Sari direct la conținut

Strategia Arabiei Saudite de inundare a pietelor cu petrol pare sa dea rezultate: SUA ar urma sa se confrunte cu o scadere puternica a productiei in 2016

HotNews.ro
Sonda petrol, Foto: Flickr
Sonda petrol, Foto: Flickr

Productia petroliera a Statelor Unite va avea de suferit incepand cu 2016 din cauza caderii cotatiei petrolului, datorata partial ofensivei comerciale a tarilor membre OPEC, in frunte cu Arabia Saudita, scrie AFP, care citeaza ultimul raport al Agentiei Internationale a Energiei (AIE).

Astfel, productia tarilor nemembre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar urma sa cunoasca anul viitor cel mai puternic revers in ultimii 24 de ani, cu o scadere de aproape 0,5 milioane de barili pe zi (mbz) al 57,7 mbz, dintre care 0,4 mbz doar din petrolul american de sist, apreciaza AIE, in raportul lunar publicat vineri.

„Prabusirea preturilor petrolului antreneaza inchiderea puturilor costisitoare, de la Eagle Ford in Texas pana in Rusia, trecand prin Marea Nordului”, dar ameninta de asemenea si proiecte din zona OPEC, potrivit sursei citate.

Preturile au scazut cu peste jumatate din iunie 2014, trecand chiar, dupa un scurt reviriment, sub pragul psihologic de 40 de dolari la New York, la finele lui august, adauga bratul energetic al tarilor dezvoltate din OCDE.

„Productia americana ar urma sa plateasca cel mai greu tribut”: ea va scaderea de la un total de 12,72 mbz la 12,53 mbz in 2016 in Statele Unite, care au devenit in acest an primul producator de aur negru, in fata Arabiei Saudite.

Pe langa temerile legate de sanatatea economica a Chinei, primul importator mondial de petrol, AIE vede in aceasta previziune si efectul unei supra-abundente generata in parte de mentinerea de catre OPEC a unei productii ridicate pentru a-si mentine cotele de piata si pentru a contra expansiunea hidrocarburilor de sist din SUA.

Strategia castigatoare a OPEC

„Strategia OPEC, condusa de Arabia Saudita, de aparare a cotelor de piata independent de pret pare sa produca efectul scontat de eliminare a productiei costisitoare si ineficiente”, subliniaza AIE.

Cei 12 membri ai cartelului, care extrag circa o treime din petrolul mondial, au continuat sa „pompeze viguros”, depasind iar cota de productie de 30 mbz pe care si-au fixat-o, cu 31,57 mbz in august. Productia ar urma sa ramana peste pragul de 31 mbz in 2016, estimeaza AIE.

In total, oferta mondiala a atins 96,3 mbz luna trecuta, respectiv cu 0,6 mbz mai putin fata de iulie, dar cu 2,4 mbz in plus fata de un an in urma.

Aceasta situatie de supra-abundenta fragilizeaza tarile cele mai vulnerabile din OPEC, precum Venezuela, Nigéria si Angola, mai putin rezistente fata de producatorii din Golf la reducerea veniturilor din petrol, pe care se bazeaza o mare parte a economiilor lor.

In acelasi timp, consumul mondial de aur negru va continua sa creasca, estimeaz AIE, care a majorat previziunile pentru 2015 si 2016.

„Preturi la petrol mai mici (…), o imbunatatire generala a contextului macroeconomic si temperaturi mai reci decat anul trecut in Europa in primul trimestru din 2015 au constituit un cocktail puternic pentru cresterea cererii de produse petroliere”, in special de carburanti, potrivit sursei citate.

Agentia cu sediul la Paris anticipeaza acum o cerere de 94,4 mbz in acest an, fata de 94,2 mbz anterior, ceea ce reprezinta circa 1,7 mbz mai mult fata de 2014, respectiv cea mai mare crestere din ultimii cinci ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro