Sari direct la conținut

​​STUDIU DE CAZ Parcul Motodrom din București: cum transformi o pădure în deșert

HotNews.ro
Colaj Motodrom, Foto: Hotnews
Colaj Motodrom, Foto: Hotnews

În 2018, în Parcul Motodrom, din Sectorul 2 al Capitalei, erau copaci bătrâni care făceau umbră pe aproape toate aleile. Primăria Sectorului 2 a luat atunci decizia de a-i toaleta, în cadrul unui proiect mai amplu de modernizare a parcului, în majoritatea cazurilor rămânând dintr-un copac falnic doar câteva bețe, așa cum se vede în fotografii. Acțiunea a transformat majoritatea aleilor parcului în deșert, vara fiind aproape imposibil de utilizat în timpul zilei. Mai mult, majoritatea arborilor toaletați s-au uscat. Reprezentanții Primăriei dau vina pe boala ulmului olandez, însă este interesant cum boala a atins doar copacii toaletați. Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România, a declarat pentru HotNews.ro că această boală afectează doar ulmii, iar printre copacii uscați se află și alte specii.

Parcul Motodrom în 2014

În 2018-2019 arborii au fost toaletați

Primii arbori au început să se usuce în vara anului 2019, iar în primăvara și vara anului 2020 s-au uscat peste 20 de arbori, aceștia fiind tăiați și înlocuiți. Anul acesta s-au uscat peste 30 de copaci dintre cei toaletați, așa cum se poate vedea în imagini și am numărat la fața locului.

În ceea ce privește arborii noi, plantați în 2019 și 2020, aceștia sunt copaci mici, care au nevoie de ani buni să crească, iar după cum se vede în imagini, nu arată foarte bine.

Parcul în iulie 2021 – zeci de arbori toaletați s-au uscat

HotNews.ro a cerut Primăriei Sectorului 2 mai multe date despre situația din Parcul Motodrom. Potrivit datelor furnizate, în acest moment în parc sunt 32 de copaci uscați, pentru care s-a cerut aviz de defrișare la Primăria Capitalei. Potrivit sursei citate, arborii s-au uscat din cauza bolii ulmului olandez. Este interesant însă cum această boală a afectat doar copacii toaletați.

Parcul în iulie 2021 – zeci de arbori toaletați s-au uscat

Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România, a declarat pentru HotNews.ro că boala ulmului olandez afectează ulmii, iar de uscat s-au uscat mai multe specii de copaci, de vină fiind toaletările excesive.

”În primul rând, toaletarea nu există ca procedură tehnică. Nu găsești o carte de specialitate unde scrie despre toaletare, cum se face. În cărți găsești descriere despre lucrări de formare, lucrări de întreținere, lucrări de regenerare, dar niciodată despre toaletare. Ea se practică fiindcă acest cuvânt a fost introdus prin HCGMB 304/2009 fără a avea o bază tehnică și fără o descriere. Din acest motiv se taie și așa agresiv fiindcă trebuie să se vadă că s-a făcut ceva. Mulți nu înțeleg că tăind ramurile acelea groase, practic tai locul unde arborele și-a depozitat hrana și în anul următor el nu prea mai are din ce să-și revină până cresc frunzele și să producă mâncare pentru noul sezon. Cei care fac aceste lucrări nici nu înțeleg cum funcționează un arbore, care este biologia și fiziologia lor”, a explicat Diana Culescu.

Aceasta spune că arborii din Parcul Motodrom s-au uscat cel mai probabil din cauza lucrărilor de toaletare.

”În general doar ulmii mor de la boala ulmilor. Această boală este o problemă, este mai puțin agresivă acum față de cum a fost la început de secol XX, dar pare că se acutizează din nou, dar din ce am văzut în fotografii, s-au uscat arțari, printre cele mai rezistente specii de la noi, prin urmare nu de la boala ulmului s-au uscat ci de la ceea ce se numește toaletare, echivalentul topingului, iar în orice carte de specialitate scrie că asta omoară arborii. Dacă îi tai atât de agresiv, ei vor muri cel mai probabil. Este adevărat că sunt specii care reușesc să supraviețuiască, dar sunt puține, și aceste lucrări îi afectează, sunt acei arbori cu scorburoși, pe care îi vedem căzuți la furtună”, a explicat Diana Culescu.

Parcul în iulie 2021 – zeci de arbori toaletați s-au uscat

Contactat de HotNews.ro, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat că arborii uscați vor fi tăiați după ce se va obține avizul de defrișare de la Primăria Capitalei, și vor fi înlocuiți imediat ce vine sezonul de plantări.

”Politica în acest moment este că se taie maxim 30% din coronament cu aviz de la Primăria Capitalei. Suntem mult mai restrictivi referitor la toaletări, sigur asta duce la anumite întârzieri la toaletarea unor copaci, dar vrem să ne asigurăm că îi toaletăm corect. Pentru fiecare copac tăiat trebuie să plantăm alți 6 copaci. Încercăm să-i plantăm dacă se poate să-i plantăm în același loc unde a fost plantat copacul. Dacă nu se poate, și uneori nu se poate, îi plantăm în alte locuri. În cazul Parcului Motodrom se poate să-i plantăm tot acolo. Vom planta când vine sezonul plantărilor, dacă îi plantăm acum se usucă”, a declarat Radu Mihaiu.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că s-a ajuns în această situație din cauza avizelor generale de toaletare date de Primăria Capitalei, în vremea fostei administrații, care permiteau Primăriilor de Sector și altor instituții să toaleteze după bunul plac, dar și a lipsei specialiștilor în Direcția de Mediu din Primăria Capitalei, instituția care dădea avizele de toaletare și specifica ce tăieri se fac la nivelul întregului oraș.

”Pentru că au fost abuzuri în urma avizelor generale pe care le-am dat, abuzuri pe care le-au făcut atât ADP-urile cât și ALPAB-ul nostru, politica noastră este să dăm avize de toaletare punctuale, deci nu mai există avize generale. Pe cererile de aviz de toaletare sunt întârzieri din această cauză. Vrem să aducem consultanți externi care să verifice situația pentru fiecare aviz, să meargă la locație și să vadă starea arborelui. Noi nu avem specialiști, am găsit o Direcție de Mediu în care nu erau specialiști, nu avem persoane care să știe să evalueze dacă un copac trebuie tăiat sau nu, cât trebuie tăiat, și suntem în procedură de atribuire pentru un contract extern, contractăm consultanți de specialitate”, a explicat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Parcul în iulie 2021 – zeci de arbori toaletați s-au uscat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro