Noua Zeelandă s-a răzgândit în privința interzicerii vânzării de țigări către generațiile tinere, provocând un val de consternare în rândul experților
Experții în sănătate și activiștii ce militează pentru interzicerea fumatului au deplâns luni planul guvernului recent învestit al Noii Zeelande de a abroga legea care ar interzice vânzarea de produse din tutun către generațiile tinere, adoptată în premieră mondială, relatează Reuters.
Noua coaliție de centru-dreapta a țării insulare a dezvăluit vineri în programul său de guvernare că intenționează să elimine pachetul de măsuri adoptat de guvernul laburist condus până în luna ianuarie de premierul Jacinda Ardern.
Partidul Laburist nu și-a revenit în urma demisiei-șoc a lui Ardern de la începutul anului și a pierdut la mare distanță alegerile organizate pe 14 octombrie. Conservatorul Christopher Luxon de la Partidul Național, o formațiune politică de dreapta, a fost învestit luni în funcția de prim-ministru în urma negocierilor politice dintre partidele care au intrat în parlamentul de la Wellington.
Cea mai radicală prevedere a pachetul de măsuri adoptat de guvernul anterior al lui Ardern viza interzicerea vânzării de produse din tutun tuturor persoanelor născute după data de 1 ianuarie 2009, alte măsuri prevăzând reducerea cantității de nicotină admise în produsele de tutun și reducerea dramatică, cu peste 90%, a numărului de comercianți cărora le este permis să vândă astfel de produse.
O interdicție privind cumpărarea produselor din tutun de către generațiile viitoare a fost prezentată la începutul lunii octombrie și de către guvernul britanic condus de Rishi Sunak, în timp ce alte țări au spus că analizează măsuri asemănătoare.
Parlamentul neozeelandez a adoptat în decembrie anul trecut pachetul de propuneri privind interzicerea comercializării produselor din tutun către generațiile tinere după ce acesta a fost dezvăluit de guvernul Jacindei Ardern încă din 2021.
Activiștii avertizează că și alte țări s-ar putea răzgândi în privința interdicției privind vânzarea produselor din tutun
„Aceasta este o pierdere majoră pentru sănătatea publică și o victorie uriașă pentru industria tutunului – ale cărei profituri vor crește în detrimentul vieților kiwi (n.r. neozeelandezilor)”, a declarat Boyd Swinburn, co-președinte al Coaliției pentru Sănătate Aotearoa din Noua Zeelandă.
Organizația a amintit de un studiu care arăta că legile anti-fumat ar fi dus la economii de 1,3 miliarde de dolari în decursul a 20 de ani pentru sistemul public de sănătate al Noii Zeelande. Cercetarea în cauză indica de asemenea o reducere a ratei mortalității.
Sarah Jackson, cercetător principal la Grupul de Cercetări privind Tutunul și Alcoolul din cadrul University College din Londra, a avertizat că decizia guvernului lui Luxon ar putea periclita planurile țărilor care s-au inspirat de modelul neozeelandez în ceea ce privește interzicerea comercializării produselor din tutun.
„Există un risc ca inversarea direcției de către Noua Zeelandă să facă și factorii de decizie din Anglia să se răzgândească”, a declarat aceasta.
Noua coaliție de guvernare de la Wellington a anunțat de asemenea că va taxa doar produsele care sunt fumate și va reforma reglementările pentru alternativele precum produsele de vapare. Guvernul lui Luxor a promis de asemenea înăsprirea pedepselor pentru comercianții care vând produse din tutun minorilor.
Nicola Willis, noul ministru neozeelandez al finanțelor, a declarat că măsurile adoptate de guvernul anterior ar fi redus semnificativ încasările din accize. Însă Deborah Arnott, directoarea organizației caritabile ASH din Marea Britanie, afirmă că fumatul costă finanțele publice de aproape două ori mai mult decât încasările pe care le aduce bugetului sub formă de accize.