Sari direct la conținut

FOTO / VIDEO Îmbrânceli cu jandarmii la Ministerul Sănătății, unde protestatarii aduși de AUR au încercat să intre în sediu când Rafila prezenta strategia de vaccinare / „Stegarul dac” s-a urcat pe fațada clădirii

HotNews.ro
Stegarul dac, pe zidul Ministerului Sanatatii, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Stegarul dac, pe zidul Ministerului Sanatatii, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Câteva sute de persoane aduse de AUR au protestat joi în fața Ministerului Sănătății, reclamând că Strategia Națională de Vaccinare, postată în dezbatere publică de instituție, ar aduce „vaccinarea obligatorie”. Protestul a avut loc în timpul dezbaterii publice organizate de ministrul Alexandru Rafila pe tema strategiei, iar mai mulți manifestanți au forțat intrarea în sediu și s-au îmbrâncit cu jandarmii. „Stegarul dac” a reușit să treacă de jandarmi, să escaladeze zidul ministerului și să ajungă în balconul de la primul etaj.

Jadarmeria Bucureşti spune că participanţii la protest – la care a fost prezent și liderul AUR, George Simion – au fost îndemnaţi de către organizator să blocheze accesul în Ministerul Sănătății.

Jurnalist lovit de un manifestant din mulțime

18:55Dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătății pe tema Strategiei Naționale de Vaccinare 2023-2030, lansată în dezbatere publică, s-a încheiat după aproape 4 ore.

Sute de vorbitori s-a înscris pentru a lua cuvântul la dezbatere, fiecare având dreptul la o intervenție de 3 minute. Printre vorbitori s-au numărat medici și reprezentanți ai ONG-urilor de pacienți care au explicat beneficiile vaccinării, inclusiv la adulți, și au venit cu propuneri tehnice concrete pentru îmbunătățirea proiectului, dar și numeroase persoane care au cerut retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern, invocând interese ale „big farma” și faptul că nu sunt de acord cu ceea ce ei consideră obligativitatea vaccinării.

Dezbaterea a fost moderată de Amalia Șerban, șefa celei mai importante direcții din Ministerul Sănătății, care a explicat că strategia nu reprezintă o lege a vaccinării obligatorii, ci este „ceea ce putem face noi ca autorități pentru ca procesul de vaccinare în România să fie mai bine susținut”. Amalia Șerban le-a cerut, de asemenea, celor care au luat cuvântul să își transmită propunerile și în scris.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost prezent doar în deschiderea dezbaterii, pentru a prezenta principiile Strategiei Naționale de Vaccinare. La dezbatere a participat, de asemenea, din partea Ministerului Sănătății, și secretarul de stat Adriana Pistol.

18:23AUR susține că doar s-a alăturat „acțiunii civice de protest organizate de reprezentanți ai societății civile împotriva vaccinării obligatorii” și acuză o „încercare de denigrare”. Aceasta, deși AUR a chemat oamenii la „protest împotriva vaccinării obligatorii”, iar la manifestație, transmisă pe Facebook de AUR, a participat inclusiv George Simion.

18:00 La această oră, în fața Ministerului Sănătății continuă să protestece câteva zeci de protestatari, în timp ce în sediul instituției continuă dezbaterea publică.

17:40Un jurnalist a fost lovit de un bărbat în timpul protestului, agresorul fiind scos de jandarmi din mulţime şi dus la Poliţie.

„Jandarmeria Capitalei face precizarea că un bărbat suspectat a fi lovit un reprezentat mass-media a fost extras din mulţime şi condus la secţia de Poliţie în vederea luării măsurilor legale. Persoanei respective i se vor întocmi acte de sesizare privind infracţiunea de loviri şi alte violenţe”, a anunţat Jandarmeria, conform Agerpres.

16:46Atât manifestația, cât și dezbaterea de la Ministerul Sănătății continuă și la această oră. Protestatarii sunt pașnici.

Jandarmeria: Organizatorul i-a îndemnat participanți să blocheze accesul în minister

Jadarmeria Bucureşti spune că participanţii la protest au fost îndemnaţi de către organizator să blocheze accesul în instituţia publică:

  • „Organizatorul, alături de câţiva reprezentanţi ai acestuia, a îndemnat participanţii la adunarea publică să blocheze accesul în instituţia publică, încercând ulterior să pătrundă în interiorul acesteia.
  • Jandarmii, prin dispozitivele preventiv de ordine publică, au oprit aceste demersuri şi i-au determinat pe participanţi să păstreze caracterul paşnic al manifestaţiei de protest”.

Instituţia a făcut precizări şi despre protestatarul care s-a urcat pe fațada clădirii, spunând că se duc negocieri cu el, pentru a-l determina să coboare:

  • „Totodată, pe timpul adunării publice, un bărbat s-a urcat pe faţada clădirii şi, în acest moment, prin echipele noastre de dialog, încearcăm să determinăm persoana să coboare în siguranţă.
  • Precizăm faptul că au fost identificate mai multe persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare, împotriva acestora urmând a fi aplicate măsuri legale de sancţionare”.

Îmbrânceli cu jandarmii. Stegarul dac s-a urcat pe fațada clădirii

De la ora 15.00, în sediul Ministerului Sănătății are loc dezbaterea publică pe strategia de vaccinare, iar ministrul Alexandru Rafila a susținut o conferință de presă de la ora 14.00.

După începerea dezbaterii, manifestanții au devenit recalcitranți, unii dintre ei încercând să intre cu forța în clădirea ministerului.

Busculada a fost declanșată de refuzul ministrului Sănătății de a primi la discuție o delegație a protestatarilor.

Au existat îmbrânceli cu jandarmii, iar unul dintre manifestanți, cunoscut drept „stegarul dac”, a reușit să treacă de cordonul jandarmilor și să escaladeze fațada clădirii, urcându-se pe balustrada balconului de la primul etaj al Ministerului Sănătății.

  • 12:38 Se scandează „Afară cu OMS din țară!”. La microfon s-a anunțat că protestatarii așteaptă ca ministrul Rafila să trimită o comisie care să negocieze cu ei „în numele poporului român”.
  • 12:12 La această oră, sunt în jur de 300 de protestatari. Scandează „Libertate!” și „Demisia!”.

La protest este prezent si președintele AUR, George Simion.

„Vrem ca vaccinarea să nu devină obligatorie. Sunt câteva acte normative pe circuit care prezintă doar avantajele vaccinării. Nu susținem că vaccinarea este obligatorie, dar nu vrem să devină. Să-i dea Dumnezeu minte domnului Rafila să nu facă vaccinarea obligatorie”, a spus Simion.

Protestul a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor – AUR și de pagina de Facebook „Legitima Aparare”, care are 165.000 de urmăritori, pe motiv că strategia ar aduce „vaccinare obligatorie”.

Protestatarii au scandat „Hoții!” și i-au cerut demisia lui Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat o conferință de presă la ora 14:00 o conferință de presă, iar la ora 15:00 va avea loc o dezbatere pe Strategia de Vaccinare.

Strategia Națională de Vaccinare, publicată recent în dezbatere publică de Ministerul Sănătății și care a stârnit deja controverse într-o parte a societății – care vorbește despre vaccinare obligatorie – nu prevede obligativitatea imunizării, ci aduce, în esență, mai multe acțiuni de informare și încurajare privind vaccinarea, asigurarea de stocuri de rezervă pentru vaccinurile esențiale, precum și – în premieră în România – compensarea unor vaccinuri pentru persoanele adulte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro