Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Ce persoane controversate vrea să promoveze viceprimarul USR-PLUS din Capitală în conducerile spitalelor; Masinile Dacia si Renault nu vor mai putea depasi limitele legale de viteza; „Miracolul din Lieg”: cum a scăpat o localitate din Germania cu zero cazuri de COVID

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Ce persoane controversate vrea să promoveze viceprimarul USR-PLUS din Capitală în conducerile spitalelor. Viceprimarul USR-PLUS al Capitalei, Horia Tomescu, a pregătit un proiect de hotărâre prin care vrea să impună mai multe persoane în consiliile de administraţie ale celor 19 spitale aflate în subordinea Primăriei. O parte din numele propuse sunt candidaţi cu CV-uri controversate, în ciuda faptului că e pretinsă o aşa-zisă profesionalizare a administraţiei publice. Unul din numele propuse de Horia Tomescu este chiar directorul general adjunct al instituţiei, Cristian Plută. Directorul a fost implicat în mai multe afaceri controversate, cea mai cunoscută fiind supraevaluarea costurilor la lucrările de modernizare a spitalului de copii Victor Gomoiu, potrivit unor surse politice. Deşi a fost adus de administraţia PSD, acum a devenit un apropiat al actualului viceprimar, scrie Adevărul.

Europa: între pașapoarte de vaccinare și discriminare. Poate fi un pașaport de vaccinare o condiție prealabilă pentru recâștigarea drepturilor fundamentale? Guvernul german evită să răspundă. Însă această întrebare este puternic dezbătută și în alte țări europene. Susținătorii acestei propuneri arată că drepturile de bază nu pot fi limitate decât din motive bine întemeiate și cer ca persoanele care sunt mai puțin susceptibile de a răspândi coronavirusul să își recapete deîndată libertățile ancorate în legea fundamentală. Alți comentatori subliniază principiul egalității, cerând ca drepturile fundamentale să fie valabile ori pentru toată lumea, ori pentru nimeni. În fine, există și vocile care se opun acordării de privilegii pentru persoanele vaccinate, câtă vreme nu a fost făcută o ofertă de vaccinare fiecărui cetățean german, scrie Deutsche Welle.

Tendințe economice: estimările managerilor vs nesiguranța sanitară. În această perioadă, spune analistul economic Dragoș Cabat pentru Europa Liberă, estimările managerilor pot fi doar niște „’guess’-timates, un fel de ghicit profesionist, pentru că e foarte complicat să îți dai cu părerea în situația în care ai o criză de sănătate despre care nu știi în ce parte se duce”. În opinia lui Dragoș Cabat, „toată lumea e în așteptare. Economia, patronii așteaptă ca criza de sănătate să se termine și atunci și companiile să poată să revină la niște planuri de afaceri și la niște prognoze pe care să le poată face pe termen cât de cât mai lung. Aici e principala problemă, în momentul de față toată lumea așteaptă și nu știe încotro se merge dacă nu ai criza de sănătate”, scrie Europa Liberă.

„Miracolul din Lieg”: cum a scăpat o localitate din Germania cu zero cazuri de COVID pe tot parcursul pandemiei. Peste trei milioane de persoane s-au infectat cu coronavirus în Germania, de la debutul crizei sanitare, iar țara se confruntă chiar acum cu un val epidemic agresiv. Dar un sat cu 400 de locuitori din vestul țării a reușit performanța de a bifa zero cazuri de COVID în toate cele 14 luni de pandemie și până acum, scrie Deutsche Welle. Secretul? Disciplina locuitorilor și spiritul de comunitate, crede primarul. Primarul spune că, printre altele, oamenii din localitate au creat un serviciu de cumpărături pentru vârstnici, citează Libertatea.

Masinile Dacia si Renault nu vor mai putea depasi limitele legale de viteza. Primul model pe care va fi implementat sistemul standard. Luca de Meo, presedintele grupului de firme Renault, a vorbit despre o modificare revolutionara care va fi implementata in scurt timp pe toate masinile produse. In conferinta de presa sustinuta recent, de Meo a anuntat modificari care vor revolutiona industria auto. In viitor, toate modelele companiei vor fi fabricate avand implementat in dotarea standard un sistem de recunoastere automata a limitelor de viteza pe diferite sectoare de drum. Masina va fi setata sa nu depaseasca limita legala de viteza, indiferent de actiunile soferului, potrivit ziare.com.

Misiune complicată: cum îşi va retrage România trupele din Afganistan. În acest conflict, Armata Română a pierdut 27 de militari, iar numărul răniţilor a fost de peste 100. Cei mai mulţi dintre militarii români care au murit au făcut-o în misiuni de patrulare. Conform unor surse militare, în perioada imediat următoare, o aeronavă Hercules C-130 a Forţelor Aeriene Române (ROAF) va face un prim zbor pentru a începe repatrierea militarilor români. Aceleaşi surse susţin că ultima fază a retragerii din Afganistan va fi şi cea mai sensibilă, pentru că atunci numărul militarilor aliaţi din baze va fi mult mai mic, iar riscul unui atac al talibanilor va creşte exponenţial. Din acest motiv, ultimii militari aliaţi – probabil câteva mii – vor părăsi Afganistanul aproape simultan, scrie Adevărul.

Procurorii parizieni anchetează „omor involuntar” în cazuri de moarte după vaccinare cu AstraZeneca. Procurorii de la Paris au început o anchetă pentru „omor involuntar” în trei cazuri separate de decese a unor persoane cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca, au declarat miercuri autoritățile franceze. „Am mers mai întâi la procurorii locali pentru autopsii și apoi le-am cerut să transfere dosarul la Paris”, a declarat pentru AFP Etienne Boittin, avocatul reclamanților. La Nantes, un student la medicină în vârstă de 26 de ani a murit brusc în urma unui cheag de sânge la creier, la 18 martie, la doar câteva zile după ce a fost vaccinat cu AstraZeneca, potrivit Newsweek.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro