Sari direct la conținut

Cum riscă protestul medicilor să închidă poarta de intrare în sistem pentru pacienții asigurați: „Am două rețete compensate pe care plătesc 240 de lei. Mă vor costa 1.200 de lei”

HotNews.ro
Protest al medicilor, Foto: Inquam Photos / George Călin
Protest al medicilor, Foto: Inquam Photos / George Călin

​Dan este pacient cronic și primește, o dată la 3 luni, două rețete compensate: una pentru hipertensiune, eliberată de medicul de familie, și una pentru diabet, eliberată de medicul specialist diabetolog din policlinică. Ambii medici ai lui Dan sunt deciși ca, de la 1 februarie, să nu mai încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și să lucreze pe cont propriu. Dan plătește acum, în farmacie, pentru cele două rețete compensate, 240 de lei în total. De luna viitoare, în cazul în care medicii lui nu vor mai lucra cu CNAS, va plăti în farmacie costul integral al medicamentelor – 1.200 de lei. În plus, va plăti și două consultații – la medicul de familie și la diabetolog – care acum sunt gratuite, adică decontate de Casa de Asigurări.

Rețetele compensate și biletele de trimitere, pentru emiterea cărora medicii de familie au ajuns să fie ironizați, reprezintă poarta de intrare a asiguraților în sistem

Ieșirea medicilor de familie și a medicilor specialiști de ambulator din contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate va însemna că aceștia vor elibera doar rețete necompensate, pe care pacientul va trebui să le plătească integral – va plăti o dată costul consultației și al emiterii rețetei, în cabinetul medicului, iar apoi va plăti integral rețeta în farmacie.

Vorbim despre o diferență de sute de lei, pe care mulți pacienți nu și-o permit. În plus, vorbim despre oameni care au contribuit o viață la asigurările de sănătate.

Dan are două afecțiuni cronice, dar nu este pensionar, ci lucrează cu normă întreagă. Cu toate acestea, spune că nu își va permite costurile, dacă nu va mai exista rețeta compensată. În situația lui vor fi mii de pacienți din România.

De asemenea, odată cu închiderea contractelor medicilor cu CNAS, dispar și biletele de trimitere emise de medicul de familie către medicii de alte specialități sau pentru analize medicale și investigații paraclinice. Cu toate că, de multe ori, plafonul lunar al CNAS se termină rapid și pacienții sunt nevoiți să aștepte luni de zile pentru investigații, pentru unii dintre ei, care nu își permit să plătească din buzunar, aceasta este singura variantă de a avea acces la investigații medicale.

Deși medicii de familie au fost adesea ironizați sau stigmatizați, în ultimii ani, pe motiv că „doar scriu rețete și trimiteri”, acestea reprezintă, practic, poarta de intrare în sistem a pacienților asigurați. Ele riscă să dispară odată cu încetarea contractelor medicilor de familie și de ambulator cu CNAS.

Consultație la medic / Foto: Ngampol Thongsai / Dreamstime.com

Închiderea cabinetelor în contract cu CNAS ar pune presiune și mai mare pe spitale, deja supraaglomerate. Doar un procent mic dintre pacienți și-ar permite costurile din privat

Rolul medicinei de familie și al celei de ambulator este și să rezolve o parte dintre cazuri și să ia presiunea de pe spitale.

70% dintre cazurile medicale sunt rezolvate în asistența medicală primară și în ambulatoriul de specialitate și nu ajung să aglomereze spitalele, deja foarte solicitate și ele, potrivit Colegiului Medicilor.

„Policlinica aceasta deservește 200.000 de pacienți. 200.000 de pacienți vor fi lăsați pe drumuri”, afirmă dr. Ligia Moșneaga, medic de familie la Policlinica Vitan, cea mai mare din București.

Potrivit Colegiului Medicilor, riscurile imediate ale protestului medicilor de familie și de ambulator sunt reprezentate de depopularea sistemului medical de prim contact, prin închiderea masivă a cabinetelor.

„Medicina pre-spital este o sursă de economii la buget, nu de cheltuieli”, declara ieri, la ieșirea de la o primă discuție cu conducerea CNAS, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Practic, pacienții ar ajunge fie la ușile spitalelor, deja supraaglomerate și ele – și, unde, teoretic, ești primit fie ca urgență medicală, fie doar cu bilet de trimitere – sau ar migra către sistemul privat, unde doar o parte își permit. Iar, cel mai probabil, cei care își permit sunt deja abonați ai clinicilor private.

Protest al medicilor în fața sediului CNAS / Foto: Inquam Photos – George Călin

În căutarea unei soluții: medicii negociază joi cu Casa de Asigurări de Sănătate

Tarifele propuse de CNAS sunt mai mici decât cele de anul trecut, iar medicii de familie și medicii specialiști din ambulator (policlinici) amenință că nu vor mai semna contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie, ceea ce ar putea însemna că nu vor mai acorda consultații decontate începând de luna viitoare, ci doar contra cost.

O parte dintre ei spun chiar că își vor închide cabinetele și că vor merge să lucreze în sistemul privat.

Reprezentanții medicilor negociază, joi, cu conducerea Casei de Asigurări de Sănătate, în căutarea unei soluții. Delegația care îi reprezintă pe medici la negocieri este condusă de președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu. Din delegația care va negocia cu CNAS mai fac parte dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și secretar general al Colegiului Medicilor, și dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Principala nemulțumire a medicilor – atât a celor de familie cât și medicilor specialiști din ambulator – nu este neapărat că sunt plătiți prost, ci că CNAS vrea să îi plătească mai prost decât i-a plătit anul trecut.

Atât veniturile medicilor de familie, cât și ale specialiștilor din ambulator ar urma să scadă anul acesta comparativ cu a doua jumătate a anului trecut, când ele au crescut – așa arată în acest moment sumele propuse de CNAS, publicate în transparență decizională săptămâna trecută, pentru decontarea serviciilor medicilor.

Cât vor scădea sumele decontate cabinetelor:

La medicii de familie:

  • Valoarea punctului per capita scade de la 12 lei în 2023 la 7,7 lei în 2024
  • Valoarea punctului pe serviciu medical scade de la 8 lei în 2023 la 6,2 lei în 2024

La medicii specialiști din ambulator (policlinici):

  • Valoarea punctului pe serviciu medical scade de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024
  • Medicii de ambulator nu primesc bani per capita

Foto: Dreamstime.com, Inquam Photos

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro