Subiectele zilei: Cum ar putea arăta Linia Verde dintre Militari și Drumul Taberei; Corespondență din Milano. Chinatown și-a închis magazinele, dar nu se teme de coronavirus; Cine este cea mai puternică femeie din Coreea de Nord
Ca la licitație. PDM așteaptă oferte de accedere la guvernare. Liderul post-Plahotniuc al Partidului Democrat din Moldova, ex-premierul Pavel Filip, așteaptă oferte de accedere „într-o formulă de guvernare”. Asta după ce, în noiembrie 2019, împreună cu colegii săi democrați din Parlament și cu socialiștii au demis guvernul pro-european condus de Maia Sandu și au învestit, tot împreună, actualul guvern minoritar controlat de Igor Dodon. Până acum, liderul PDM încerca să combată percepția unei coaliții tacite cu PSRM. Marți însă, în cadrul unei emisiuni radiofonice, Pavel Filip a declarat că „nu se mai poate continua așa” și că urmează să fie luată o decizie fie în privința accederii la guvernare, fie își asumă un rol în opoziție, arată DW.
Corespondență din Milano. Chinatown și-a închis magazinele, dar nu se teme de coronavirus. La orele dimineții, în ciuda vremii blânde de final de februarie, cartierul chinezesc din Milano e departe de zarva unei zile obișnuite. Din cele de “dinainte de coronavirus”. Sunt destule magazine închise deja, sunt și proprietari care spun că vor închide în curând. Alți comercianți insistă pentru normalitate, și asta în ciuda suspiciunilor unor italieni că ei, chinezii din Milano, ar putea avea legătură cu coronavirusul. Din fericire, sunt cazuri izolate, pe care milanezii le contracarează cum pot. De aceea au și organizat “Seara bețigașelor”, în care italienii au fost invitați să mănânce la restaurantele din cartier, iar jumătate din încasări au fost destinate orfanilor coronavirusului din China, conform Libertatea.
Tatăl tânărului mort ”dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: ”Arafat, Streniu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum asigurau că avem de toate la Colectiv!” Filmul Colectiv a avut ieri trei proiecții succesive în București: la Teatrul Național, la Sala Elvire Popesco și la Muzeul Țăranului Român. La Elvire Popesco, când oamenii s-au ridicat în picioare și au aplaudat, Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru, studentul mort infectat cu nosocomiale după ce i s-a întârziat transferul, a spus că dorește să rostească câteva cuvinte. „De câteva zile, văd pe televizoare aceiași oameni care ne-au spus după Colectiv că e bine, că ne vor salva copiii. E vorba de Arafat, de Streinu-Cercel și de Rafila”, a spus tatăl lui Alexandru, conform Tolo.ro.
Cine este cea mai puternică femeie din Coreea de Nord. Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, este considerată cea mai puternică femeie din Republica Democrată Coreea şi chiar al doilea om în stat, ea exercitându-şi influenţa din umbră, în calitate de asistentă în cadrul secretariatului preşedinţiei. Pregătită încă din adolescenţă să ajungă în structurile puterii, Kim Yo-jong a avut o ascensiune rapidă după moartea tatălui lor şi a avut un rol crucial în asigurarea tranziţiei la putere a fratelui său, după ce acesta a fost desemnat succesorul lui Kim Jong-il, în 2009, scrie Adevărul.ro.
Sirianul care a venit la Cluj de la 3.000 de kilometri să ne învețe ce e umanitatea. „Întotdeauna am zis că o țară, oricât de frumoasă ar fi, dacă e populată de oameni răi devine cea mai urâtă țară din lume. Orice loc, în schimb, unde sunt oameni cu inimă mare, devine cel mai frumos loc din lumea asta mare.„ Mataz Alzarai sau Aziz, cum îi spun colegii, e un bărbat de 31 de ani și lucrează în Cluj la „Bulevard M”, din Auchan – Iris. E bucătar, unul dintre cei mai buni. Când iese de la muncă merge acasă, la familie, la soția sa Iasmina și la cei doi copii. Copiii săi merg la grădiniță și la școală în Cluj. Ei știu că sunt români. Nici nu au cum să-și amintească de primii ani din viață. Pentru a nu-i înstrăina de tot de originile lor, Aziz le mai povestește din când în când pe unde și cum au crescut în primii ani. Mai puțin, cât să nu-i sperie. Dar le spune că fiecare zi din vieților lor e un miracol, conform Actual de Cluj.
Profesorii din Corabia izolați la domiciliu nu știu dacă au dreptul la concediu medical. Cei 10 profesori din Corabia și zona Corabia care s-au aflat timp de câteva zile la Veneția, într-o vizită culturală, s-au izolat benevol la domiciliu, spune unul dintre aceștia, așteptând în continuare lămuriri de la autorități. Nimeni nu i-a întâmpinat în aeroport și nici până astăzi nu știu dacă vor primi concediu medical. 10 profesori și un tânăr din zona Corabia s-au întors luni, 24 februarie 2020, din Veneția cu un avion care a aterizat la Otopeni. Niciun medic nu i-a întâmpinat la aeroport, nimeni nu le-a spus ce au de făcut având în vedere locul din care se întorceau, respectiv o zonă cu restricții, în aeroport înmânându-i-se doar unuia dintre ei un formular pe care să-l completeze, informează Gazeta de Sud.
De ce s-a amânat de zece ori procesul de evaziune al fostului preot Pomohaci. „Teoretic, ar trebui să fie prezent. Dar nu știu dacă va veni sau nu”, a spus avocatul său despre termenul de judecată de mâine. Melodia care începe cu aceste versuri a fost lansată de fostul preot Cristian Pomohaci, cântăreț de muzică populară, în octombrie anul trecut, cam la un an după înregistrarea la Tribunalul Mureș a dosarului în care este judecat pentru „evaziune fiscală în formă continuată”. De atunci, judecarea dosarului său s-a amânat de zece ori. În timpul cercetărilor într-un alt dosar – între timp clasat – în care era suspectat de racolare de minori în scopuri sexuale și de act sexual cu un minor, procurorii de la Parchetul General au găsit dovezi că fostul preot nu și-a declarat toate veniturile din chirii, notează Vice.ro.
Cum ar putea arăta Linia Verde dintre Militari și Drumul Taberei. Bucureștiul are o mină de aur pe care nu o folosește. Ba mai mult, primarul sectorului 5 se gândește să o betoneze și să facă acolo un „bulevard” care să fie plin de parcări la suprafață și care să mai preia din traficul auto de pe bulevardele Iuliu Maniu și Timișoara. Mina de aur este o fostă linie de cale ferată, dezafectată și plină de gunoaie, care străbate orașul de la vest spre centru pe o lungime de peste 6 kilometri. Dacă ar fi transformată în bulevard, ea nu ar schimba prea mult situația în trafic, pentru că știm deja că orice fel de infrastructură dedicată mașinilor individuale nu face decât să crească numărul de vehicule aflate în trafic. În plus, pe anumite porțiuni spațiul are o lățime de doar 16 metri, fiind impropriu pentru un bulevard, potrivit Pressone.