Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Ce ii tine in invatamant pe profii de nota zece; Cea mai mare provocare a industriei romanesti, pentru supravietuirea in UE; Ofensiva procurorilor. Trei dosare penale legate de referendum; De ce suntem crestini. Ce biserica au tiganii si de ce au ales tinuturi romanesti?

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Ce ii tine in invatamant pe profii de nota zece. Neputinta ori pasiunea ii tin la catedra pe dascalii exceptionali care, la final de luna, au mai putin de 900 de lei pe cardul de salariu. Examenul de titularizare din acest an a adus un record de note maxime: 220, fata de 26, anul trecut. Cerintele au fost mai putin abstracte decat in trecut, iar profesorii cu o minima experienta dar bine pregatiti s-au descurcat onorabil. Aproape ca nu exista dascal, mai ales in randul celor tineri, pe care cunoscutii sa nu-l intrebe de ce nu fuge de invatamant mancand pamantul; salariul e simbolic, munca solicitanta, iar elevul are intotdeauna dreptate. Cristina Radoi, profesor de franceza, si Andrei Matei Banc, profesor de arte vizuale, sunt doi dintre dascalii tineri cu 10 la titularizare, scrie EVZ.

Cea mai mare provocare a industriei romanesti, pentru supravietuirea in UE. Firmele sunt nevoite sa investeasca masiv pentru a-si reduce decalajul de eficienta fata de media generala a Uniunii Europene. Tirajul de produse realizate in unitatea de timp de catre un angajat sau profitul pe cap de salariat – intr-un cuvant, productivitatea muncii – este un indicator la care fiecare companie trebuie sa fie atenta, pentru ca de el depinde competitivitatea pe piata interna, dar mai ales pe pietele externe. In Romania, unde timp de cateva decenii a contat doar volumul productiei fizice, eficienta salariatilor nu a capatat o importanta prea mare decat dupa anul 2000. Mai exact, in momentul in care marii industriasi, in special exportatorii, au inceput sa investeasca in productivitatea muncii pentru a rezista pe piata. Chiar si acum suntem inca intr-un mare decalaj de productivitate fata de media Uniunii Europene, dar, datorita investitiilor masive in tehnologie ale industriasilor, acest decalaj scade vizibil, anunta Adevarul.

Ofensiva procurorilor. Trei dosare penale legate de referendum. Trei dosare penale importante au fost deschise de procurori in acest moment in legatura cu referendumul din 29 iulie. Cel mai important vizeaza modul in care Ministerul de Interne a trimis adresa Curtii Constitutionale in care nu-si asuma numarul de alegatori inscrisi in listele electorale. In acest dosar sunt deja invinuiti secretarul de stat Niculae Cabulea si chestorul Constantin Manoloiu, seful Directiei de Evidenta a Populatiei. A doua ancheta a fost declansata pentru a afla cine este vinovat de manipularea adresei trimisa de CCR catre Guvern, iar cea de-a treia ancheta ( care , in ordinea cronologica a inregistrarii este de fapt primul dosar) se refera la cele 250 de plangeri penale cu privire la fraudele din timpul referendumului, informeaza Romania Libera.

Nota de plata pentru statuile Bucurestiului: 11 milioane de euro. Peste 11 milioane de euro a cheltuit Primaria Capitalei pe monumente din anul 2000 si pana in prezent. Cu acesti bani se puteau construi zeci de gradinite, vreo 500 de garsoniere sau 280 de apartamente. Monumente declarate „urate” de artisti plastici si statui de milioane de euro- ridicate fara consultarea opiniei publice, desi banii pentru realizarea lor sunt alocati de la bugetul local – au impanzit Bucurestiul in ultimii 11 ani, potrivit datelor de la Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic Bucuresti. Controversele legate de statuile din Capitala au cuprins atat breasla artistilor, cat si a societatii civile. Ultimul scandal a fost legat de statuia Imparatului Traian, aflata pe treptele Muzeului National de Istorie, care a costat 55.600 de euro, scrie EVZ.

De ce suntem crestini. Ce biserica au tiganii si de ce au ales tinuturi romanesti? „Biserica tiganilor a fost cladita din slanina si asezata in calea cainilor”, ziceau romanii despre tigani. Sasii transilvaneni au raspandit cu placere aceasta zicala romaneasca. Recensamintele postcomuniste n-au facut lumina asupra numarului cetatenilor romani de etnie rroma. Undeva intre 700.000 si trei milioane de persoane, apreciaza diverse surse minoritatea care si-a extins caracteristicile asupra reprezentarii „romanului” in strainatate. Dintre toate statele Europei Centrale si de Rasarit, Romania este tara cu cei mai multi cetateni de etnie rroma. Desi prezenta tiganilor in tinuturile valahe e atestata din secolul al XIII-lea, vor trece inca secole pana la a starni interesul autoritatilor pentru soarta si starea lor. Sub influenta ideologiei luminilor, Curtea din Viena s-a preocupat intai de tiganii transilvaneni, anunta Adevarul.

Culisele politice ale falsei afaceri de spionaj Renault. Dosarul falsilor spioni de la compania Renault este departe de a fi inchis si justitia franceza evoca un aspect politic. L’Express a publicat marturiile unui fost agent al serviciilor de securitate ale grupului constructor de automobile. Cateva zile inainte, conducerea companiei Renault anunta plecarea lui Patrick Pelata, numarul doi al grupului, indepartat din functie in aprilie 2011. Evident, constructorul francez de automobile nu a incheiat inca sumbra istorie a falsei afaceri de spionaj. Pentru a stabili responsabilitatile in afacerea care a afectat Renault in 2011, judecatorul Robert a reinterogat diverse persoane din firma, intre care si PDG-ul acesteia, Carlos Ghosn, si fostul agent al serviciului deprotectie, Marc Tixador, considerat a fi in centrul scandalului. Dominique Gevrey, fostul sef al acestui serviciu, a fost acuzat in afacerea Renault de escrocherie in grup organizat, suspectat ca a contribuit la livrarea de informatii secrete, trei angajati ai companiei fiind demisi inainte de a fi declarati nevinovati. Scandalul de fals spionaj industrial, izbucnit in ianuarie, s-a inchis dupa patru luni cu o „demisie” a numarului 2 al Renault, Patrick Pelata, inlaturarea altor sase responsabili si despagubirea celor trei angajati demisi fara vina, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro