Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Aproape de Centenarul Unirii. Impreuna istoric, fracturati economic; Parintii au condus Romania comunista, urmasii ne-au modelat democratia; Cel mai tanar militar de la parada militara  

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

„Aproape de Centenarul Unirii. Impreuna istoric, fracturati economic.In timp ce programele de guvernare ale partidelor aflate in competitia pentru alegerile parlamentare au in centrul scaderi de impozite si taxe dupa alti doi ani de reduceri de impozite si taxe, politicile de convergenta interna lipsesc cu desavarsire, potrivit unei analize cursdeguvernare.ro.In ciuda pregatirilor care se fac pentru Centenarul Unirii, veacul scurs gaseste o Romanie nu doar fragmentata economic si social, dar si una in care divergentele se adancesc. La aproape 100 de ani de la Marea Unire, Transilvania urmeaza sa fie inteasta de autostrazi, in timp ce „Regatul” va ramane aproape cu ce are acum, iar Carpatii nu vor fi fost strapunsi cu autostrazi sau sosele de mare viteza, potrivitDigi24.

Parintii au condus Romania comunista, urmasii ne-au modelat democratia.Au fost pana in 1989 la varful Partidului Comunist Roman. Adica au condus statul atunci cand nu exista decat „Partidul, Ceausescu, Romania!”. Unii au supravietuit in functii chiar si dupa ’89, in statul democratic. Iar altii, desi s-au pensionat, au continuat sa fie influenti prin odraslele pe care si le-au plantat in structurile superioare ale administratiei si politicii. Urmasii fostilor nomenclaturisti au ajuns premieri, ministri, parlamentari, figuri publice. Unul dintre ei a fost la o noapte distanta sa ajunga presedinte. Fara ca, vreo clipa, sa-si repudieze inaintasii. Cu o singura exceptie, anuntaRomania Libera.

Cel mai tanar militar de la parada militara.Parada de 1 Decembrie a fost pentru o tanara eleva a Colegiului Militar un adevarat prilej de bucurie amestecata cu emotie. Tanara Bianca Avram a pasit pentru prima data in cariera sa de soldat pe sub Arcul de Triumf si a povestit experienta in exclusivitate pentru „Adevarul”. Cateva minute dupa ora cinci dimineata, undeva pe Soseaua Antiaeriana din Capitala, elevii Colegiului National Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza se pregatesc pentru parada de 1 Decembrie. Si-au petrecut ultimele doua saptamani exersand pasul de defilare, salutul si fiecare clipire pentru momentul in care vor pasi in acelasi ritm pe sub Arcul de Triumf, noteaza Adevarul.

Ion Iliescu- 1990, Klaus Iohannis- 2016 sau Rinjetul dezbinarii. 1 decembrie a fost declarata Zi Nationala, in 1990, nu numai pentru a da seama de ruperea de trecutul comunist (inainte de 1990, Ziua Nationala era 23 august), dar si pentru a semnifica actualitatea permanenta a momentului din 1918: Unitatea romanilor, indiferent de politica, profesie, virsta si sex, in lupta pentru pastrarea unitatii teritoriale. La vremea respectiva au fost luate in dezbatere si alte date pentru a deveni Zile Nationale: 10 mai, de exemplu, a fost propusa, pentru dubla semnificatie: 1) De dobindire a independentei; 2) De proclamare a Regalitatii. De ce a biruit pina la urma Aniversarea Marii Uniri? Un raspuns posibil ar trimite la realitatea scenei politice din 1990, scrieEVZ.

Austria: In cautarea efectului „Trump”. Un ecologist sau un populist de dreapta? Pe 4 decembrie austriecii sunt chemati pentru a treia oara la urne pentru a-si alege presedintele. E posibil ca scurtinul sa fie influentat de recentele alegeri din SUA. Daca in restaurantul de tip fast-food „Endstation” din Viena exista ceva mai puternic ca mirosul de grasime arsa, atunci aceasta este furia. Dar si resemnarea. Christa Kantor (67 de ani) intoarce carnaciorii de pe gratar si ii serveste o bere unui client. Mai e putin pana la repetarea scrutinului pentru alegerea presedintelui. Lumea este cu ochii pe Austria fiindca vrea sa stie daca internationala populistilor de dreapta va deveni o triada, relateazaDeutsche Welle.

Europol si cei 24 de criminali de Craciun. Agentia Europeana de Aplicare a Legii, Europol, a intrat in spiritul festiv de sarbatori prin lansarea unui calendar de advent care va dezvalui cate unul dintre criminali cei mai cautati din Europa, in fiecare zi, pana la Craciun. Calendarele de Advent sunt niste almanahuri speciale care semnaleaza avansul de neoprit spre Craciun, vin in multe forme, de la poze cu cadouri pana la mici ciocolate si sticle miniaturale de bautura. In acest an, Europol a inventat un calendar propriu de tip advent: o versiune online prin care vor fi facuti cunoscuti public infractorii cei mai cautati din Europa, arataEurActiv.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro