Strategia UE pentru regiunea Dunarii: 3000 de proiecte depuse de autoritatile locale din Romania – pentru care sursele de finantare trebuie identificate
Noua strategie lansata de Comisia Europeana vizeaza 14 state traversate de fluviul Dunarea si include mii de proiecte depuse de autoritatile locale si regionale din aceste tari. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, in Romania au fost deja depuse circa 3000 de proiecte care vor fi prioritizate anul viitor si vor fi identificate sursele de finantare, pentru cele care inca nu au o astfel de sursa.
In cazul Romaniei, intregul teritoriu al tarii a fost inclus in aceasta Strategie. Pentru a intra sub „umbrela” Strategiei Dunarii, proiectele trebuie sa atinga prioritatile din planul de actiune al acesteia. Planul de actiune detaliat este bazat pe patru piloni:
- Conectarea regiunii Dunarii (de exemplu, imbunatatirea mobilitatii, incurajarea energiei durabile si promovarea culturii si a turismului)
- Protectia mediului in regiunea Dunarii (de exemplu, refacerea calitatii apei, gestionarea riscurilor de mediu si conservarea biodiversitatii)
- Asigurarea prosperitatii regiunii Dunarii (de exemplu, dezvoltarea capacitatii de cercetare, a educatiei si a tehnologiilor informatiei, sprijinirea competitivitatii intreprinderilor si investitii in competentele populatiei)
- Consolidarea regiunii Dunarii (de exemplu, ameliorarea capacitatii institutionale si imbunatatirea cooperarii in vederea combaterii crimei organizate)
Strategia nu va avea o finantare suplimentara din partea Comisiei Europene, arata informatiile publicate de catre Executivul de la Bruxelles, dat fiind ca exista posibilitatea finantarii acestor proiecte prin intermediul fondurilor structurale si de coeziune.
In cazul in care unele proiecte nu se regasesc in programele operationale, trebuie identificate alte surse de finantare: nationale, BEI sau BERD, iar pentru aceasta trebuie sa existe o imagine clara a necesarului de fonduri si sumelor disponibile.
„Marele avantaj al Strategiei este ca va oferi o baza de discutie pentru alocarea fondurilor pe urmatoarea perioada 2014-2020. Ar fi de preferat ca, in acest moment, acesta sa fie unul din documentele de baza. Cred ca ar trebui ca proiectele care ating activitatile si obiectivele Strategiei sa aiba prioritate la finantare, in urmatoarele programe de finantare”, a declarat Gabriel Friptu, director al Programului Operational Regional pentru Romania.
„Comisia Europeana a prezentat joi, 9 decembrie propunerea de strategie a UE pentru regiunea Dunarii si cei 115 milioane de locuitori ai acesteia. Aceasta initiativa vizeaza dezvoltarea imensului potential economic si imbunatatirea conditiilor de mediu ale regiunii. Prin stabilirea unui cadru pentru cooperarea pe termen lung privind o mare varietate de aspecte, strategia va avea un rol-cheie pentru imbunatatirea transportului durabil, realizarea conexiunii intre sistemele energetice, protectia mediului, conservarea resurselor de apa si stimularea climatului de afaceri”, arata un comunicat al Comisiei.
Citeste mai multe informatii aici