Sari direct la conținut

VIDEO Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit oamenilor de știință William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza -UPDATE

HotNews.ro
VIDEO Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit oamenilor de știință William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza -UPDATE

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat, luni, oamenilor de știință William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza. Premiul a fost acordat pentru studiile privind adaptarea celulelor la schimbările din nivelurile de oxigen. Descoperirea deschide calea pentru dezvoltarea unor noi și promițătoare strategii de combatere a cancerului, anemiei și altor boli.

Celulele corupului uman folosesc oxigenul pentru a converti hrana în energie. Cei trei oameni de știință, un birtanic și doi americani, au descoperit modul în care celulele se adaptează atunci când nivelurile de oxigen scad. Academia suedeză a transmis că ”decoperirile lor elegante” conduc la tratamente în cazul anemiei și cancerului.

”Importanța fundamentală a oxigenului a fost înțeleasă de secole, însă modul în care celulele se adaptează la schimbările în nivelurile de oxigen a fost necunoscut până acum. Premiul Nobel de anul acesta este acordat pentru munca privind mecanismele moleculare ce arată modul în care celulele se adaptează la diferite surse de oxigen. Descoperirea deschide calea pentru dezvoltarea unor noi și promițătoare strategii de combatere a cancerului, anemiei și altor boli”.

Nivelurile de oxigen din organism diferă în diferite părți ale corpului, în timpul exercițiilor fizice, atunci când persoana se află la înaltă altitudine, după o rană sau o tăietură. Atunci când nivelul de oxigen scade, celulele sunt forțate să-și adapteze rapid metabolismul, explică BBC New.

Capacitatea organismului de a detecta oxigenul și variațiile lui poate activa producerea de noi globule roșii sau construcția de noi vase de sânge.

De asemenea, mecanismul joacă un rol important în ceea ce privește sistemul imunitar și primele faze de dezvoltare ale fătului în interiorul pântecului. Înțelegerea modului în care corpul uman detectează schimbările de nivel al oxigenului conduce la idei privind dezvoltarea de noi tratamente.

În cazul cancerului, tumorile pot prelua controlul asupra procesului, ceea ce accelerează răspândirea bolii.

Transmiterea de informații către organism privind producerea de noi globule roșii poate fi folosită în tratarea anemiei.

Unul dintre laureații premiului Nobel, Sir Peter Ratcliffe, după ce a aflat vestea.

Anunțul privind acordarea premiului a fost făcut de secretarul comitetului, Thomas Perlmann.

William G. Kaelin Jr s-a născut în 1957 la New York. Are propriul său laborator de cercetare la Dana-Farber Cancer Institute și este profesor la Harvard Medical School din 2002. Lucrează la Howard Hughes Medical Institute din 1998.

Sir Peter J. Ratcliffe s-a născut în 1954, în Lancashire, Marea Britanie. A studiat medicina în Gonville și la Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge și s-a specializat în nefrologie la Oxford.

Gregg L. Semenza s-a născut în 1956 la New York. A studiat biologie la Universitatea Harvard. Și a obținut doctoratul din partea Școlii de Medicină a Universității din Pennsylvania, în 1984. S-a specializat în pediatrie la Universitatea Duke și la Universitatea Johns Hopkins. Este profesor la Johns Hopkins University din 1999, iar din 2003 conduce Programul de cercetare vasculară de la Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

Până acum numai 12 femei au fost premiate pentru medicină. Cel mai tânăr laureat al premiului pentru medicină a fost Frederick G Banting, care a primit distincția în 1923, la 32 de ani, pentru descoperirea insulinei. Vârsta cea mai înaintată la care un savant a fost premiat pentru medicină a fost de 87 de ani, în 1966, când Peyton Rous a primit recunoașterea descoperirii virusurilor care cauzează tumori.

Premiul Nobel pentru medicină și fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei și al științelor naturii. Este una dintre cele cinci distincții stabilite încă din 1895 prin testamentul chimistului suedez Alfred Nobel. Fondatorul premiului era interesat de progresul experimental în fiziologie și a ținut să marcheze astfel realizările din domeniu.

În 2019, valoarea fiecărui premiu Nobel Prize este de nouă milioane de coroane suedeze, aproximativ 827 de mii de euro. Cei trei premianți pentru Medicină și fiziologie vor împărți suma primită.

Sezonul Nobel 2019 a debutat luni, iar, anul acesta, vor fi acordate două premii pentru literatură, după ce trofeul de anul trecut a fost anulat, pe fondul unui scandal sexual. Greta Thunberg, Abiy Ahmed şi organizaţii ca Reporteri fără Frontiere sunt numele vehiculate pentru premiul pentru pace.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro