Sari direct la conținut

STUDIU: Pregătirea emoțională a viitoarelor mame reduce riscul de depresie după naștere

HotNews.ro
Legătura mama-copil dupa nastere, Foto: © Mario Ondris | Dreamstime.com
Legătura mama-copil dupa nastere, Foto: © Mario Ondris | Dreamstime.com

Până la o treime dintre proaspetele mame nu reușesc să se conecteze cu bebelușii lor după naștere, provocând suferință emoțională intensă atât lor, cât și copilului. Recent, într-un studiu nou, cercetătorii au descoperit că pot instrui viitoarele mame să recunoască și să regleze mai bine emoțiile, reducând riscul de depresie post-partum.

Studiula inclus 45 de mame însărcinate din spitale din Copenhaga, 23 dintre ele cu risc ridicat de depresie post-partum și 22 de femei fără antecedente de depresie. Inițial, toate au fost evaluate pentru a se vedea cum răspund la diferite „emoții ale bebelușului”. Grupul cu risc ridicat a trecut apoi printr-o serie de sesiuni de instruire, menite să le ajute să facă față emoțiilor provocatoare, iar după două săptămâni toate participantele au fost reevaluate. Instruirea a avut ca scop schimbarea modului în care mamele cu risc percep și reacționează la emoțiile bebelușului.

Instruirea a încurajat mamele să se concentreze asupra modului în care bebelușii se exprimă cu adevărat, mai degrabă decât să-și proiecteze propriile emoții negative asupra lor. Instruirea a avut ca scop, de asemenea, îmbunătățirea capacității lor de a recunoaște și de a răspunde în mod adecvat la emoțiile bebelușului.

Instruirea aceasta este, practic, un program de pregătire pentru a ajuta mamele însărcinate cu risc de depresie să-și recunoască și să-și regleze emoțiile, reducând potențial riscul depresiei post-partum și dificultățile de conectare cu copiii lor. Studiul a fost prezentat la Congresul ECNP din Barcelona și publicat în revista Neuroscience Applied.

Plânsul nou-născutului este un factor ce poate declanșa depresia post-partum

Nou-născuții simt emoțiile încă de la naștere, spune psihologul Ramona Ivan, dar sunt confuzi în privința acestor emoții și nu știu să le arate. Nu știu să-și controleze mișcarea facială sau postura și nici nu sunt capabili să recunoască expresiile faciale ale celor din jur. „Iar singura formă prin care își exprimă emoțiile este plânsul. Ei exprimă tot ce îi oferă cele 5 simțuri doar prin plâns”, spune psihologul.

Un nou-născut plânge de câte ori simte o nevoie. Fie că îi e foame, somn, îl doare ceva sau doar îi e frig, bebelușul plânge pentru a determina un răspuns din partea mamei. Țipatul activează anumite zone din creierul mamei, determinând-o să acționeze imediat pentru a-i satisface acea nevoie. „Când mama este blocată emoțional sau nevindecată emoțional, plânsul copilului stârnește amintiri din copilăria mamei. Însă, din păcate, nu îi amintește de suferința ei, ci de reacția părinților ei la plânsul ei. Și, din păcate, aceste reacții au fost, majoritatea, de ignorare, de respingere sau de critică”, explică Ramona Ivan.

Pregătirea emoțională și riscul de depresie post-partum

Dr. Anne Bjertrup, cercetătorul principal al studiului, a declarat că a observat încă din cercetări anterioare că unele mame însărcinate au manifestat tendința de a percepe emoții negative în raport cu bebelușii. „Acest lucru s-a manifestat în mai multe forme. În unele cazuri, au perceput emoțiile bebelușului în mod eronat, crezând că aceștia sunt tulburați sau nefericiți, când, de fapt, nu erau. În alte cazuri, în care copilul era tulburat, au fost incapabile emoțional să facă față acestui lucru. Așa că a trebuit să vedem dacă le putem instrui, pentru a le ajuta să evite această prejudecată negativă și propriile reacții din timpul maternității.”

Rezultatele studiului au arătat îmbunătățiri semnificative în grupul cu risc ridicat de depresie după antrenament. Femeile au reușit să recunoască mai ușor expresiile fericite ale bebelușului și au afișat expresii faciale mai fericite. Mai mult, cele care au arătat cea mai mare îmbunătățire în recunoașterea expresiilor fericite ale bebelușului au manifestat mai puține semne de depresie la șase luni după naștere.

Acest lucru nu numai că aduce beneficii sănătății mintale a mamei, dar contribuie și la o dezvoltare emoțională mai sănătoasă pentru copil. Dr. Anne Bjertrup a subliniat că, deși aceste rezultate sunt promițătoare, este esențial să fie interpretate cu prudență, deoarece acesta a fost un studiu preliminar. Un studiu mai amplu, cu un grup de control, este în curs de desfășurare pentru a investiga în continuare eficacitatea acestei descoperiri.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro