VIDEO Operație de înlăturare a unei tumori colorectale cu metastaze hepatice, la Spitalul MedLife Brașov: O boală tot mai prezentă în societate, cu șanse 100% de supraviețuire dacă e depistată la timp
Dr. Dumitru Pocreață, medic primar chirurgie generală și Dr. Costel Claudiu Rad, medic specialist chirurgie generală, au realizat o operație complexă de înlăturare a unei tumori colorectale cu metastaze hepatice în cadrul Spitalului MedLife Brașov. Pacientul are 62 de ani, suferă de obezitate și din cauza acestei afecțiuni abordul chirurgical a fost unul clasic, nu laparoscopic. Dr. Dumitru Pocreață ne-a explicat, după intervenția chirurgicală, că pacientul cu cancer colorectal are șanse de supraviețuire de 100% dacă depistează afecțiunea din timp.
Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional
Pacientul operat de doctorul Dumitru Pocreață a fost trimis de către medicul oncolog cu o tumoră rectală extrem de joasă, care a metastazat spre ficat. Din cauza poziției tumorii, dar și a constituției pacientului, operația a fost una clasică.
În sala de operații, alături de Dr. Pocreață s-a aflat și Dr. Costel Claudiu Rad, care ne-a explicat că, în general, chirurgia ficatului este o chirurgie grea din cauza complexității anatomice pe care o are ficatul.
“În ultima perioadă se dorește și se reușește ca partea de chirurgie hepatică, împreună cu chirurgia pancreasului și chirurgia căilor biliare, să devină oarecum o ramură specială, o ramură mai deosebită a chirurgiei generale”, a explicat medicul.
Simptomele pacientului cu tumoră colorectală
Semnele care l-au determinat pe bărbat să meargă la doctor au fost sângerările rectale, însă abia după colonoscopie și biopsie s-a putut face bilanțul complet.
“Fiecare pacient oncologic are nevoie de o completare a tuturor analizelor să se vadă dacă boala este doar locală sau a plecat la distanță. Mulți pacienți sunt tratați pentru hemoroizi în situația în care ei au niște sângerări rectale, care, ajungând la medic, ar ridica mari suspiciuni de cancer colorectal”, a explicat Dr. Dumitru Pocreață.
Dr. Pocreață a precizat și că după vârsta de 50 de ani este necesară colonoscopia de control pentru a evita avansul bolii, dacă aceasta este prezentă.
“Pacientul cu cancer colorectal de multe ori ajunge pentru dureri foarte mari, ceea ce deja înseamnă că tumora a devenit obstructivă, se lasă cu tulburări de tranzit și constipații extrem de rebele la orice tratament laxativ sau la alte tratamente și ajunge cu dureri sau chiar în urgență”, a spus acesta.
Orice semnal de alarmă care apare trebuie să ne trimită la un consult la medicul specialist: “Orice sângerare apărută la toaletă, pe hârtia igienică, trebuie să ridice niște semne de întrebare. Putem diagnostica boala în faze incipiente sau în așa-numitele faze precanceroase când se mai poate face ceva, când există niște polipi pe colon care se pot exciza și să nu mai ajungem la această boală urâtă”, a adăugat Dr. Rad.
Cancerul colorectal, o boală cu șanse de supraviețuire de 100% dacă este depistată la timp
Înainte de intervenția chirurgicală, pacientul medicilor de la Brașov a trecut prin chimioterapie, procedură care l-a slăbit din punct de vedere biologic.
Însă, dr. Dumitru Pocreață a precizat că tratamentul cu chimioterapie nu reprezintă ultima etapă: “Din contră, acum sunt tratamente de tot felul – tratamente imunologice, tratamente foarte revoluționare, care se aplică cu foarte mare succes în anumite etape ale bolii”.
În plus, acesta a ținut să explice de ce este important diagnosticul timpuriu: “Dacă e luat din timp, în stadii incipiente, poate fi tratat chirurgical cu succes și cu supraviețiure de 100%, la 5-10 ani (de la momentul instalării bolii). Este nevoie doar de o urmărire, fiindcă e vorba de cancer, pacientul intră într-o evidență oncologică, dar chirurgia e suficientă”, a adăugat acesta.
Cu toate acestea, dr. Rad precizează că în ultima perioadă a crescut incidența cancerului colorectal în societate, principalele cauze având legătură cu stilul de viață dezechilibrat.
“Incidența acestui tip de cancer poate avea mai multe cauze. Unul – modelul de viață care este în prezent. Aici mă refer la stres, alimentație, lipsa exercițiilor fizice, sedentarism, obezitate. Sunt multe lucruri care pot fi luate în calcul. Plus, mai există și partea cealaltă – educația medicală. Lumea are o educație medicală mai bună, iar vizitele la medic sunt mai dese. Sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. Pot să zic, cu siguranță, că este o creștere a incidenței acestei boli în societate”.
Momente din sala de operații
Față de ce se văzuse inițial la investigațiile realizate pre-operator, la operația deschisă, medicii au identificat și alte tumori, pe care le-au tratat cu succes.
Totodată, au constatat că tumora este poziționată mai jos decât se așteptau, aspect ce ridica anumite probleme.
„Știam că avem metastaze hepatice. Metastazele hepatice sunt niște tumori care sunt date de un drenaj al celulelor tumorale în ficat. Ele apar multe, unele se «topesc» la chimioterapie, altele nu. Cele care rămân trebuie tratate chirurgical. Noi, la imagistică, aveam o parte din tumori care erau descrise corect și le-am găsit pe toate, am găsit și altele pe care le-am tratat cu succes. Tratamentul a fost verificat cu ecograf intraoperator și am tratat tot ce trebuia”, ne-a povestit Dr. Pocreață.
În timpul operației a fost folosit și ecograful intraoperator pentru ficat: “Am mai avut o surpriză, pentru că nu ne așteptam să fie atât de joasă tumora, dar am reușit să facem acea intervenție ca pacientul să nu rămână pentru totdeauna cu pungă. Și, printr-un capsator special, un mecanism de sutură mecanic, am reușit să capsăm partea de jos a colonului restant de 3-4 centrimetri cu partea de sus, care s-au suturat satisfăcător pentru noi”, ne-a explicat Dr. Pocreață.
Prognosticul după operație
Medicii consideră că intervenția a fost una reușită și că evoluția pacientului pe termen mediu și lung trebuie să fie favorabilă.
“Din punct de vedere chirurgical ne așteptăm la o evoluție bună, a fost o rezecție «R zero», cum se spune, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere macroscopic, a fost excizată toată tumora împreună cu drenajul ganglionar aferent tumorii. Metastazele hepatice, la fel, au fost rezecate R zero. Deci, consider că, pe termen lung și mediu evoluția trebuie să fie favorabilă”, a declarat Dr. Costel Claudiu Rad.
Operații efectuate în cadrul Spitalului MedLife Brașov
Spitalul MedLife Brașov este unul dintre spitalele private de referință din centrul țării, în cadrul căruia se realizează anual peste 2500 de intervenții chirurgicale. Colaborarea multidisciplinară între echipele medicale permite realizarea unor intervenții complexe, acoperind cele mai importante specialități chirurgicale – de la chirurgie generală și chirurgie oncologică la ORL, ortopedie, urologie și până la chirurgie ginecologică, endocrină sau chirurgie reconstructivă.
Până în prezent, peste 4000 de pacienți au accesat Programele Naționale de Onco-Hematologie desfășurate de Spitalul MedLife Brașov, în timp ce prin intermediul Programului Național de Endoprotezare se efectuează anual peste 200 de operații de protezare.
Citește și: