Sari direct la conținut

Studiu NN: Jumătate dintre români cred că vor ajunge să trăiască până la 90 de ani și 26% dintre cei activi își asigură deja bani pentru bătrânețe, prin instrumente cum ar fi pensia facultativă Pilon III

Smile Media
Jumătate dintre români cred că vor ajunge să trăiască până la 90 de ani , Foto: NN
Jumătate dintre români cred că vor ajunge să trăiască până la 90 de ani , Foto: NN

Jumătate dintre români cred că vor ajunge să trăiască până la 90 de ani, aceștia fiind pe locul al doilea după greci, conform unui studiu realizat de NN Group în 11 țări – nouă state europene, Turcia și Japonia. De asemenea, românii sunt respondenții studiului care se simt cei mai pregătiți pentru a avea o viață lungă.

Cum văd ei însă bătrânețea? Pensia nu e deloc un moment îndepărtat pentru români, care, în contextul incertitudinilor și a societății în continuă schimbare, a copiilor care se nasc în număr tot mai mic și a tinerilor care continuă să părăsească România, încep să se gândească din ce în ce mai mult la ce îi va aștepta atunci și cum se vor descurca financiar.

58% dintre românii intervievați au încredere că pensia publică va continua să reprezinte o sursă de venit atunci vor ieși la pensie. Dar numai 19% cred că se vor baza doar pe Pilonul I și aproape 70% dintre ei știu câți bani ar trebui să economisească pentru un trai mai bun la bătrânețe. Iar o parte dintre ei au trecut deja la planuri.

Astfel, un sfert dintre respondenții la studiul NN Group spun că își asigură viitorul financiar și iau în calcul instrumente cum sunt pensiile facultative Pilonul III sau soluții de economisire și protecție cum sunt asigurările, pentru a avea mai multă liniște financiară la bătrânețe. În plus, 58% dintre români au afirmat că au un loc de muncă pe care îl pot continua până la 70 de ani și același procent se așteaptă să lucreze cât de mult este posibil după pensionare.

Costul vieții este principala preocupare pentru români, dar percepția longevității este bună. Oamenii asociază longevitatea în primul rând cu sănătatea și bunăstarea și, deși modelul tradițional studiu-ocupație-pensie predomină în comportamentul românilor, deschiderea față de stiluri de viață alternative, cu mai multe etape, începe să câștige teren. Românii dau dovadă de o mare putere de adaptare, înțeleg schimbările constante pe parcursul vieții și apreciază învățarea continuă.

Bunăstarea financiară este însă în continuare scăzută. 37% dintre respondenți consideră că au în prezent o situație financiară dificilă și 46% simt că reușesc să se descurce cu greu, ceea ce se reflectă în abilitatea lor de a se pregăti pentru pensionare, arată studiul privind longevitatea desfășurat de NN. Mai mult de jumătate dintre români sunt conștienți că trebuie să se gândească la bunăstarea lor financiară cât mai devreme în pregătirea pentru o viață longevivă.

Studiul NN privind longevitatea s-a desfășurat online în România în 2023, în rândul a 1.008 respondenți cu vârsta între 18 și 79 de ani dintr-un total de 11.585 de participanți din 11 țări în care NN Group își desfășoară activitatea. Acesta a urmărit teme precum longevitatea, adaptabilitatea, sănătatea mintală, siguranța financiară, relațiile sociale, sensul în viață și dorința de a învăța.

Pentru români pregătirea pentru o viață lungă echivalează cu sănătatea. Românii pun mare preț pe socializare

Majoritatea romanilor asociază pregătirea pentru o viață lungă cu sănătatea și starea de bine, urmate de factori precum adaptabilitatea și a avea un sens în viață. Astfel, 69% dintre români cred că starea lor de sănătate este bună, iar 79% fac zilnic o plimbare de zece minute în natură.

Teme precum wellbeing, bunăstare, stil de viață sănătos sunt tot mai de interes pentru români. Conform studiului, peste 75% dintre respondenți caută în mod activ modalități de a reduce stresul din viața de zi cu zi, făcând mișcare și mai ales păstrând relații sociale – un alt factor important pentru sănătate. Alături de turci și spanioli, românii investesc cel mai mult în legăturile sociale, în timp ce japonezii, belgienii și cehii se situează sub medie.

Pentru 96% dintre români, familia este principala bucurie din punct de vedere al legăturilor sociale, iar 84% dintre români spun că se simt conectați cu comunitatea din jurul lor. 68% au răspuns că au grijă să își facă timp pentru prieteni, iar 53% afirmă că au o rețea vastă de prieteni și cunoștințe, având un rol important în pregătirea pe care o au pentru o viață lungă.

Articol susținut de NN

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro