Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Bucurestiul, in oglinda: anii 60 versus anul 2012. Vezi cat de mult s-a schimbat capitala tarii; Tunarii baronului Dragnea. Bani negri spalati in campania PSD; Mineritul cu cianuri: o alegere politica; Noul ICR: Institutul Cantarea Romaniei

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Tunarii baronului Dragnea. Bani negri spalati in campania PSD. Mai multi oameni de afaceri au fost pacaliti dupa ce li s-a cerut sa cotizeze pentru biserici. In realitate, banii, mult mai multi, au ajuns la PSD Pe feuda lui Dragnea, seful Consiliului Judetean Teleorman, legile se aplica altfel decat in Romania. Dosarele pentru infractiuni care striga din rasputeri „spalare de bani” si „finantare ilegala” raman lipite de sertarele organelor de ancheta, desi dovezile se gasesc in Monitorul Oficial. Timp in care „slugile” locale ale presedintelui de judet, direct implicate in operatiune, sunt avansate in functii de conducere din administratia centrala. Listele sponsorilor PSD din campania electorala din 2008 au prilejuit publicarea, in Monitorul Oficial al Romaniei, a unor falsuri de proportii care ascund, dupa cum vom vedea in continuare, infractiuni de spalare a banilor. Mai multi oameni de afaceri din Teleorman, care figureaza pe liste ca i-ar fi sponsorizat pe pesedisti cu sute de mii de lei au dat declaratii oficiale, la Politie, ca nu au platit niciun banut pentru partid, scrie EVZ.

Bucurestiul, in oglinda: anii 60 versus anul 2012. Vezi cat de mult s-a schimbat capitala tarii! De la influentele franceze din interbelic, la comunismul megaloman si apoi la zapaceala moderna, o buna parte din arhitectii de azi sunt nemultumiti de evolutia orasului din punct de vedere arhitectonic. bucuresti.adevarul.ro va prezinta locuri emblematice ale orasului fotografiate in oglinda care arata cat de mult s-a schimbat fata Capitalei. 22 de artisti si colectionari, fotografi profesionisti sau pur si simplu pasionati de imagini inedite, impreuna cu Andrei Birsan, presedintele asociatiei „Bucurestiul meu drag” au construit un album de fotografii cu cadre facute aceleasi zone, dar la zeci de ani diferenta. Albumul de fotografie este organizat intr-o expozitie care se va afla la Muzeul Municipiului Bucuresti pana la sfarsitul lunii. Expozitia se numeste „Trecut-au anii” si se afla la cea de-a cincea editie. Integral in Adevarul.

Gaselnita sau solutie? Nou minister pentru Fondurile UE. Premierul Victor Ponta vrea din 2014 infiintarea unui portofoliu de ministru al Fondurilor Europene care sa coordoneze toate autoritatile de management implicate in absorbtie. Viitorul Guvern, numit in urma alegerilor parlamentare din toamna acestui an, va include un post de ministru al Fondurilor Europene cu atributii directe in coordonarea autoritatilor de management, in situatia in care actuala coalitie de guvernare va castiga alegerile, a declarat ieri premierul Victor Ponta. Din 2014 va exista o singura institutie in domeniu. Numirea unui astfel de ministru va pregati infrastructura pentru ca din ianuarie 2014 sa functioneze o singura institutie responsabila pentru coordonarea autoritatilor de management, a spus Ponta, adaugand ca actualul ministru pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, se pregateste sa ocupe „o functie importanta” la nivelul UE. In prezent, autoritatile de management functioneaza in subordinea mai multor ministere. Premierul s-a aflat, luni, intr-o vizita oficiala la Bruxelles, pentru intalniri cu presedintele Comisiei Europene si cu prim-ministrul al Belgiei, Elio Di Rupo, informeaza Romania Libera.

Wall Street Journal: Premierul Ponta i-ar fi spus lui Barroso ca Romania va fi reprezentata de Traian Basescu la urmatorul summit UE. Premierul roman Victor Ponta i-ar fi spus presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca este de acord ca Traian Basescu sa reprezinte Romania la urmatorul summit UE de la Bruxelles, scrie Wall Street Journal citand surse europene. Potrivit publicatiei americane, pentru Comisie chiar si astfel de semne limitate de cooperare sunt un lucru bun dupa razboiul din vara. Publicatia americana arata ca, desi nu prea sunt semne ca lupta dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta s-ar fi linistit, mai ales in contextul alegerilor parlamentare din iarna, la Bruxelles cei doi incearca sa demonstreze ca au trecut peste aceasta etapa, cel mai concret semn fiind un acord privind reprezentarea tarii la summitul sefilor de stat si de guvern de luna viitoare. Informatia a fost confirmata un oficial apropiat Guvernului roman, scrie EurActiv.ro.

Mineritul cu cianuri: o alegere politica. Ministerul Mediului a atacat in justitie acordul de mediu emis de Agentia Regionala de Mediu din Timisoara in favoarea companiei Deva Gold, care intentioneaza sa utilizeze cianurile pentru extragerea aurului din mina de la Certej. Surprinzator a fost ca ministrul mediului, Rovana Plumb, nu era deloc la curent cu acest aviz eliberat la mijlocul verii. Evenimentul era important caci avizul pentru Certej reprezinta un precedent menit sa deschida drumul unor exploatari mult mai mari, ca aceea de la Rosia Montana, blocata practic de caderea guvernului PDL. Opozantii radicali ai acestor proiecte miniere nu mai cred insa ca noul Guvern are un angajament ferm impotriva utilizarii cianurilor si ii banuiesc pe liderii USL de duplicitate. Daca PDL si presedintele Traian Basescu se angajasera fatis de partea companiilor miniere controlate de investitori americani, prim-ministrul Victor Ponta criticase ferm mineritul cu cianuri, anunta Deutsche Welle.

Noul ICR: Institutul Cantarea Romaniei. Senatul a finalizat, in aceste zile, politizarea institutiei, asa cum a stabilit, prin ordonanta de urgenta guvernul USL. In afara de Andrei Marga, in conducerea institului au ajuns un cadru didactic de la Academia de Politie, un director de biblioteca judeteana si un om de afaceri din lumea filmului. Ei inlocuiesc nume prestigioase precum Gabriel Liiceanu, Paul Cornea, Alexander Baumgarten sau Sorin Ionita, personalitati care faceau parte, fara a fi platite, din consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman. Exista toate sansele ca acest institut sa redevina o extensie a caminelor culturale de la tara, unde satenii se strangeau pentru a urmari un spectacol de folclor „autentic”. Inainte ca guvernul Ponta sa-si propuna sa scape de Horia-Roman Patapievici, presedintele Romaniei era cel care numea conducerea ICR, insa propunerile veneau de la mai multe institutii, inclusiv uniunile scriitorilor, arhitectilor sau compozitorilor. Acum, ordonanta emisa de USL lasa partidelor parlamentare aceasta putere, informeaza EVZ.

Beneficiarii de fonduri UE: Nu ne pedepsiti la gramada! Comisia Europeana a decis aplicarea unor sanctiuni pentru mai multe programe finantate din bani europeni. Administratorii de proiecte sustin ca nu e corect ca ei sa plateasca pentru greselile statului. Ministerul Afacerilor Europene a confirmat informatiile publicate luni de „Adevarul” si arata ca sanctiunile cuprinse intre 10% si 25% pentru mai multe programe finantate din fonduri structurale se vor aplica din cauza neregulilor descoperite de expertii CE mai ales in zona achizitiilor publice. Un semnal politic extrem de important a primit pe aceasta tema si premierul Victor Ponta de la presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, cu care s-a intalnit luni la Bruxelles. Ce nu vede sau nu vrea sa vada premierul sunt solutiile, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro