Sari direct la conținut

Stratfor: Biden a incurajat tarile Europei Centrale sa submineze influenta Rusiei la periferia acesteia

HotNews.ro

Biden nu numai ca a incurajat tarile din Europa Centrala sa caute schimbarea politica a tarilor din vecinatatea lor estica, ci a si oferit sprijinul SUA in aceste demersuri, este concluzia companiei de analiza Stratfor in urma discursului rostit joi la Bucuresti de vicepresedintele american. SUA i-au transmis Moscovei mesajul ca nu numai ca intentioneaza sa inainteze in sfera sa de influenta, ci sa transforme statele Europei Centrale in soldatii sai care sa lupte pentru aceasta schimbare.

In discursul sau de la Biblioteca Centrala Universitara, Biden a incurajat statele din Europa Cetrnala sa submineze influenta Rusiei in statele de la periferia sa. Substanta mesajului sau a constat in urmatoarele: „Statele Unite sunt impotriva notiunii secolului XIX de sfere de influenta. Nu o vom tolera si nici nu vom putea fi cooptati la ea”. In traducere, SUA nu accepta cererea Rusiei de a avea mana libera la periferia sa, ba mai mult, incurajeaza statele din Centrul Europei sa caute schimbarea politica in tarile din vecinatatea lor estica si le asigura de sprijinul SUA in acest sens.

„Puteti ajuta Moldova, Georgia, Ucraina pe drumul lor spre stabilitate durabila si prosperitate. Este vremea voastra sa conduceti. Armenia, Azerbaidjan, Belarus pot beneficia de pe urma experientei voastre personale. Iar noi vom fi partenerii vostri in indeplinirea promisiunilor din 1989. Insa leadership-ul vostru trebuie sa fie curajos si vocile voastre puternice”, a spus Biden.

Pornind de la aceste remarce ale vicepresedintelui, Stratfor considera ca Statele Unite au dat Moscovei mesajul ca intentioneaza sa intervina activ la periferia sa si sa faca din tarile Europei Centrale membre ale NATO „soldatii sai” in acest demers. Biden nu numai ca le-a spus acestor tari „sa aprinda focul in tarile vecine din est. El le-a facut promisiunea ca Washingtonul le va da chibriturile si benzina”, comenteaza Stratfor.

Ba mai mult, compania de analiza vorbeste si despre semnificatia rostirii acestui discurs la Bucuresti: „Mai mult decat majoritatea statelor din regiune, Romania a cautat cu entuziasm schimbarea politica in fostele republici sovietice aflate la granitele sale, in special in Moldova. Romanii au fost foarte activi in timpul protestelor electorale din aprilie – ei au sustinut partidele pro-occidentale in timpul revoltelor si s-au oferit chiar sa acorde un milion de pasapoarte romanesti moldovenilor, adica pentru un sfert din populatie”.

Stratfor remarca insa ca Romania nu este capabila acum sa promoveze schimbarea politica la periferia Rusiei, intrucat este in plina criza economica si politica, insa simbolismul discursului de la Bucuresti „nu va ramane neinteles de Rusia si regimurile despre care Biden a spus ca au nevoie de un exemplu”. „Au fost multe revolutii in Europa Centrala in 1989, dar cea din Romania a fost in mod particular violenta”, remarca analistii Stratfor, care sustin ca atunci cand Biden vorbeste despre faptul ca statele Europei Centrale trebuie sa indeplineasca promisiunea din 1989, tarile care au nevoie sa fie conduse spre schimbare trebuie sa isi aminteasca revolutia sangeroasa din Romania. Americanii sunt in Europa de Est si sunt decisi sa joace dur – acesta este mesajul trimis de SUA Rusiei, de la Bucuresti, sustine Stratfor.

Saptamana trecuta, compania de analiza a interpretat turneul vicepresedintelui Biden in Polonia, Cehia si Romania in cheia confruntarii SUA-Rusia: „vizita lui Biden in Europa Centrala face parte dintr-o perpetua batalie dintre Rusia si SUA pentru influenta in Europa, dar are legatura si cu problema geopolitica mai ampla a Iranului”. „Tinand cont de faptul ca Rusia ia in considerare continuarea colaborarii cu Teheranul, SUA il trimit pe Biden in Europa Centrala ca mesaj ca poate continua sa joace dur chiar acolo unde Rusia este afectata cel mai mult”, sustine Stratfor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro