Sari direct la conținut

Vestea momentului în fotbalul românesc – Cum poate promova Corvinul în SuperLiga României

HotNews.ro
Jucatorii echipei Corvinul Hunedoara, Foto: Anca Tepei / imago sportfotodienst / Profimedia
Jucatorii echipei Corvinul Hunedoara, Foto: Anca Tepei / imago sportfotodienst / Profimedia

​Corvinul Hunedoara a fost surpriza plăcută a sezonului recent încheiat în fotbalul românesc, hunedorenii câștigând Cupa României și calificându-se în preliminariile UEFA Europa League.

>> VIDEO UTA Arad, decizie importantă înainte de noul sezon

Răzvan Burleanu: „Există un traseu foarte ușor de implementat”

Corvinul Hunedoara a terminat play-off-ul ligii secunde pe poziția a doua, însă nu a putut promova în SuperLiga României, fiind un club de drept public.

Culmea, formația antrenată de Alexandru Maxim a câștigat Cupa României și va juca în primul tur preliminar al UEFA Europa League.

Totuși, problema promovării în SuperLiga României ar putea fi rezolvată, pentru sezonul viitor, doar dacă hunedorenii vor suferi eliminări succesive din competițiile europene pentru a-și putea schimba forma de organizare, anunță Golazo.ro.

Pentru a putea ataca promovarea în sezonul viitor, Corvinul ar trebui să părăsească Europa înainte de 3 august 2024

Astfel, Corvinul ar trebui să fie eliminată din Europa League din primul tur și din Conference League din al doilea.

În cadrul Adunării Generale ce a avut loc marți, Răzvan Burleanu, președintele FRF, a făcut lumină în acest caz.

„În cazul în care Corvinul Hunedoara își dorește în această vară să-și schimbe forma de organizare, există un traseu foarte ușor de implementat, atât din partea clubului, cât și din partea federației. Dacă veți corela datele cu participarea în competițiile europene și cu această procedură internă, care e una rapidă, și mai luați în calcul și data de începere a Ligii 2, veți vedea că este posibil.”

Răzvan Burleanu a explicat că Legea Sportului 69/2000 nu le permite cluburilor de drept public să poată participa la competițiile organizate de Ligile Profesioniste, FRF oferindu-le această posibilitate.

„Am văzut că, deși au trecut câțiva ani de la acest subiect, în care foarte mulți au considerat și consideră că FRF nu permite unui club de drept public să evolueze în Liga 1, revin asupra acestei stări de fapt.

Un club de drept public, nu poate evolua în Liga I ca urmare a legislației sportive, veche de mai bine de 20 de ani, care nu permite cluburilor de drept public de a se asocia LPF, dar pot să participe în același timp, în toate competițiile organizate de FRF, Liga 3, Liga 2, Cupa României și chiar poți să reprezinți România în cupele europene, dacă îți câștigi acest drept.

În cazul în care FRF ar fi organizat Liga 1, atunci ar fi putut participa inclusiv cluburile de drept public.

Diferența dintre un club de drept public și unul de drept privat, este una uriașă. Nu ne referim doar la modul de finanțare, ci și la cum este structurat.

În general, un club de drept public este asemenea unui club departamental, ceea ce înseamnă că tot procesul de luare a deciziilor la nivelul clubului, este supus unei decizii politice și nu te poți deschide unor surse multiple de finanțare.” – a încheiat Răzvan Burleanu.

>> UTA Arad a confirmat transferul unui jucător de la FC U Craiova

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro