Studiu: Care este legatura intre privarea de somn si declaratiile mincinoase
Persoanele care sunt private de somn sunt predispuse sa produca marturii false, spre deosebire de persoanele odihnite, conform unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Ann Arbor, Michigan, pe tema practicilor de interogare efectuate in cadrul unei anchete, scrie futurity.org.
Sansele ca o persoana sa depuna marturii false in cadrul unei investigatii este de 4 ori mai mare daca persoana in cauza nu a avut parte de somn in ultimele 24 de ore, concluzioneaza cercetatorii studiului publicat la finalul anului trecut in jurnalul „Proceedings of the National Academy of Sciences„.
„Aceasta este prima dovada care indica faptul ca privarea de somn creste probabilitatea ca o persoana sa marturiseasca in mod fals ca faptele pentru care este acuzata nu au avut loc. Cercetarea noastra este un prim pas catre intelegerea rolului pe care odihna il are in cazul depunerii de marturii si, in acelasi timp, ridica intrebari complexe cu privire la interogarea suspectilor, fie ca sunt vinovati sau nevinovati,” declara Kimberly M. Fenn, profesoara de psihologie in cadrul Michigan State University.
Pentru acest studiu cercetatorii au interogat 88 de voluntari care au fost rugati sa participe la o varietate de teste de inteligenta si cognitie efectuate pe calculator zilnic, pentru o perioada de 7 zile. In tot acest timp participantii au fost avertizati sa nu apese tasta „Escape” intrucat aceasta actiune ar sterge de pe calculator date importante.
Participantii au fost monitorizati pe intreaga durata a studiului, iar in ultima zi de experiment jumatate dintre acestia au dormit 8 ore in noapte de dinaintea examinarii finale, pe cand cealalta jumatate au stat treji.
Dupa ultima zi de examinare fiecare participant a primit o declaratie, ce continea rezumatul activitatilor sale pe perioada studiului, in care era stipulat in mod fals ca participantul a apasat butonul „Escape”. Fiecare a fost rugat sa semneze acest document pentru a atesta ca ceea ce este stipulat este adevarat.
Rezultatele au fost uimitoare: 50% dintre participantii care au fost privati de somn au semnat aceste documente care stipulau in mod fals ca au apasat tasta „Escape”. Mai mult decat atat, privarea de somn a avut un efect semnificativ asupra inteligentei acestora, inregistrand in ultima zi de test scoruri mult mai mici.
Pentru ca acuzatii sa fie protejati de posibilitatea de a face marturii false in cadrul unei anchete, cercetatorii recomanda ca interogatiile sa fie facute in prezenta judecatorilor, procurorilor si juratilor, si sa fie filmate, pentru a putea fi ulterior evaluata starea psihologica a suspectului.