Sari direct la conținut

STUDIU: Tinerii din generatia Millennials sunt ingrijorati in privinta viitorului, iar crimele, coruptia si tensiunile politice ii nelinistesc

HotNews.ro
Generatia Millennials, Foto: Hotnews
Generatia Millennials, Foto: Hotnews

Generatia Y este ingrijorata de nesiguranta generata de conflicte si pesimista cand vine vorba de viitor, arata un studiu realizat de Deloitte. Anul 2016, marcat de atacurile teroriste din Europa, de Brexit si de alegerile prezidentiale controversate din Statele Unite, a zdruncinat increderea acestei generatii, care se arata mai interesata de stabilitatea locului de munca in anul 2017.

  • Crimele, coruptia, conflictele armate si tensiunile politice ii nelinistesc pe tineri, principalul motiv de neliniste al tinerilor din Generatia Y

Pesimismul generatiei Y arata o schimbare a prioritatilor personale, iar daca in urma cu patru ani schimbarile climatice si deficitul de resurse erau principalele preocupari ale generatiei Y, anul acesta, crimele, coruptia, conflictele armate si tensiunile politice ii nelinistesc pe tineri, afectandu-le atat viata personala, cat si cea profesionala.

Pesimismul se reflecta si in asteptarile financiare ale generatiei, mai arata studiul Deloitte: pe pietele mature, doar 36% dintre respondenti se asteapta sa o duca mai bine din punct de vedere financiar decat parintii lor, in timp ce tinerii din pietele emergente sunt mai optimisti – aproape trei sferturi dintre acestia cred ca vor trai mai bine decat parintii lor, atat din punct de vedere financiar (71%), cat si emotional (62%).

  • Tot mai multi millennials isi doresc un loc de munca stabil

Nesiguranta este una dintre cauzele pentru care tot mai multi millennials isi doresc un loc de munca stabil. Anul trecut, „prapastia loialitatii” dintre cei care se vedeau parasind compania in urmatorii doi ani si cei care anticipau ca vor sta cel putin cinci ani era de 17%. Anul acesta, proportia celor care cred ca vor parasi repedecompania pentru care lucreazaa scazut la 7%.

Concluzii:

  •   Pesimism covarsitor pe pietele mature. Reprezentantii generatiei Y din pietele emergente sunt mai optimisti decat cei din pietele dezvoltate. Statele Unite sunt singura tara in care majoritatea respondentilor cred ca o vor duce mai bine decat parintii lor.
  •   Instabilitatea genereaza dorinta de stabilitate. Dupa un an marcat de tulburari politice si sociale, generatia Y cauta stabilitate la locul de munca, aproape doua treimi dintre respondenti preferand angajamentele de lunga durata ]n locul celor de liberi profesionisti.
  •   Valorile organizatiei aduc si alte beneficii in afara de retentia angajatilor. Reprezentantii generatiei Y care raman mai mult timp alaturi de o companie impartasesc valorile acesteiasi suntmai multumitide aspiratiileorganizatiei.
  •   Automatizarea devine o caracteristica a mediului de lucru. Pentru generatia Y automatizarea ofera oportunitati pentru sarcini mai creative si invatarea de noi aptitudini. Cu toate acestea, 40% dintre respondenti cred ca automatizarea le ameninta locurile de munca, iar 44% dintre ei se asteapta ca aptitudinile lor sa fie mai putin cautate. Pentru jumatate dintre tinerii profesionisti locul de munca a devenit impersonal si mai putin uman.
  • Mai multa flexibilitate la locul de munca. Generatia Y considera ca flexibilitatea la locul de munca imbunatateste performanta organizatiei, aduce beneficii personale si creeaza loialitate fata de companie.
  • Tinerii profesionisti apreciaza sinceritatea si pasiunea, nu radicalismul. Generatia Y nu sustine liderii radicali sau cu pozitii divergente, care opteaza pentru o transformare radicala in locul uneia graduale. Tinerii se simt mai confortabil cu o abordare directa, atat in mediul profesional, cat si in cel politic.
  •  Colaborarea mediului de business cu cel politic este privita cu scepticism. Generatia Y este divizata intre cei care cred ca politica si afacerile pot lucra bine impreuna (49%) si cei care cred contrariul (48%).
  • Generatia Y are o parere buna despre generatia Z. Sase din zece respondenti cred ca generatia Z (avand 18 ani sau mai putin) va avea un impact pozitiv la locul de munca, datorita abilitatii de a gandi creativ si cunostintelor IT.

Studiul s-a desfasurat in septembrie 2016, in 30 de tari,si se bazeaza pe raspunsurile a peste 8.000 de reprezentantiai generatiei Y. Respondentii sunt nascuti dupa 1982, sunt licentiati si angajati cu norma intreaga, predominant in cadrul unorcompanii private avandpeste 100 de angajati.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro