce aceștia se predau.

Într-un video surprins din dronă se vede cum un grup de soldați ucraineni ies cu mâinile ridicate dintr-un tranșeu, în timp ce soldații ruși stau cu armele țintite spre aceștia. La un moment dat are loc o explozie în apropiere, iar la câteva momente după rușii deschid focul de la mică distanță în militarii ucraineni întinși pe jos și cu mâinile la ceafă.

Atenție! Imagini dramatice!

Ucraina cere Poloniei să îi „neutralizeze” pe fermierii care aruncă grâu ucrainean în câmp

11:05Kievul a îndemnat Polonia să îi pedepsească pe cei care au distrus cereale ucrainene la graniță în weekend, a declarat luni vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, transmite Reuters.

Aproximativ 160 de tone de cereale ucrainene au fost distruse într-o gară poloneză pe fondul unor proteste pe scară largă, în ceea ce un oficial ucrainean de rang înalt a declarat duminică că a fost un act de „impunitate și iresponsabilitate”.

„Cei care au deteriorat grânele ucrainene trebuie să fie găsiți, neutralizați și pedepsiți. Două state europene civilizate și prietenoase sunt interesate de acest lucru”, a declarat Kubrakov pe platforma de socializare X.

Fermierii polonezi care au protestat în această lună față de ceea ce ei descriu drept concurență neloială din partea Ucrainei și față de reglementările de mediu ale Uniunii Europene au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, precum și autostrăzile, și au vărsat în mod deliberat produse ucrainene din vagoanele de tren.

09:44 Șeful Serviciului de informații al apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a murit din cauze naturale, potrivit Meduza.

09:30Pierderile rusești conform ultimei estimări publicate de armata ucraineană:

– 410.700 militari (+880 în ultima zi)

– 6.555 tancuri (+13)

– 12.478 blindate de luptă (+37)

– 9.993 sisteme de artilerie (+12)

– 1.000 sisteme lansatoare multiple de rachete (+1)

– 686 sisteme antiaeriene (+2)

– 7.707 drone (+26)

– 340 avioane

– 325 elicoptere

– 25 nave și ambarcațiuni

– 1 submarin

08:30Rusia a lansat 14 drone kamikaze și un baraj de rachete asupra Ucrainei în cursul nopții, sistemele de apărare aeriană distrugând nouă drone, precum și trei rachete ghidate deasupra regiunilor Harkov și Dnipropetrovsk, au anunțat luni forțele aeriene ucrainene, informează Reuters.

De asemenea, Rusia a lansat două rachete S-300 de la sistemele de rachete antiaeriene și o rachetă aer-sol Kh-31P.

Nu este clar în acest momemnt ce s-a întâmplat cu rachetele și dronele care nu au fost doborâte.

07:40 Kievul a deschis o anchetă privind executarea de către trupele ruse a șapte soldați ucraineni care s-au predat în regiunea Donețk, a anunțat duminică Parchetul General al Ucrainei.

O înregistrare video care arată cum soldații ruși au împușcat șapte prizonieri de război ucraineni în apropierea satelor Ivanivske și Khromove, aproape de Bahmut, ar fi apărut sâmbătă pe rețelele de socializare.

„Imaginile filmate cu o cameră a unei drone arată cum trupele rusești le ordonă inițial apărătorilor noștri să iasă din tranșee. După aceea, după ce i-au adunat pe toți apărătorii într-un singur loc și s-au retras câțiva metri, inamicul a deschis focul asupra lor cu rafale automate”, se arată în declarația Parchetului General, citat de The Kyiv Independent.

Trupele rusești „au executat în mod deliberat soldații ucraineni răniți și neînarmați, ignorând normele dreptului umanitar internațional”, a anunțat Parchetul General pe canalul de Telegram.

06:18Ungaria ar urma să ratifice luni aderarea Suediei la NATO, ceea ce ar însemna înlăturarea ultimului obstacol înainte de acest pas istoric al ţării nordice a cărei neutralitate a traversat două războaie mondiale şi conflictul aprins al Războiului Rece, relatează Reuters, citat de news.ro.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

–––––-

Cele mai importante informații de duminică privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro