Sari direct la conținut

UPDATE Un al treilea pacient a murit la Institutul Marius Nasta din cauza infecțiilor nosocomiale/ Medic: Populaţia o să înţeleagă că aici este acinectobacter care umblă prin copaci şi sare în cârca pacientului

HotNews.ro
Spitalul Marius Nasta, Foto: marius-nasta.ro
Spitalul Marius Nasta, Foto: marius-nasta.ro

Încă un pacient – al treilea – a murit la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti, în urma contaminării cu acinetobacter, o bacterie agresivă care se dezvoltă în secțiile de terapie intensivă. Șeful Secției de Chirurgie Toracică a spitalului, Ioan Cordoș, a susținut că cei trei pacienți „nu au murit neapărat de acinetobacter”. „Se discută doar despre suprainfecţie, dar nu se discută despre boala de fond a acestor pacienţi. Populaţia asta o să înţeleagă, că aici este acinectobacter care umblă prin copaci şi sare în cârca pacientului care vine la noi”, a declarat Cordoș.

Reprezentanții Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti au anunțat miercuri un alt deces, susținând că toți cei trei pacienți care au murit aveau afecțiuni grave.

Cel de al treilea pacient decedat este o femeie de 40 de ani care fusese transferată de la Spitalul Elias.

„Sunt trei persoane care au decedat. S-au recoltat probe pentru acinetobacter de la șase pacienți. Dintre aceștia, trei au decedat, iar o pacientă de 71 de ani, cu accident cerebral vascular, este în stare foarte gravă. De la toți șase s-au recoltat probe pentru a vedea dacă sunt sau nu contaminați. Nu avem încă rezultatele de la Cantacuzino”, a declarat, într-o conferință de presă, managerul spitalului, Beatrice Mahler.

Ea a precizat că blocul operator şi Secţia ATI vor rămâne închise „cât timp va fi necesar”, iar în prezent în Secția de Chirurgie Toracică sunt internaţi 28 de pacienţi care ar fi trebuit operaţi.

Șeful Secției de Chirurgie Toracică, Ioan Cordoș, a susținut că cei trei pacienți „nu au murit neapărat de acinetobacter”. Mai mult, el a spus că „bacteria a fost trimisă” de la Institutul Matei Balș, printr-un pacient infectat.

„Se discută doar despre suprainfecţie, dar nu se discută despre boala de fond a acestor pacienţi. Ei nu au murit de acinetobacter neapărat. Populaţia asta o să înţeleagă, că aici este acinectobacter care umblă prin copaci şi sare în cârca pacientului care vine la noi. Nu. La noi vin pacienţi foarte grav, iar acest acinetobacter, nimeni nu a spus până acum, a fost trimis de la Balş. Un pacient infectat care a venit la noi cu insuficienţă respiratorie să fie tratat pentru că este cel mai bun centru de tratament al insuficienţei respiratorii. Asta nu a înţeles lumea. (…). Pacientul a venit aici ca să moară la noi şi să ne poată arăta cu degetul că aici este acinetobacter pe care l-au adus ei”, a declarat Cordoş.

Zeci de operaţii au fost amânate la Institutul Marius Nasta, după ce inspectorii sanitari au decis, marți, sistarea activităţii blocului operator şi a secţiei de Anestezie-Terapie Intensivă (postoperator).

Controlul la „Marius Nasta” a început după ce doi pacienți au murit, săptămâna trecută, la acest spital din cauza infecțiilor nosocomiale. Ei au fost infectați cu acinetobacter, o bacterie care se dezvoltă în secțiile de terapie intensivă. Aceasta se poate transmite prin contact direct cu persoana sau cu suprafețele infectate.

„Măsura a fost luată după ce rezultatele probelor prelevate în cadrul autocontrolului din data de 12.02.2019 au fost neconforme, la fel ca și cele ale probele recoltate în data de 13.02.2019 de către reprezentanţii DSPMB din unitatea respectivă”, anunța Ministerul Sănătății.

Epidemiologii Direcției de Sănătate Publică București „consideră necesară instituirea unor măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Acinetobacter baumanii în cadrul institutului. Reluarea activităţii va fi posibilă numai după ce se vor aplica procedurile de curăţenie şi dezinfecţie terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol cu rezultate conforme”, subliniază Ministerul Sănătății.

Managerul spitalului, Beatrice Mahler, a anunţat încă de vinerea trecută că nu se mai fac internări în Secţia de Terapie Intensivă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro