Studiu: Mediul online – colacul de salvare pentru presa locala
97% dintre redactorii sefi ai publicatiilor locale cred ca viitorul presei este amenintat de actualul context socio-economic, arata un studiu dat publicitatii, luni, de agentia Rogalski Grigoriu Public Relations. Migrarea catre online pare a fi solutia de continuare a activitatii editoriale, 34% dintre respondenti fiind dispusi sa renunte definitiv la varianta print a publicatiei, în timp ce aproximativ 60% dintre ei vizeaza extinderea in mediul online, in viitorul apropiat.
Studiul anunta rezultatele unei cercetari privind viitorul presei locale si trage un semnal de alarma cu privire la implicatiile pe care actuala criza economico-financiara le poate avea asupra independentei sale.
Realizat prin intervievarea redactorilor sefi ai principalelor publicatii din 10 orase, studiul arata ca actuala situatie economica afecteaza „intr-o masura covarsitoare” evolutia presei la nivel local, doar 3% dintre respondenti fiind de parere ca publicatia la care lucreaza nu este afectata de criza.
Pentru 78% din participantii la studiu, obiectivitatea si independenta presei sunt serios amenintate de obstacolele intampinate in obtinerea finantarilor, în pofida unui interes crescut al publicului fata de subiecte de importanta locala semnalat de 80% dintre respondenti. De altfel, 40% dintre ei cred ca actuala criza economica afecteaza intr-o masura mai mare presa locala decat publicatiile centrale.
Migrarea catre online pare a fi solutia pentru continuarea activitatii editoriale. 34% dintre respondenti si-au exprimat intentia de a renunta definitiv la varianta print a publicatiei, in timp ce aproximativ 60% dintre ei vizeaza extinderea in mediul online, in viitorul apropiat, cu mentinerea in paralel a variantei print.
„Prin acest demers am dorit sa cunoastem starea reala a presei locale si sa tragem un semnal de alarma adresat in primul rand institutiilor care sustin dezvoltarea unui jurnalism independent cu privire la posibilitatea de a crea programe pentru a genera noi surse de venit pentru presa locala. Migrarea catre mediul online poate fi o varianta de supravietuire atita vreme cit aceasta decizie nu are ca fundament reducerea costurilor, ci generarea de noi surse de venit”, afirma Eliza Rogalski, managing partner Rogalski Grigoriu PR, intr-un comunicat al agentiei.
Realizat pe baza unui chestionar trimis redactorilor sefi din cadrul a peste 60 de publicatii prezente în top 10 orase din România, studiul s-a desfasurat timp de doua saptamâni în luna martie, pe baza unor interviuri online sau telefonice. Orasele selectate au fost Timisoara, Cluj, Sibiu, Oradea, Brasov, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Bacau.