Subiectele weekendului: Egiptul – intre lovitura de stat si razboi civil. Scotland Yard, afectat de cel mai mare scandal de coruptie din anii '80 incoace. Noi dezvaluiri ale lui Edward Snowden. Inca un val de concedieri in Grecia
Situatia din Egipt, tara pe care presa internationala o vede intre o lovitura de stat si un razboi civil, ocupa prima pagina a ziarelor din intreaga lume. Presa internationala acorda spatii ample si accidentului aviatic produs sambata pe aeroportul din San Francisco si deraierii unui tren de marfa in Canada, explozia acestuia din urma distrugand partial centrul unui orasel din Quebec. Noi dezvaluiri ale lui Edward Snowden si un imens scandal de coruptie ce vizeaza Scotland Yard – alte subiecte importante in presa internationala. Vezi subiectele weekendului in articol.
Egipt – lovitura de stat pregatita de Armata? se intreaba pe prima pagina Le Monde. O miscare populara sustinuta de Armata – este varianta oficiala privind inlaturarea de la putere a liderului islamist Mohamed Morsi. Totusi, surse politice si din cadrul Armatei egiptene au declarat pentru Associated Press ca inlaturarea presedintelui egiptean ar fi fost decisa de Armata inca din 23 iunie, cu o saptamana inaintea manifestatiei din 30 iunie, care a scos in strada zeci de milioane de egipteni. Jurnalistii de la BBC isi exprima ingrijorarea in legatura cu faptul ca Egiptul se afla in pragul unui razboi civil.
Sunday Times scrie despre ceea ce ameninta sa devina „cel mai mare scandal de coruptie” care afecteaza Scotland Yard din anii ’80 incoace – David Hunt, un om de afaceri controversat, acuzat ca ar fi capul unei retele de crima organizata, ar fi reusit sa fenteze timp de 3 decenii justitia cu ajutorul unor oameni infiltrati in Scotland Yard.
Presa internationala acorda spatii ample si accidentului aviatic produs sambata pe aeroportul din San Francisco si deraierii unui tren de marfa in Canada, explozia acestuia din urma distrugand partial centrul unui orasel din Quebec.
Doi elevi chinezi si-au pierdut viata si alte 182 de persoane au fost ranite dupa ce un avion Boeing 777 apartinand Asiana Airlines, care venea de la Seul, a ratat sambata aterizarea pe aeroportul din San Francisco, prabusindu-se pe pista. Avionul avea la bord 307 persoane, 123 de pasageri scapand nevatamati, anunta New York Times. Investigatia se concentreaza acum asupra posibilitatii unei erori de pilotaj, dezvaluie Washington Post.
Tragedie si in Canada: Trei oameni au murit si cel putin 80 sunt dati disparuti intr-un orasel din Quebec dupa deraierea si explozia unui tren de marfa, care a distrus o parte din centrul localitatii. Cel putin patru vagoane-cisterna incarcate cu petrol brut, dintr-un convoi de 77 de vagoane, au explodat in urma deraierii trenului. Montrealgazette.com scrie ca la peste 30 de ore de la terbilul accident, flacarile continua sa arda in oras, incendiul provocat de explozia trenului nefiind stins in totalitate, iar unii localnici isi cauta cu disperare rudele.
Acord final, duminica, intre cele doua Corei pentru redeschiderea complexului industrial comun de la Kaesong, dupa mai bine de 12 ore de negocieri dificile pe aceasta tema, anunta BBC. Complexul este inchis din luna aprilie, pe fondul tensiunilor dintre cele doua tari.
Un nou interviu cu Edward Snowden, de aceasta data in cotidianul german Der Spiegel. Fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate din Statele Unite sustine ca tarile occidentale, care s-au aratat indignate de spionajul practicat de NSA, ar coopera cu agentia americana de multa vreme: „Spionii Agentiei Nationale de Securitate din SUA lucreaza mana in mana cu germanii si majoritatea altor state occidentale”, afirma Snowden. El este blocat de doua saptamani in zona de tranzit a aeroportului Seremetievo din Moscova si a cerut azil in 21 de tari, dintre care majoritatea au refuzat. Trei tari latino-americane – Venezuela, Nicaragua si Bolivia – s-au declarat dispuse sa il primeasca pe teritoriul lor.
Grecia este aproape de un acord cu creditorii internationali privind concedierea catorva mii de angajati, masura necesara pentru primirea urmatoarei transe, de 8,1 miliarde de euro, din imprumuturile externe, au anuntat oficiali guvernamentali de la Atena citati de presa elena, potrivit AFP. Fondurile ce urmeaza sa fie economisite in acest fel sunt necesare statului elen pentru a rascumpara de titluri in valoare de 6,6 miliarde de euro si maturitati de trei si sase luni, care ajung la scadenta in luna august. Reformele negociate includ concedierea, pana la sfarsitul anului, a 4.000 de angajati din sectorul public. De asemenea, Grecia trebuie sa mute 25.000 de angajati publici pe alte posturi in cadrul administratiei. Noile reforme de pe piata muncii vor fi incluse intr-un proiect de lege ce va fi transmis luni Parlamentului de la Atena.