Sari direct la conținut

Apel al pacienților cu boli cronice: Încetați să încălcați drepturile pacienților! În continuare în spitale sunt internate doar urgențele

HotNews.ro
Pacient in Romania, Foto: Agerpres
Pacient in Romania, Foto: Agerpres

Drepturile pacienților români „sunt încălcate” în acest moment, în condițiile în care „în continuare sunt internate doar urgențele, iar pacienții sunt amânați până după 15 iunie”, atrag atenția reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România. Reprezentanții bolnavilor cronici cer Ministerului Sănătății să ia de urgență măsuri.

„Chiar dacă în alte domenii, lucrurile au fost relaxate, nu același lucru se întâmplă și în sistemul de sănătate”, afirmă reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a alcătuit următoarea listă de „încălcări ale drepturilor pacienților”:

  • În continuare sunt internate doar urgențele. Pacienții sunt amânați până după 15 iunie;
  • Aparținătorii pacienților nu le este permis accesul în unitățile medicale nici în cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, nașteri, etc.). Tăticii nu își pot vedea copiii nici chiar dacă își fac testul COVID, iar unele mame își așteaptă disperate micuții abia după ce iese rezultatul la test.
  • Pacienții sunt puși pe drumuri pentru a-și lua tratamentul chiar dacă sunt cazuri care nu pot face acest lucru și nu pot fi luate de familie;
  • Pacienții cu boli infecțioase (tuberculoză, HIV, hepatite) nu au acces în spitalele unde se tratau acestea fiind spitale COVID sau suport;
  • Încălcarea confidențialității diagnosticului pacientilor morți de Covid, prin menționarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar și după moarte.

„Dacă în luna martie când nu știam exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze”, consideră reprezentanții COPAC.

„Autoritățile trebuie să înțeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulți pacienți și nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situăm într-o situație extremă: interzicem orice drept și nu ne gândim niciun moment la binele pacienților. Se pare că ne-am pierdut și bunul simț și orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă ca reprezentanți ai pacienților acest lucru ni se pare de neacceptat. NU mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienților și vă solicităm urgent să luați măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”, declară Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

COPAC solicită Ministerului Sănătății să ia de urgență măsuri „pentru a nu mai fi încălcare drepturile pacienților prin adoptarea unor reglementări care să găsească soluții la aceste probleme expuse”.

Totodată, COPAC roagă Avocatul Poporului să se sesizeze „în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienților”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro