Sari direct la conținut

Studiu Roland Berger: Criza a redus la jumatate piata romaneasca a fondurilor de private equity 

HotNews.ro

O scadere dramatica s-a inregistrat si in Romania, unde piata fondurilor de private equity a coborat de la 480 milioane euro la numai 270 milioane euro, se arata in raportul final al studiului „European private equity outlook 2010”, analiza care a inclus principalele tari din Europa de Vest si Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania.

Pe fondul crizei, aceste fonduri se confrunta acum si cu scaderea profiturilor. Rata interna de rentabilitate (RIR) a coborat de la 17,1% in 2007 la 11,6% in 2008, iar pentru 2009 se asteapta declinuri si mai mari. „Numai fondurile de top sunt in prezent capabile sa satisfaca cerintele stricte ale investitorilor. Diferentele de performanta dintre fonduri se adancesc. Ne putem astepta la o reconfigurare a pietei in 2010”, declara consultantii Roland Berger.

„Fondurile de Private Equity din Europa au fost lovite dur de criza financiara si economica. In anul 2008, volumele de investitii au scazut cu 27%, iar prognozele pentru 2009 indica in continuare un declin de pana la 40%, se arata intr-un studiu al Roland Berger.

„In ciuda previziunilor economice mai optimiste pentru 2010, piata ramane tensionata. Factorii principali de succes pentru supravietuirea crizei includ analiza atenta a fiecarei achizitii, gestionarea activa a portofoliilor si implementarea rapida a masurilor necesare de restructurare. In 2010, din ce in ce mai multe companii vor deveni atragatoare in contextul pietei, oferind astfel noi oportunitati firmelor de private equity”, se mai arata in raportul final.

In anul 2008, volumele de investitii au scazut considerabil in aproape toate tarile Europei de Vest, ramanand mai stabile, dar la un nivel mult mai redus, in Europa Centrala si de Est. Cele mai afectate au fost Marea Britanie, unde piata a scazut cu 66% (pana la 13,75 mld. EUR) si Austria, unde s-a inregistrat un declin de 62%, coborand la 330 m EUR, sub nivelul din Polonia (630 m EUR), Ungaria (480 m EUR) si Cehia (440 m EUR).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro