Structuri de crimă organizată terorizează şi stăpânesc comunităţi întregi din România. PMP propune o lege specială Anti-clan
- Redactia Hotnews
Partidul Mișcarea Populară consideră că Poliția și instituțiile statului trebuie să fie de neatins pentru clanuri, pentru rețelele infracționale. În vederea destructurării rețelelor de crimă organizată, PMP propune o lege specială Anti-Clan, ale cărei obiective principale sunt combaterea criminalității organizate, a traficului de persoane, a spălării banilor și a cerșetoriei organizate.
„De ani de zile, mii de români le cad victime. Structuri organizate, disciplinate şi cu ramificaţii transfrontaliere terorizează şi stăpânesc comunităţi întregi din România. Este o realitate pe care românii o simt pe pielea lor iar “statul ştie” de ani de zile. Sunt zone din ţară în care aceste grupări hotărăsc viaţa oamenilor, cine iese din sărăcie dacă “jură supunere”, cine are imunitate în faţa justiţiei, cine conduce politic şi care este preţul pe care îl plătesc “aleşii” pentru sprijinul electoral din partea grupărilor. Iar încălcarea înţelegerilor se plăteşte scump. Frica şi neîncrederea în autorităţi se răspândesc exponenţial”, a explicat prim-vicepreședintele PMP Cristian Diaconescu, candidat pentru Senat.
Siguranța cetățenilor este o obligație de bază a statului. Rețelele infracționale s-au întărit în ultimii ani și au ajuns să creadă că sunt de neatins. România este în topul statelor afectate de traficul de persoane, iar jumătate dintre victimele traficului de persoane sunt minori.
„Pe cifre oficiale, anul trecut 400 de copii au dispărut fără urmă. Tot anul trecut, au fost deschise 695 dosare pentru trafic de persoane. Doar cifre oficiale. În realitate, rețelele de trafic de persoane distrug mii de destine. Rețele de trafic de persoane acoperite de cei care ar trebui să ne apere. Rețele de trafic de persoane care nu ar putea funcționa fără complicitatea celor care ar trebui să-i ducă direct în fața legii. 600.000 de dosare cu autor necunoscut pentru viol, crimă, tâlhării zac prin sertare, iar aproape 5000 de condamnați definitiv nu au mai ajuns la pușcărie”, a declarat Ioana Constantin, secretar general adjunct al PMP, candidat pentru Camera Deputaților.
Prin Legea Anti-Clan, PMP propune ca orice persoană care dobândeşte, prin mijloace de crimă organizată, direct sau indirect, un folos patrimonial sau un beneficiu de orice fel, să răspundă penal şi civil. „Traficul de droguri sau persoane, spălarea de bani, extorcarea, şantajul, înşelăciunea, frauda, contrabanda, afacerile ilegale, crima, vătămarea corporală şi altele – comise în sistem de clan, bandă, grup infracţional organizat presupun un tratament judiciar distinct, agravant faţă de reglementarea actuală a fiecărei infracţiuni”, susține Cristian Diaconescu.
Nu în cele din urmă, PMP își asumă inițierea unor măsuri de reformă a Poliției Române, precum și a sistemului de justiție în vederea creșterii eficienței celor două instituții în lupta pentru combaterea crimei organizate.
Articol susținut de PMP